Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 17 review: veel nieuws, maar toch missen we iets

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 17 review

iOS 17 komt eraan! We verwachten de grote iPhone-update van 2023 op of rond 18 september – maar is het wat? Wij hebben iOS 17 gedurende de hele zomer uitgebreid getest op basis van de bèta en nu is het tijd voor een iOS 17-review. Er is veel nieuws om te ontdekken: grote nieuwe functies, maar ook kleine pareltjes. Toch moeten we eerlijk zijn: dit is helaas geen 5 sterren-update. Hoe zit dat precies?

Een seintje ontvangen als iOS 17 verschijnt? Plus heel veel tips voor je iPhone? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Voor welke iPhones?

iOS 17 is er voor de iPhone XS/XR en nieuwer. De iPhone 8 en de iPhone X kun je nu voor het eerst niet meer updaten. Deze beide toestellen verschenen in 2017 en hebben dus in totaal zes jaar lang updates gehad. Dat is meer dan keurig, voor smartphone-begrippen. Bovendien zorgt Apple nog jaren voor de hoogstnoodzakelijke beveiligingsupdates. Het betekent helaas wél dat je alles van het volgende moet missen …

Stand-by: de (on)opvallendste vernieuwing

stand-by

Wanneer laad jij je iPhone op? Ligt hij ’s avonds op je nachtkastje bij te tanken? Of doe je dit overdag, terwijl je aan je bureau zit te werken? Op deze momenten heb je vaak maar weinig interactie met je iPhone. Maar nu komt er een leuke optie bij: de nieuwe Stand-by modus. Je iPhone wordt tijdens het opladen opeens een slim klokje.

Hoe dit klokje eruitziet, bepaal je grotendeels zelf. Er zijn drie hoofdthema’s – een schermvullende klok, een diashow met foto’s en een scherm met widgets – en die kun je alledrie tot in detail aanpassen. Maar net zo gemakkelijk verander je je iPhone ermee in een muziekspeler of een weerstation. Kortom: je gaat je iPhone ook gebruiken op momenten dat je dat eerder nog niet deed.

iOS 17 stand-by

We zouden dit de grootste nieuwe functie kunnen noemen van iOS 17, maar de kans is groot dat hele volksstammen hem compleet over het hoofd zien. Je iPhone moet aan de lader hangen en op zijn zijkant staan voordat Stand-by actief wordt. Nog een minpunt: op iPhones zónder always-on, moet je keer op keer op het scherm tikken om het beeld te doen oplichten. Wat ons betreft mag het scherm iets langer aan blijven staan, hij hangt toch aan de stroom.

Contactposters: geef jezelf een smoel

Contactposter voorbeelden

Vorig jaar met iOS 16 werd je iPhone een stuk persoonlijker door allerlei opties van het vergrendelscherm. Nu doet Apple dit nog eens dunnetjes over met Contactposters: die verschijnen schermvullend in beeld als jij iemand anders met een iPhone belt. Zie het als een digitaal visitekaartje. Je maakt een poster op basis van een selfie of een Memoji. Vervolgens voeg je een leuke twist toe: een achtergrondkleur, je naam in een leuk lettertype – eventueel met diepte-effect. Als je met iOS 16 weleens een vergrendelscherm hebt gemaakt, wijst het zich allemaal vanzelf.

Je contactposter komt ook uitstekend uit de verf bij weer een andere nieuwe iOS 17-functie: NameDrop.

AirDrop? NameDrop!

NameDrop

AirDrop is dé manier voor Apple-gebruikers onderling om foto’s, bestanden en meer uit te wisselen en met iOS 17 wordt de ervaring nog soepeler. Open bijvoorbeeld een foto die je wilt delen, houd jouw toestel tegen andermans iPhone en er wordt al ‘geairdropt’, wat gepaard gaat met een bijzoonder fijne animatie en bijbehorend geluidje. Naar hetzelfde liedje luisteren in de sportschool? Met eenzelfde ‘bump’ start je SharePlay.

Op dezelfde wijze werkt de nieuwe AirDrop-variant NameDrop. Kom je iemand tegen met wie je gegevens uit wilt wisselen, dan houden jullie je iPhones tegen elkaar aan. Daar is ie dan hoor: de contactposter. Je bepaalt vervolgens zelf welk gedeelte van je contactgegevens je prijs wilt geven.

Later dit jaar komt er middels een update nog een fijne extra beschikbaar: Als je grote bestanden airdropt, hoef je niet meeer eindeloos bij elkaar te blijven staan totdat de boel verzonden is – dan wordt de inhoud via het internet verstuurd.

Stickers

iOS 17 stickers

Het zal inmiddels duidelijk zijn, met deze update heeft Apple oog voor het visuele, het persoonlijke. In dit genre vallen ook de digitale stickers: je houdt ervan of je haat ze, maar Apple heeft ze inmiddels helemaal omarmd. Met iOS 17 kun je van vrijwel iedere foto uit je fotobibliotheek een sticker maken. Hierbij wordt voortgeborduurd op de iOS 16-functie waarbij de iPhone het onderwerp automatisch ‘losknipt’ van de achtergrond. Voeg nog een effect toe als Contour, Strip, Dik of Glanzend, en je poesieplaatje anno 2023 is compleet. Live Photo gemaakt? Dan tover je die om tot bewegende stickers.

De stickerlade vind je via het Memoji-toetsenbord en je kunt dus overal stickers plakken om gesprekken, documenten en foto’s op te vrolijken. Ook op je Mac en iPad, want de stickers worden gesynchroniseerd. Je kunt het laatje ook gesloten houden natuurlijk.

Widgets waar je wat aan hebt

interactieve widgets iOS 17

De laatste jaren overspoelden widgets de iPhone. Met iOS 14 kon je ze op je beginscherm zetten, tussen al je apps. En sinds vorig jaar vind je ze ook op je vergrendelscherm. Deze kleine blokjes tonen informatie uit je favoriete apps, en als je erop klikt, dan open je de app. Maar al met al waren widgets niet veel meer dan veredelde snelkoppelingen naar de bijbehorende app. Wat heb je nu aan een muziek-widget waar je alleen op ziet wat je laatst afgespeelde nummer is?

Maar nu zijn de widgets een stuk nuttiger geworden. Ze zijn namelijk interactief, wat betekent dat je er kleine taakjes mee kunt uitvoeren. Druk op de play/pauze-knop van de Podcast of Muziek-widget op je thuisscherm. Zet een Herinneringen-widget op je thuisscherm en vink direct je to-dolijstje af. Of bedien je slimme Woning direct vanuit de widget.

Al die kleine pareltjes

Die grote nieuwe functies zijn hartstikke leuk, maar wij zijn altijd te spreken over de kleine veranderingen en verbeteringen die je iPhone nog fijner in gebruik maken. En daar loopt iOS 17 van over. Een greep hieruit:

  • De functie Schermafstand zorgt ervoor dat je niet meer te lang met je neus bovenop je telefoon zit. Fijn voor je ogen!
  • Je huisdieren worden herkend in de app Foto’s en krijgen zelfs hun eigen foto-album.
  • Je kunt AirTags delen met je gezin, zodat ook zij de tracker zien in de app Zoek mijn. Handig bijvoorbeeld als je samen een auto(sleutel) deelt.
  • Berichten typt spraakberichten voor je uit, zodat je ze niet in het openbaar hoeft te beluisteren.
  • De functie communicatieveiligheid die aanstootgevende foto’s blurt, is er nu ook voor volwassenen.
  • In Safari maak je verschillende profielen aan, zodat je werk, studie en hobby beter uit elkaar kunt houden.

We hebben overigens meer dan twintig van dit soort functies verzameld in ons artikel over iOS 17 geheimen.

Hier komen we later nog op terug

Dagboek iOS 17

Bij vrijwel iedere nieuwe grote iOS-update hoort een splinternieuwe app van Apple. Is die er dit keer niet? Zeker wel: het gaat om de app Dagboek. De app zal echter niet in de eerste versie van iOS 17 zitten, maar volgt in een tussentijdse update later dit jaar. Hij ontbrak zodoende ook in de bèta, en we hebben hem nog niet kunnen testen. Met deze app houd je heel eenvoudig een dagboek bij. Je iPhone weet natuurlijk al heel veel van je, waar je was, met wie, of je gesport hebt, welke foto’s je maakt. Dus je hebt er geen omkijken naar, het dagboek schrijft zichzelf.

Check in iOS 17

Een andere functie is Check-in. Hiermee laat je het thuisfront automatisch weten of je veilig thuis bent gekomen – of niet. Heb je vertraging, dan vraag je iPhone je om een teken van leven. Duurt dat allemaal te lang, dan krijgen familie en vrienden informatie over onder meer je locatie. De functie werkt het best tussen iOS 17-gebruikers onderling, en we moeten hem nog eens goed testen onder diverse omstandigheden. Zo zou Check-in moeten werken bij verschillende manieren van vervoer. Maar het idee is natuurlijk geniaal – het zou al helemaal geniaal zijn als het ook met je Android-vrienden werkt.

Conclusie iOS 17 review

iOS 17 is een keurige update, maar ontbeert een echt grote nieuwe functie. De Stand-by-modus dan? Misschien, maar de kans dat veel gebruikers hem over het hoofd zien is aanzienlijk. En op iPhones zonder always-on komt hij eerlijk gezegd niet bijzonder goed uit de verf.

AirDrop en NameDrop dan, in combinatie met de kleurrijke Contactposters? Leuk, maar alleen als iedereen om je heen ook een iPhone heeft. De Contactposters hadden vorig jaar tegelijk met het vergrendelscherm geïntroduceerd mogen worden, en zo is het met meer functies. Interactieve widgets, AirTags delen, communicatieveiligheid voor volwassenen, de stickers: op de keper beschouwd had het al in iOS 16 (of eerder) moeten zitten.

Begrijp ons niet verkeerd: je moet deze update zeker downloaden straks (het is ook niet echt dat je veel keus hebt). En na het downloaden denk je wellicht: is dit het nou? Maar uiteindelijk ga je er toch blij mee zijn, want alles is net wat beter, net wat gepolijster, net wat persoonlijker. Maar al met al: toch mist er iets. Het helpt natuurlijk niet mee dat de grote nieuwe app van dit jaar, Dagboek, in eerste instantie nog ontbreekt. Die zou nou net het verschil kunnen maken.

Pluspunten

  • Met Stand-by zet je je iPhone op een compleet nieuwe manier in
  • Alles voelt gepolijst een doordacht
  • Persoonlijker

Minpunten

  • Als je niet oplet mis je de grootste nieuwe functie
  • Is er überhaupt een grote nieuwe functie?