Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
Apple Intelligence
Diensten

Apple Intelligence

Apple Intelligence is de verzamelnaam voor Apple’s AI-functies in iOS 18 en macOS Sequoia. Maar wat kun je er precies mee? Wij zetten het op een rij.

Lees verder na de advertentie

Wat is Apple Intelligence?

Apple Intelligence is Apple’s duik in de wereld van AI. En dat gaat precies op de wijze die je van Apple zou verwachten. Het bedrijf richt zich volledig op AI-functies die gemakkelijk in gebruik zijn en rekening houden met je privacy, en komt met een nieuwe verzamelnaam die de afkorting AI vernuftig kaapt: ‘Apple Intelligence’.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De techniek zit verwerkt in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia, en is terug te vinden in allerlei Apple-apps. Van Mail tot Safari, van Berichten tot Notities, zelfs de Rekenmachine-app laat Apple niet ongemoeid. Maar wat maakt Apple Intelligence nou zo intelligent?

Werkt Apple Intelligence op mijn apparaat?

De nieuwe functies van Apple Intelligence worden ondersteund op alle Macs met een M1-chip of nieuwer, alle iPad Air- en iPad Pro-modellen met een M1-chip of nieuwer, en de iPhone 15 Pro (Max). Naar verwachting krijgen ook álle iPhone 16-modellen toegang tot Apple Intelligence.

Apple Intelligence functies

Apple Intelligence heeft invloed op je gehele apparaat. Daardoor krijgen veel ingebouwde apps er handige functies bij, die voornamelijk te maken hebben met beeld en tekst. En doordat je apparaten toegang hebben tot je persoonlijke data, zoals je contactenlijst, je afspraken in Agenda en je foto’s, zijn de functies van Apple Intelligence een stuk persoonlijker dan die van andere AI’s.

Wij lichten hieronder we de belangrijkste features van Apple Intelligence voor je uit. We beginnen bij de mogelijkheden met tekst, hebben het daarna over de vermakelijke nieuwe beeldfuncties, en sluiten af met de vernieuwde en slimmere Siri!

1. Writing Tools

Verreweg de handigste tekstfuncties van Apple Intelligence vallen onder de zogenaamde ‘Writing Tools’. Dit is een klein contextmenu dat je kunt oproepen in tekstverwerkers of in andere tekstvelden, waarmee je je teksten kunt laten nakijken, herschrijven en samenvatten.

Apple Intelligence mail

De Proofread-functie kijkt naar taalfouten, woordkeuze en zinsopbouw. Je kiest vervolgens zelf of je de voorgestelde verbeteringen wilt doorvoeren. De Rewrite-functie kan je tekst volledig omgooien qua toon en lengte. Schrijf je vaak iets te losjes, dan maakt je apparaat er een professionelere tekst van – of andersom. De Summarize-functie vat je teksten samen, maakt er opsommingstekens van, of vat alles waar mogelijk samen in een tabelletje. Kortom: allemaal extreem handige features die je veel schrijfwerk uit handen nemen, ongeacht de app waar je je in bevindt.

2. Priority Notifications

Apple Intelligence notificaties

We krijgen op een dag maar al te veel notificaties, met name op de iPhone. WhatsAppjes, e-mails, Duolingo die klaagt over een streak, sociale media die om aandacht smeekt … Als je een paar uur niet naar je schermpje tuurt, staat je vergrendelscherm vaak vol met meldingen en zie je door de bomen het bos niet meer. Apple Intelligence analyseert al die notificaties voor je en zet in een kort ‘Priority Notifications’-overzicht op een rij wat je gemist hebt (en wat er echt toe doet). Heb je een vriend die vaak twintig berichtjes achter elkaar stuurt, maar daarin eigenlijk maar één verhaal vertelt? Dan vat de functie al die berichtjes samen in een paar regels.

3. Dicteren en Summarize

macOS Sequoia Apple Silicon live audiotranscripties

Dut je weleens in bij een saaie vergadering of een eindeloos hoorcollege? Apple Intelligence is je redding. Start bij aanvang een audio-opname en Notities kan vervolgens de hele opname omzetten naar tekst. Dat niet alleen: dankzij de Summarize-functie kan de app ook direct alles wat er gezegd is voor je samenvatten of in opsommingstekens op een rij zetten. Dit werkt overigens ook bij telefoongesprekken, mits de andere deelnemer de opname goedkeurt.

4. Vernieuwde Reader in Safari

Apple Intelligence Safari

Het web is niet meer wat het geweest is. Websites zitten vol met afleidingen, van storende advertenties tot video’s die automatisch afspelen – om nog niet te beginnen over alle meldingen over nieuwsbrieven, cookies en donaties. Gelukkig heb je in Safari al jaren de Reader-functie, die al die afleidingen uit beeld haalt en alleen platte tekst en relevante plaatjes in beeld laat. Met Apple Intelligence wordt de Reader nóg handiger. Zo geeft de weergave je een korte samenvatting van een webpagina, en wordt er zelfs automatisch een inhoudsopgave gemaakt. Zelfs een muur van tekst wordt zo behapbaar, en je kunt bijvoorbeeld sneller bepalen of een specifiek artikel nuttig is voor een onderzoek.

5. Image Playground

Plaatjes maken met AI is niet nieuw, maar waar je met een beeldgenerator zoals Dall-E alleen onpersoonlijke kiekjes kunt maken, kun je met Apple’s eigen Image Playground personen uit Foto’s in je plaatjes verwerken. Zo maak je in een handomdraai een kunstwerkje van je partner als astronaut, of je vriend(in) als Superman.

Bovendien begrijpt de Image Playground de context als je de functie in Berichten oproept. Daardoor kan hij op basis van je gesprek al voorstellen wat er in je plaatje terug moet komen: stelt je partner in een berichtje voor om pizza’s te halen en deze in het park op te eten, dan geeft de Image Playground direct de opties ‘pizza’, ‘park’ en de naam van je partner om er een kiekje van te maken. Ook kun je gemakkelijk één van de drie stijlen toepassen: animatie, illustratie of tekening. Om het nog cooler te maken: de functie werkt ook in Notities, waar hij op basis van een snelle tekening met je Apple Pencil een volledige afbeelding kan genereren.

6. Genmoji

Genmoji

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je bent op zoek naar de perfecte emoji voor je gesprek en … hij ontbreekt. Of je wilt een emoji die lijkt op jezelf of je huisdier, en dan zitten ze er allemaal nét naast. Met Genmoji heb je dit probleem nooit meer. Hiermee maak je compleet nieuwe emoji’s op basis van een beschrijving of een gesprek in Berichten. Deze nieuwe emoji’s houden de stijl aan van Apple’s huidige collectie, maar ze beelden dan precies uit waar je naar vraagt. Een husky op een skateboard? Een peer met een zonnebril? Een emoji van een bekend gezicht uit Foto’s? Het kan allemaal!

7. Slimmere Foto’s

Foto’s heeft dankzij Apple Intelligence een slimmere zoekfunctie. Zoek in normale woorden naar een foto en je krijgt precies waar je naar zoekt, zoals ‘mijn hond Tsuki die voor zich uit staart’. Dit werkt ook met video’s: de zoekfunctie kan zelfs een specifiek stuk in een video terugvinden. Ook kan Apple Intelligence je foto’s verbeteren met de nieuwe Clean Up-functie. Daarmee haal je gemakkelijk storende objecten en personen uit je kiekjes.

Misschien nog wel de leukste vernieuwing in Foto’s is de verbeterde Terugblikken-functie. Beschrijf je ideale terugblikvideo – zoals ‘een energiek filmpje van toen we in mei op vakantie gingen naar Londen’ – en je iPhone doet de rest. Daarbij zoekt je apparaat zelfs een passend deuntje uit voor je video.

8. Siri met Apple Intelligence

Met Apple Intelligence wordt Siri eindelijk zo slim als we er bij de introductie in 2011 van hadden gehoopt. De stemassistent snapt beter wat je zegt, kan de context van een gesprek blijven volgen, en kan overweg met allerlei apps. Een voorbeeld: je vraagt Siri naar die ene foto van je partner in een Halloween-kostuum – je krijgt de foto in Foto’s voorgeschoteld. Je zegt vervolgens ‘maak de foto sprankelender’ – dit doet Siri ook voor je. Daarna geef je ‘stuur het plaatje naar mijn partner’ als instructie – Siri doet de rest. Je hoeft dus niet telkens te herhalen waar je het over hebt, want Siri volgt precies wat er gebeurt.

Apple Intelligence Siri

Dit gaat nog veel verder, althans, in tussentijdse updates in het komende jaar. Siri krijgt namelijk toegang tot bijna alle apps, waardoor alles nog naadlozer werkt. Zeg je ‘zet die ene serie op die Annemiek adviseerde’? Siri gaat op zoek naar het bewuste bericht waarin het advies werd gegeven, zoekt de serie op in de apps van je streamingdiensten en speelt hem uiteindelijk voor je af.

Siri krijgt ook toegang tot wat er op je scherm te zien is. Stuurt iemand je zijn nieuwe adres in WhatsApp, dan hoef je alleen maar Siri op te roepen en te vragen om het adres toe te voegen aan zijn contactpagina. Oftewel: Siri wordt écht een soort personal assistant die je in elke app op je iPhone, iPad en Mac kan helpen. Heb je geen zin om met de assistent te praten? Dan is typen ook een optie. Waar je voorheen in Instellingen moest duiken om Siri om te zetten naar tekst in plaats van spraak, kun je straks een stille chat met Siri openen door onder in het beeld van je iPhone of iPad dubbel op het balkje te tikken. Dat scheelt veel ongemakkelijke momenten waarbij iemand zich aangesproken voelt terwijl je eigenlijk Siri oproept.

Is Apple Intelligence veilig?

Apple Intelligence bestaat voornamelijk uit functies die lokaal op je iPhone, iPad of Mac draaien. Dit wil zeggen dat het ‘denkwerk’ wordt gedaan door de chip in je apparaat, niet door een server – je data blijft dus op je apparaat zelf. Daarmee onderscheidt Apple zich van veel andere AI-toepassingen, zoals ChatGPT en Microsoft Copilot.

Alleen als een functie écht meer rekenkracht nodig heeft, bijvoorbeeld omdat er een complex taalmodel nodig is om een tekst te genereren, maakt je apparaat gebruik van Apple’s eigen beveiligde server. Dit wordt ‘Private Cloud Compute’ genoemd: data wordt direct gewist nadat het verwerkt is, en wordt niet gebruikt om Apple Intelligence slimmer te maken. Pas als je vragen stelt die voor Apple’s modellen te complex zijn, en die verder niet gericht zijn op persoonlijke data zoals je contacten of foto’s, stelt je apparaat voor om de vraag door te spelen naar ChatGPT. Zelfs als je dit goedkeurt, geeft Apple je data niet zomaar weg: je IP-adres wordt verborgen voor ChatGPT en je vraag wordt niet op een server bewaard.

Apple Intelligence release date

De functies zijn later dit najaar beschikbaar – waarschijnlijk met de eerste grote tussentijdse updates van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia – en werken aanvankelijk alleen in het Engels. Dat betekent dat je in de eerste bèta’s nog geen gebruik kunt maken van alle Apple Intelligence-functies, evenals in de eerste officiële versies van alle updates in september en oktober. Nog even geduld dus!