Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac ūü§Ė
Cover van
thumbnail
Software

iPadOS

iPadOS is het besturingssysteem van de iPad. Welke versies zijn er? Wat is de meest recente update? En kun je jouw toestel nog bijwerken? Hier ontdek je er alles over.

Lees verder na de advertentie

Wat is iPadOS?

iPadOS 17 ondersteuning

iPadOS staat voor ‘iPad Operating System’, oftewel het besturingssysteem van de iPad. Het omvat alle functies, apps en andere mogelijkheden van de iPad, verpakt in een gebruiksvriendelijke interface. iPadOS bestaat pas sinds 2019. Daarvoor was iOS (het besturingssysteem van de iPhone) ook de software van de iPad.

Apple brengt ieder jaar een grote update uit voor iPadOS. Die zit dan vol nieuwe functies die je iPad weer wat leuker en handiger maken. Doorgaans kondigt Apple deze update aan tijdens de WWDC in juni, waarna iPad-gebruikers hem in september kunnen installeren. iPadOS 16 was de uitzondering: vanwege aanhoudende problemen verscheen de update pas in oktober. iPadOS 17 is wel gewoon in september 2023 uitgekomen.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf ‚ā¨696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf ‚ā¨696!

Tot ‚ā¨7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Wat is de nieuwste iPad-update?

Het is belangrijk om iPadOS up-to-date te houden. De updates brengen namelijk niet alleen nieuwe functies met zich mee, maar zorgen er ook voor dat je iPad voldoet aan de laatste veiligheidsmaatregelen. Op moment van schrijven is de nieuwste iPad-update iPadOS 17.4.1.

iOSDatumLaatste versie
iPadOS 1718 september 202317.4.1
iPadOS 1624 oktober 202216.7.7
iPadOS 1520 september 202115.8.2
iPadOS 1416 september 202014.8.1
iPadOS 1324 september 201913.7

Welke iPadOS-versie heb ik?

Gezondheid app iPad

Wil je weten welke versie van iPadOS momenteel op je iPad is ge√Įnstalleerd? Dat vind je als volgt:

 1. Open de app Instellingen op je iPad.
 2. Ga naar ‘Algemeen’.
 3. Tik op ‘Software-update’.

Hier vind je de huidige versie van de software die je iPad draait. Bovendien verschijnt hier een pop-up er een update beschikbaar is. Die kun je daar dan gelijk downloaden en installeren.

Hoe installeer ik een iPadOS-update?

Een iPad werk je draadloos bij naar de nieuwste versie van iPadOS, mits je iPad de update ondersteunt. Bereid je hier goed op voor: bij een grote update raden we je aan eerst een iPad-backup te maken, bij een tussentijdse update is dit niet nodig. Zorg er ook voor dat je iPad verbonden is met wifi en laad de batterij goed op. Is de accu 50 procent of lager? Updaten werkt dan alleen wanneer je iPad aan de lader hangt. iPadOS updaten werkt als volgt:

 1. Open de app Instellingen op je iPad.
 2. Tik op ‘Algemeen’.
 3. Kies ‘Software-update’.
 4. Is er een nieuwe update beschikbaar? Tik dan op ‘Download en installeer’.
 5. Voer je toegangscode in.
 6. Tik op ‘Installeer nu’.

Hoelang duurt een iPadOS-update?

Hoelang het duurt om iPadOS bij te werken, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de update, de snelheid van je internetverbinding en de leeftijd van je toestel. Doorgaans duurt updaten 15 minuten tot een uur. Houd hier dus rekening mee en zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om een nieuwe update te installeren.

iPados 14.5 Apple logo

De grote, jaarlijkse updates duren vrijwel altijd het langst. Stap je in 2024 bijvoorbeeld over van iPadOS 17 naar iPadOS 18, dan duurt dat waarschijnlijk zo’n 45 minuten. Het kost nog meer tijd wanneer de update net uit is, gezien veel andere gebruikers dan ook proberen te updaten.

Tussentijdse updates zijn veel sneller klaar, want deze zijn een stuk kleiner. Ze brengen namelijk weinig tot geen nieuwe functies met zich mee en zijn vooral bedoeld ter beveiliging van je iPad. Het duurt gemiddeld 15 minuten om zo’n iPadOS-update te installeren.

iPadOS 17

iPadOS 17 is op 18 september 2023 uitgebracht. Iedereen met een compatibele iPad kan de software sindsdien gratis installeren, evenals de tussentijdse updates die inmiddels zijn verschenen. Belangrijke nieuwe functies zijn:

 • Een nieuw vergrendelscherm: de widgets, wallpapers en personalisatie-opties van iOS 16 komen met iPadOS 17 ook naar de iPad.
 • Interactieve widgets voor het beginscherm: hiermee kun je straks allerlei taken uitvoeren, zoals het afvinken van lijstjes.
 • De Gezondheid-app komt naar de iPad, zodat je straks ook op een groter scherm het overzicht over je conditie bewaart.
 • Het beter bewerken van pdf-bestanden: dankzij machine learning kun je velden in formulieren sneller invullen.

iPadOS 17 is beschikbaar voor de meeste ‘recente’ iPads. Zo kun je de update installeren op de iPad (2018 en nieuwer), iPad mini (2019 en nieuwer), iPad Air (2019 en nieuwer), 12,9-inch iPad Pro (2017 en nieuwer), 11-inch iPad Pro (2018 en nieuwer) en de 10,5-inch iPad Pro. Helaas kunnen de iPad uit 2017, de 9,7-inch iPad Pro uit 2016 en de 12,9-inch iPad Pro uit 2015 niet updaten naar iPadOS 17.

iPadOS 16

iPadOS 16 Stage Manager

iPadOS 16 verscheen op 24 oktober 2022. Wat noemenswaardige nieuwe functies in de update zijn:

 • Stage Manager: open tegelijkertijd tot wel vier apps in losse vensters, net als op de Mac. Hiermee is multitasken op de iPad eindelijk mogelijk.
 • De Weer-app: die ken je al van de iPhone en Mac, maar hij is nu eindelijk beschikbaar op de iPad, inclusief alle animaties.
 • Freeform, een compleet nieuwe app met daarin een digitaal whiteboard om notities, schetsen en andere krabbels op te maken.
 • Laat Notities handgeschreven teksten rechter maken, zodat je zinnen op een rechte lijn staan.

iPadOS 16 is beschikbaar voor de iPad (2017 en nieuwer), de iPad mini (2019 en nieuwer), de iPad Air (2019 en nieuwer) en alle versies van de iPad Pro. De iPad uit 2012, iPad mini uit 2015 en iPad Air uit 2014 vallen af, en kun je niet meer updaten naar iPadOS 16.

iPadOS 15

iPadOS 15

iPadOS 15 verscheen op 20 september 2021. Dit waren de belangrijkste vernieuwingen:

 • Nieuwe mogelijkheden om te multitasken, waaronder het Multitasking-menu en Appstrip.
 • Widgets zijn nu ook beschikbaar voor het startscherm, niet alleen in de Vandaag-weergave.
 • De komst van de Appbibliotheek, voor een beter overzicht van al je gedownloade apps.
 • Maak snelle notities met Quick Notes.

Deze versie van iPadOS is beschikbaar voor de iPad (2017 en nieuwer), iPad mini (2015 en nieuwer), iPad Air (2019 en nieuwer) en alle versies van de iPad Pro.

iPadOS 14

iPadOS 14 widgets

iPadOS 14 was de eerste grote update voor iPadOS, en werd op 16 september 2020 gelanceerd. De hoogtepunten waren:

 • De komst van widgets, te vinden in de Vandaag-weergave.
 • Scribble, oftewel handschriftherkenning: begin te schrijven in een tekstveld en je handschrift wordt omgezet tot een getypte tekst.
 • Veel apps kregen een nieuw design met een zijbalk zodat je in √©√©n oogopslag veel meer mogelijkheden in beeld zag.

De software is beschikbaar voor de iPad (2017 en nieuwer), iPad mini (2015 en nieuwer), iPad Air (2014 en nieuwer) en alle versies van de iPad Pro.

iPadOS 13

iPadOS 13

iPadOS 13 was het eerste grote besturingssysteem dat speciaal voor de iPad was gemaakt. Apple lanceerde het op 24 september 2019. De software bracht de volgende functies met zich mee:

 • Een effici√ęnter beginscherm, waarmee veel meer apps op een pagina pasten dan voorheen.
 • Verbeterde Apple Pencil: de vertraging werd ingeperkt, het menu met tekengereedschappen zag er realistischer uit en er kwamen ook nieuwe gereeedschappen zoals een liniaal en nauwkeurigere gum.
 • Muisondersteuning en ondersteuning voor trackpads.

iPadOS 13 is, net als iPadOS 14, beschikbaar op de iPad (2017 en nieuwer), iPad mini (2015 en nieuwer), iPad Air (2014 en nieuwer) en alle versies van de iPad Pro.

Meer over iPadOS

Zoals je ziet valt er veel te ontdekken in iPadOS. Wil je alles uit je iPad halen? Bekijk dan de volgende artikelen: