Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
thumbnail
iOS

iOS 17

De meest recente iPhone-update is iOS 17! Wat zijn de beste nieuwe iOS 17 functies? Wat zijn de nieuwste toevoegingen? En werkt het ook op jouw iPhone? Het belangrijkste iOS 17-nieuws lees je in dit dossier!

Lees verder na de advertentie

iOS 17 release date: wanneer?

iOS 17 is verschenen op maandag 18 september 2023. Inmiddels zijn we al enkele updates verder. De meest recente versie van iOS 17 is iOS 17.4.1, en hierin zitten geen grote nieuwe functies. Dat was wel anders met de voorloper, iOS 17.4. Deze is verschenen op dinsdag 5 maart 2024. Wat er nieuw is in deze versie?

iOS 17.4 brengt een hoop nieuwe functies, waarvan er een aantal exclusief is voor de EU. Zo krijgt je iPhone sideloading: je kunt dan gebruikmaken van alternatieve App Stores. Apple stelt de nfc-chip open voor andere betaaldiensten zoals banken. Ook nieuw is dat je andere (standaard)browsers kunt gebruiken – nu nog moeten die gebruikmaken van de technieken van Apple.

Wil je altijd op de hoogte blijven van de allernieuwste iOS-functies? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat is nieuw in iOS 17

Wat is er allemaal nieuw in iOS 17? Nou: eigenlijk te veel op om te noemen. We lichten de opmerkelijkste vernieuwingen voor je uit. Wat we er allemaal van vinden, lees je in onze iOS 17 review.

Dagboek

Een nieuwe iOS-update betekent doorgaans ook een nieuwe Apple-app en dit keer is dat de app Dagboek. Heb je nooit een idee wat je in een dagboek moet schrijven? Deze app geeft je aan de hand van machine learning suggesties. Niet zo gek, want je iPhone weet natuurlijk alles van je: waar je geweest bent en met wie, welke muziek je beluisterd hebt, of je een work-out hebt gedaan. Fotootje erbij en klaar.

Overigens worden alle gegevens compleet op je iPhone zelf verwerkt. Zo is je dagboek ook echt geheim – zoals dat hoort bij dagboeken. De Dagboek-app zat niet in de allereerste versie van iOS 17, hij is toegevoegd in iOS 17.2.

iOS 17 Standby mode

stand-by

Met Stand-by verander je je telefoon (als deze wordt opgeladen) in een wekkerradio of een klokje voor op je bureau. Het scherm is tot in detail personaliseren: het kan worden aangepast met klokjes, foto’s en widgets, en ondersteunt ook ‘Live activiteiten’, Siri, inkomende gesprekken en grotere meldingen. Dit werkt natuurlijk ideaal met het always-on scherm van de iPhone 14 Pro, bij andere toestellen roep je de weergave op met een tikje op het scherm. Al met al heeft het wat weg van de wijzerplaten op de Apple Watch.

Contactposters

Contactposter voorbeelden

Maak je eigen contactposters: je bepaalt zelf wat mensen zien als jij ze belt. Gebruik je favoriete foto of Memoji, en combineer die met een zelfgekozen lettertype. Druppeltje kleur en hier en daar wat effecten en je hebt je digitale visitekaartje!

Check-in

Met Check-in laat je familie en vrienden automatisch laat weten of je veilig je bestemming hebt bereikt – of waarom juist waarom je er langer over doet. Als er even geen progressie is op je route, krijg je een melding waarmee je kunt aangeven of het goed met je gaat. Reageer je daar niet op, dan krijgen vrienden en familie informatie over je locatie, je afgelegde route en de batterijstatus van je iPhone.

Gegevens uitwisselen via AirDrop en NameDrop

NameDrop maakt het heel eenvoudig om contactgegevens uit te wisselen: gewoon door iPhones bij elkaar te houden – en het werkt ook met de Apple Watch. Op deze manier kun je ook foto’s, documenten en andere content delen via het vernieuwde AirDrop. En SharePlay start je zo automatisch: daarmee luister je samen naar muziek of bekijk je dezelfde films – helemaal in sync!

Typen wordt gemakkelijker

Typen wordt slimmer en sneller met de nieuwste updates voor automatische correctie en de dicteerfunctie. Een on-device machinelearning-taalmodel voorspelt nu elk woord, waardoor typen makkelijker en nauwkeuriger wordt. Het vernieuwde design vereenvoudigt het typen, en grammaticale fouten worden automatisch gecorrigeerd. Voorspellende tekst suggereert woorden terwijl je typt, dus je hoeft alleen maar op de spatiebalk te tikken om woorden toe te voegen of zinnen af te maken. Ook de dicteerfunctie is verbeterd, met een nauwkeuriger spraakherkenningmodel.

Nieuwe achtergronden

iOS 17 wallpapers

Ben je uitgekeken op de huidige collectie wallpapers? Apple voegt weer nieuwe achtergronden voor het vergrendelscherm toe! Naast de standaard iOS 17 wallpaper, zijn er onder Astronomie extra planeten te vinden. Houd je van kleur, dan is de reeks kaleidoscopische achtergronden iets voor jou. Ook fijn: de bewegende wallpapers zijn terug van even weggeweest.

Verbeteringen in Weer

iOS 17 weer app

De app Weer heeft in iOS 17 enkele nieuwe onderdelen. Zo is er een nieuwe interactieve weerkaart die je alles vertelt over de windrichting en -kracht. Je kunt het weer van vandaag gemakkelijker vergelijken met gisteren, of met het gemiddelde van de voorbije eeuw. En er is een compleet nieuwe module met alles wat je weten moet over de maan!

Live stickers

Maak (bewegende) stickers – oftewel Live Stickers – van je favoriete foto’s en gebruik ze overal om berichten en documenten op te fleuren. Ook op je Mac en iPad.

En nog veel meer!

Wat we al zeiden: iOS 17 zit boordevol nieuwe functies en we kunnen ze onmogelijk allemaal noemen. Maar deze iOS 17 geheimen willen we je niet onthouden:

Wat is de nieuwste iOS 17-update?

Hieronder zie je alle (tussentijdse) iOS 17 updates tot nu toe. We laten ook zien welke nieuwe functies Apple per update toevoegt.

iOS 17 ondersteuning: werkt het op jouw iPhone?

Welke iPhones hebben iOS 17 ondersteuning? Je ziet het in de lijst hieronder.

Dat betekent dat met iOS 17 het doek valt voor de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Die blijven steken op iOS 16. Voor de iPad bracht Apple iPadOS 17 uit.

Wat is iOS?

iOS was ooit de afkorting van ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem voor de iPhone (en de iPod touch). iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies en verbeteringen bij krijgt.