Apple Intelligence is de verzamelnaam voor Apple’s AI-functies in iOS 18 en macOS Sequoia. Maar wat kun je er precies mee? Wij zetten het op een rij.
Lees verder na de advertentie
Wat is Apple Intelligence?
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Apple Intelligence is Apple’s duik in de wereld van AI. En dat gaat precies op de wijze die je van Apple zou verwachten. Het bedrijf richt zich volledig op AI-functies die gemakkelijk in gebruik zijn en rekening houden met je privacy, en komt met een nieuwe verzamelnaam die de afkorting AI vernuftig kaapt: ‘Apple Intelligence’.
De techniek zit verwerkt in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia, en is terug te vinden in allerlei Apple-apps. Van Mail tot Safari, van Berichten tot Notities, zelfs de Rekenmachine-app laat Apple niet ongemoeid. Maar wat maakt Apple Intelligence nou zo intelligent? Dat leggen we hieronder uit.
Is mijn apparaat geschikt voor Apple Intelligence?
Niet alle Apple-apparaten krijgen Apple Intelligence ondersteuning. De nieuwe functies van Apple Intelligence worden ondersteund op alle Macs met een M1-chip of nieuwer, alle iPad Air- en iPad Pro-modellen met een M1-chip of nieuwer, de iPhone 15 Pro (Max), en alle modellen van de iPhone 16. De eerste functies worden geactiveerd met iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1 in oktober 2024, maar kun je ook nu al uitproberen. Dit is de lijst van ondersteunde apparaten:
- iPhone 16
- iPhone 16 Plus
- iPhone 16 Pro
- iPhone 16 Pro Max
- iPhone 15 Pro
- iPhone 15 Pro Max
- iPad Pro 2021 en nieuwer
- iPad Air 2022 en nieuwer
- MacBook Pro (eind 2020, M1) en nieuwer
- MacBook Air (eind 2020, M1) en nieuwer
- Mac mini (eind 2020, M1) en nieuwer
- 24-inch iMac
- Mac Studio
- Mac Pro (midden 2023, M2 Ultra)
Werkt Apple Intelligence in Nederland? 🇳🇱
De eerste functies van Apple Intelligence zijn later dit najaar beschikbaar met iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1. Apple Intelligence werkt officieel niet in Nederland of België, maar is met een behoorlijke omweg alsnog te activeren. Dit werkt alleen in het Engels: je iPhone, iPad en Mac moeten ingesteld zijn op Engels (VS), de Engelstalige Siri, en de regio Verenigde Staten. Op de iPhone en iPad moet je zelfs ingelogd zijn op een Amerikaanse Apple ID onder ‘Instellingen>[Je naam]>Media en aankopen’.
Alle Apple Intelligence functies
Apple Intelligence heeft invloed op je gehele apparaat. Daardoor krijgen veel ingebouwde apps er handige functies bij, die voornamelijk te maken hebben met beeld en tekst. En doordat je apparaten toegang hebben tot je persoonlijke data, zoals je contactenlijst, je afspraken in Agenda en je foto’s, zijn de functies van Apple Intelligence een stuk persoonlijker dan die van andere AI’s.
Wij lichten hieronder we de belangrijkste features van Apple Intelligence voor je uit, en wanneer ze verschijnen. We beginnen bij de mogelijkheden met tekst, hebben het daarna over de vermakelijke nieuwe beeldfuncties, en sluiten af met de vernieuwde en slimmere Siri!
1. Writing Tools (release: oktober 2024)
Verreweg de handigste tekstfuncties van Apple Intelligence vallen onder de zogenaamde ‘Writing Tools’. Dit is een klein contextmenu dat je kunt oproepen in tekstverwerkers of in andere tekstvelden, waarmee je je teksten kunt laten nakijken, herschrijven en samenvatten.
De Proofread-functie kijkt naar taalfouten, woordkeuze en zinsopbouw. Je kiest vervolgens zelf of je de voorgestelde verbeteringen wilt doorvoeren. De Rewrite-functie kan je tekst volledig omgooien qua toon en lengte. Schrijf je vaak iets te losjes, dan maakt je apparaat er een professionelere tekst van – of andersom. De Summarize-functie vat je teksten samen, maakt er opsommingstekens van, of vat alles waar mogelijk samen in een tabelletje. Kortom: allemaal extreem handige features die je veel schrijfwerk uit handen nemen, ongeacht de app waar je je in bevindt.
2. Priority Notifications (release: oktober 2024)
We krijgen op een dag maar al te veel notificaties, met name op de iPhone. WhatsAppjes, e-mails, Duolingo die klaagt over een streak, sociale media die om aandacht smeekt … Als je een paar uur niet naar je schermpje tuurt, staat je vergrendelscherm vaak vol met meldingen en zie je door de bomen het bos niet meer. Apple Intelligence analyseert al die notificaties voor je en zet in een kort ‘Priority Notifications’-overzicht op een rij wat je gemist hebt (en wat er echt toe doet). Heb je een vriend die vaak twintig berichtjes achter elkaar stuurt, maar daarin eigenlijk maar één verhaal vertelt? Dan vat de functie al die berichtjes samen in een paar regels.
3. Dicteren en Summarize (release: oktober 2024)
Dut je weleens in bij een saaie vergadering of een eindeloos hoorcollege? Apple Intelligence is je redding. Start bij aanvang een audio-opname en Notities kan vervolgens de hele opname omzetten naar tekst. Dat niet alleen: dankzij de Summarize-functie kan de app ook direct alles wat er gezegd is voor je samenvatten of in opsommingstekens op een rij zetten. Dit werkt overigens ook bij telefoongesprekken, mits de andere deelnemer de opname goedkeurt.
4. Vernieuwde Reader in Safari (release: oktober 2024)
Het web is niet meer wat het geweest is. Websites zitten vol met afleidingen, van storende advertenties tot video’s die automatisch afspelen – om nog niet te beginnen over alle meldingen over nieuwsbrieven, cookies en donaties. Gelukkig heb je in Safari al jaren de Reader-functie, die al die afleidingen uit beeld haalt en alleen platte tekst en relevante plaatjes in beeld laat. Met Apple Intelligence wordt de Reader nóg handiger. Zo geeft de weergave je een korte samenvatting van een webpagina, en wordt er zelfs automatisch een inhoudsopgave gemaakt. Zelfs een muur van tekst wordt zo behapbaar, en je kunt bijvoorbeeld sneller bepalen of een specifiek artikel nuttig is voor een onderzoek.
5. Image Playground (release: december 2024)
Plaatjes maken met AI is niet nieuw, maar waar je met een beeldgenerator zoals Dall-E alleen onpersoonlijke kiekjes kunt maken, kun je met Apple’s eigen Image Playground personen uit Foto’s in je plaatjes verwerken. Zo maak je in een handomdraai een kunstwerkje van je partner als astronaut, of je vriend(in) als Superman.
Bovendien begrijpt de Image Playground de context als je de functie in Berichten oproept. Daardoor kan hij op basis van je gesprek al voorstellen wat er in je plaatje terug moet komen: stelt je partner in een berichtje voor om pizza’s te halen en deze in het park op te eten, dan geeft de Image Playground direct de opties ‘pizza’, ‘park’ en de naam van je partner om er een kiekje van te maken. Ook kun je gemakkelijk één van de drie stijlen toepassen: animatie, illustratie of tekening. Om het nog cooler te maken: de functie werkt ook in Notities, waar hij op basis van een snelle tekening met je Apple Pencil een volledige afbeelding kan genereren.
6. Genmoji (release: december 2024)
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je bent op zoek naar de perfecte emoji voor je gesprek en … hij ontbreekt. Of je wilt een emoji die lijkt op jezelf of je huisdier, en dan zitten ze er allemaal nét naast. Met Genmoji heb je dit probleem nooit meer. Hiermee maak je compleet nieuwe emoji’s op basis van een beschrijving of een gesprek in Berichten. Deze nieuwe emoji’s houden de stijl aan van Apple’s huidige collectie, maar ze beelden dan precies uit waar je naar vraagt. Een husky op een skateboard? Een peer met een zonnebril? Een emoji van een bekend gezicht uit Foto’s? Het kan allemaal!
7. Slimmere Foto’s (release: oktober 2024)
Foto’s heeft dankzij Apple Intelligence een slimmere zoekfunctie. Zoek in normale woorden naar een foto en je krijgt precies waar je naar zoekt, zoals ‘mijn hond Tsuki die voor zich uit staart’. Dit werkt ook met video’s: de zoekfunctie kan zelfs een specifiek stuk in een video terugvinden. Ook kan Apple Intelligence je foto’s verbeteren met de nieuwe Clean Up-functie, die je al kunt testen vanaf iOS 18.1 bèta 3. Daarmee haal je gemakkelijk storende objecten en personen uit je kiekjes.
Misschien nog wel de leukste vernieuwing in Foto’s is de verbeterde Terugblikken-functie. Beschrijf je ideale terugblikvideo – zoals ‘een energiek filmpje van toen we in mei op vakantie gingen naar Londen’ – en je iPhone doet de rest. Daarbij zoekt je apparaat zelfs een passend deuntje uit voor je video.
8. Siri met Apple Intelligence (release: gefaseerd vanaf oktober 2024, álle functies pas in voorjaar 2025)
Met Apple Intelligence wordt Siri eindelijk zo slim als we er bij de introductie in 2011 van hadden gehoopt. De stemassistent snapt beter wat je zegt, kan de context van een gesprek blijven volgen, en kan overweg met allerlei apps. Een voorbeeld: je vraagt Siri naar die ene foto van je partner in een Halloween-kostuum – je krijgt de foto in Foto’s voorgeschoteld. Je zegt vervolgens ‘maak de foto sprankelender’ – dit doet Siri ook voor je. Daarna geef je ‘stuur het plaatje naar mijn partner’ als instructie – Siri doet de rest. Je hoeft dus niet telkens te herhalen waar je het over hebt, want Siri volgt precies wat er gebeurt.
Dit gaat nog veel verder, althans, in tussentijdse updates in het komende jaar. Siri krijgt namelijk toegang tot bijna alle apps, waardoor alles nog naadlozer werkt. Zeg je ‘zet die ene serie op die Annemiek adviseerde’? Siri gaat op zoek naar het bewuste bericht waarin het advies werd gegeven, zoekt de serie op in de apps van je streamingdiensten en speelt hem uiteindelijk voor je af.
Siri krijgt ook toegang tot wat er op je scherm te zien is. Stuurt iemand je zijn nieuwe adres in WhatsApp, dan hoef je alleen maar Siri op te roepen en te vragen om het adres toe te voegen aan zijn contactpagina. Oftewel: Siri wordt écht een soort personal assistant die je in elke app op je iPhone, iPad en Mac kan helpen. Heb je geen zin om met de assistent te praten? Dan is typen ook een optie. Waar je voorheen in Instellingen moest duiken om Siri om te zetten naar tekst in plaats van spraak, kun je straks een stille chat met Siri openen door onder in het beeld van je iPhone of iPad dubbel op het balkje te tikken. Dat scheelt veel ongemakkelijke momenten waarbij iemand zich aangesproken voelt terwijl je eigenlijk Siri oproept.
Apple Intelligence nu al uitproberen
Als je Apple Intelligence nu al wilt proberen, en je een apparaat hebt dat het ondersteunt, dan kan dat – ook in Nederland en België. Installeer hiervoor de iOS 18.1 bèta op je iPhone, iPadOS 18.1 bèta op je iPad of macOS Sequoia 15.1 bèta op je Mac. Dit doe je in ‘(Systeem)instellingen>Algemeen>Software-update>Bèta-updates’.
Stel daarna onder ‘(Systeem)instellingen>Algemeen>Taal en regio’ alles goed in: Engels (VS) als systeemtaal, en Verenigde Staten als regio. Als laatste voorbereidende stap (alleen op iPhone en iPad) moet je in ‘Instellingen>[Je naam]’ bij ‘Media en aankopen’ uitloggen en vervolgens inloggen met een Amerikaanse Apple ID. Daarna heb je in ‘Instellingen>Apple Intelligence en Siri’ de optie om Apple Intelligence te activeren – mits Siri ook op ‘Engels (VS)’ staat.