Terug naar iPadOS
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iPadOS

Door Laura Grootaarts31 juli 2019 07:535 min. leestijd

Apple heeft op maandag 3 juni een sneakpreview gegeven van de vernieuwde besturingssystemen. Misschien wel het opvallendste nieuws is dat de iPad een eigen besturingssysteem krijgt. Dit heet iPadOS. Het lijkt alsnog heel veel op iOS 13 (wat voortaan het besturingssysteem voor iPhone is), maar heeft een hoop extra’s speciaal voor de iPad. Hieronder lees je over de nieuwe functies.

Efficiënter beginscherm

ipados thuisscherm

Er werd vaak geklaagd over de app-indeling op de iPad: zo veel loze ruimte, zo weinig apps. In het nieuwe ontwerp passen er veel meer apps op een pagina. En nog meer dan dat: in de Vandaag-weergave zijn je favoriete widgets met daarin alle informatie die jij wilt weten altijd zichtbaar! Lees ook: iPadOS: een beter beginscherm voor de iPad.

Apple Pencil verbeterd

iPadOS Apple Pencil

Apple gaf eerder nooit openheid van zaken voor wat betreft de latentie van de Apple Pencil. Maar nu ze de vertraging hebben ingeperkt zijn ze er wel open over: onder iPadOS bedraagt die nog maar negen milliseconden, waardoor het lijkt alsof je op papier schrijft. Ook vernieuwd is het setje met teken-gereedschappen. Dat ziet er veel realistischer uit en je kunt het zelf naar de gewenste plek in scherm slepen, of minimaliseren als het in de weg staat. Bovendien zijn er nieuwe gereedschappen, zoals een liniaal en een nauwkeuriger gummetje.

Voortaan kun je ook een schermafbeelding maken met de Apple Pencil, door hem vanuit de benedenhoeken van het scherm naar boven te trekken. Is een webpagina, mail of document langer dan in het scherm kan worden weergegeven? Het wordt in zijn geheel vastgelegd: een groot voordeel als je annotaties maakt.

Meer multitasken

multitasken ipados

Met Slide Over sleep je een app over een andere app heen, zodat deze daarboven zweeft. Nieuw is dat je in dit zwevende venstertje supersnel heen en weer kunt vegen tussen verschillende apps. Ook komt er een Slide Over-kiezer waarbij je al je slides op een rijtje ziet.

Met Split View zet je twee apps naast elkaar. Nieuw in iPadOS is dat je twee vensters van dezelfde app naast elkaar kunt plaatsen. Bovendien kun je één en dezelfde app openen in meerdere Split Screen-weergaven – bijvoorbeeld Pages naast Safari, en nog eens Pages naast iMovie in een ander Split Screen. Met een tik op de app in het dock zie je meteen welke vensters er allemaal geopend zijn.

Nieuwe veegbewegingen

Er komen nieuwe veegbeweginen en die zijn vooral handig bij het tekstverwerken. Selecteer een tekstfragment door er met je vinger overheen te vegen, kopieer door met drie vingers een spreidbeweging te maken, knijp om te plakken. Veeg met drie vingers naar links om iets ongedaan te maken. Ook nieuw: intelligente tekstselectie. Selecteer een woord met twee tikken, een zin met drie en een complete alinea met vier.

Muisondersteuning

Met iPadOS heeft de iPad voor het eerst muisondersteuning. Apple noemde het niet in zijn keynote en de optie bevindt zich op een plek waar je hem niet verwacht: onder de toegankelijkheidsopties (bedoeld voor mensen met lichamelijke beperkingen). Ook trackpads worden ondersteund. De muiscursor ziet er anders uit dan het welbekende pijltje op de Mac: bekijk de onderstaande video.

Surfen in Safari zoals op een Mac

Safari iPadOS

De mobiele versie van Safari toont vaak een uitgeklede versie van websites. iPadOS geeft gewoon de desktopversie weer, met alles erop en eraan, en tóch perfect afgestemd op het formaat van je iPad. Dat betekent dat je web-apps zoals WordPress en Google Docs gewoon kunt gebruiken zoals je gewend bent op de Mac. Ook nieuw en compleet naar het voorbeeld van de Mac: een downloadmanager waarin al je downloads belanden.

Meer mogelijk met Bestanden

Werk je vaak met anderen samen aan een project? Goed nieuws: je kunt nu complete mappen uit je iCloud Drive delen met collega’s, familie of vrienden. Met jouw toestemming kunnen ze aan die map ook zelf bestanden toevoegen. Dit werkt overigens ook op de iPhone.

De nieuwe kolomweergave geeft veel details over een bestand prijs: zo zie je metadata en een voorvertoning. Met snelle acties bewerk je bestanden zonder ze te openen: roteer of annoteer bijvoorbeeld een pdf.

Vooral de nieuwste iPad Pro nodigt dankzij zijn usb-c-aansluiting uit om externe opslagmedia aan te sluiten. Tot nu toe kon je die niet goed uitlezen, op foto’s en video’s na. Nu worden álle bestanden weergegeven.

Bestanden

Verder nieuw in Bestanden:

 • Een download-map met je downloads uit Safari en bijlagen uit mails.
 • Sla bestanden lokaal op je iPad op.
 • Pak gezipte bestanden uit, of maak een zipje van een bestand.
 • Navigeer sneller met sneltoetsen (op een extern toetsenbord).
 • Log in op een SMB-bestandsserver.
 • Maak supersnel documentscans.
iCreate 111
iCreate 111
Is jouw Mac al klaar voor Catalina?

iPadOS ondersteuning

De volgende iPads kun je dit najaar updaten naar iPadOS:

 • Alle iPad Pro-modellen
 • iPad 5e generatie
 • iPad 6e generatie
 • iPad Air 2
 • iPad Air 3e generatie
 • iPad mini 4
 • iPad mini 5

Dat betekent dat de ondersteuning voor de volgende iPads komt te vervallen – deze kun je niet meer updaten:

 • iPad mini 2
 • iPad mini 3
 • iPad Air (eerste generatie)

iPadOS bèta

Kun je bijna niet wachten om de donkere modus en alle andere hierboven beschreven nieuwigheden uit te proberen? Dan kun je meedoen aan Apple’s bètaprogramma. Ontwikkelaars testen op dit moment iPadOS bèta 5.

iPadOS downloaden

iPadOS is aangekondigd tijdens de Apple-keynote op maandag 3 juni. De officiële versie verschijnt ergens in het najaar en is gratis te downloaden. We horen de uiteindelijke releasedatum tijdens de keynote in september, die verder in het teken staat van iPhone 2019. Gedurende de hele zomer wordt er getest met de software – inmiddels is bèta 5 van iPadOS en iOS 13 uit.. Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!
Volgend dossier
iOS 13
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden