Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Diensten

Apple Music

Apple Music is een muziekstreamingdienst van Apple. Wat kun je ermee, wat is de Apple Music prijs en hoe sluit je een abonnement af? Wij beantwoorden al je vragen.

Lees verder na de advertentie

Wat is Apple Music?

Apple Music is een muziekstreamingdienst van Apple die gebruikers toegang biedt tot miljoenen nummers, albums en afspeellijsten. Het biedt ook exclusieve content, zoals live concerten en documentaires. Gebruikers kunnen muziek streamen via een app op bijvoorbeeld hun iPhone, iPad, Mac, Apple TV of via een webbrowser. Er is een abonnement nodig om muziek te streamen, maar er is ook een gratis proefperiode beschikbaar.

Albums of liedjes los kopen, dat is steeds minder in zwang. Het is tegenwoordig streaming wat de klok slaat. Apple Music werd gelanceerd in 2015 en is de grote concurrent van het Zweedse Spotify. Het aanbod van Apple Music bestaat tegenwoordig uit meer dan 100 miljoen nummers. Je mag onbeperkt luisteren naar al deze liedjes, zonder dat je tussendoor reclame te horen krijgt. En met de autoplay ben je nooit uitgeluisterd.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Waarmee kun je Apple Music luisteren?

Apple Music app

Apple Music vind je in Apple’s app Muziek. Je kunt luisteren via de volgende Apple-apparaten:

Ook kun je luisteren via veel apparaten van externe partijen. Bijvoorbeeld een pc of Android-telefoon. Maar er is ondersteuning voor veel meer apparaten en systemen, waaronder PlayStation, Xbox, Roku, Samsung, LG Smart TV, Alexa, Sonos, Google Nest, en Microsoft. Bovendien kun je luisteren in je browser, via een webplayer. Je moet hiervoor inloggen met je Apple ID.

Apple Music functies

Apple Music is onderverdeeld in vier tabbladen: ‘Luister nu’, ‘Ontdek’, ‘Radio’, en ‘Bibliotheek’. Hieronder zie je wat je terugvindt in elk onderdeel.

Home

Apple Music Home

Hier vind je veel aanbevelingen voor artiesten, albums en afspeellijsten aan de hand van je luistergedrag. Je ziet ook wat je onlangs hebt afgespeeld. Scrol vooral ook regelmatig helemaal naar beneden. Hier vind je de nieuwste releases van artiesten in je bibliotheek. Ook leuk zijn de door Apple samengestelde Mixen, die zijn toegespitst op jouw muzieksmaak, zoals Chill-mix, Nieuwe muziek-mix en Favorieten-mix. De mixen worden zeer regelmatig ververst.

Ontdek

Apple Music ontdek

Het onderdeel ‘Ontdek’ lijkt in veel opzichten op ‘Voor jou’, alleen is het niet toegespitst op jouw muzieksmaak. Zo vind je hier de top 100 van verschillende landen, wat gegarandeerd de beste (pop)liedjes van het moment oplevert. Misschien nog wel belangrijker, onder ‘Ontdek meer’ kun je het aanbod van Apple Music op genre, decennia, hitlijsten of meer bekijken. Dat zoekt een stuk gemakkelijker. Daarnaast krijg je toegang tot nog meer hitlijsten en muziekvideo’s. Ook vind je hier je Apple Music Replay, oftewel je persoonlijke jaaroverzicht.

Radio

Apple Music radio

Apple verstaat meerdere dingen onder radio; dat wordt duidelijk op de tab ‘Radio’. Je vindt hier thema- en genreradio’s die uitsluitend muziek spelen. Daarnaast zijn er artiesten die als een soort podcast een radioprogramma in elkaar knutselen. En vergeet het kleine aantal (nationale) omroepen niet: van NPO tot Kink. Ook kun je hier een eigen radiostation maken op basis van een liedje of een artiest.

Apple heeft ook drie Apple Music radiostations waar iedereen met een Apple ID gratis naar kan luisteren. Dat zijn Apple Music 1 (voorheen bekend als Beats 1), Apple Music Hits en Apple Music Country.

Bibliotheek

Apple Music bibliotheek

Muziek waar je regelmatig naar reikt, kun je opslaan in je bibliotheek. Daar vind je dan een overzicht van al jouw favoriete muziek: afspeellijsten, artiesten, albums, nummers, muziekvideo’s, genres en componisten worden hier allemaal verzameld. Open je gewenste categorie en de app laat direct zien wat jij van Apple Music hebt opgeslagen – je hoeft de zoekfunctie dus niet te gebruiken.

Apple Music Classical

Apple Music classical in de app store

Heb je een abonnement op Apple Music? Dan kun je sinds 2023 ook gebruikmaken van Apple Music Classical. Dit is een nieuwe app van Apple, speciaal voor klassieke muziek, en die is inbegrepen bij je abonnement. Liefhebbers van klassieke muziek weten dat het een crime is om een specifieke uitvoering van een bepaald klassiek stuk te vinden. Deze app heeft een speciale zoekfunctie die dit stukken gemakkelijker maakt. De app is uitsluitend beschikbaar op de iPhone, iPad en Apple Vision Pro.

Apple Music audiokwaliteit

Ruimtelijke Audio

Als je op zoek bent naar de beste audiokwaliteit, dan is Apple Music wellicht de juiste keuze voor jou. Met een abonnement op dit platform kun je muziek in Dolby Atmos beluisteren, waardoor je een driedimensionaal geluid ervaart.

Bovendien is er Apple Music Lossless, waarmee je ongecomprimeerde muziek in de allerhoogste kwaliteit kunt beluisteren. Precies zoals het ooit in de studio geklonken moet hebben. Houd er rekening mee dat dit niet werkt via bluetooth (en dus met geen enkel AirPods-model).

Meer dan muziek

Dat er ook muziekdocumentaires op Apple Music staan, is misschien wel het best bewaarde geheim van de streamingdienst. Ze zijn dan ook haast onvindbaar en niet op een centrale plaats terug te vinden. Je vindt ze helemaal onderaan bij de artiest in kwestie. Wil je dus de documentaire Songwriter van Ed Sheeran bekijken, dan ga je eerst naar de pagina van de zanger, scrol je helemaal naar beneden en uiteindelijk prijkt daar de documentaire.

Het aanbod is ook een beetje beperkt. Toch zijn erg interessante docu’s te vinden. Zoals 808: The Movie, over de opkomst van de gelijknamige drumcomputer van Roland die in de jaren tachtig razend populair was. Of een kijkje achter de schermen van albumopnames van popzangeres P!nk in On the Record: P!nk – Beautiful Trauma.

Overigens heeft Apple Music ook een uitgebreide sectie om concertregistraties te bekijken, zowel live als on demand. Daarvoor navigeer je naar het tabblad ‘Zoek’ en open je de categorie ‘Apple Music Live‘. Op het moment van schrijven vind je hier concerten van onder andere Mary J. Blige, Billie Eilish en Harry Styles.

Apple Music heeft in 2024 voor het eerst een top 100 albums aller tijden samengesteld. Deze wordt begeleid door een website die een goudmijn vormt aan muziekgeschiedenis. Staat jouw favoriete album er ook tussen? Zo niet, dan zijn er vast genoeg pareltjes om te ontdekken.

Apple Music Sing

Apple Music Sing

Ook is er Apple Music Sing, oftewel: karaoke! Je kunt meezingen met tientallen miljoenen nummers uit de Apple Music-catalogus. Apple zet ook diverse speciale afspeellijsten voor je klaar. Een slim algoritme filtert de vocalen uit de tekst, of dempt ze een heel eind. De dienst is gratis voor Apple Music-abonnees. Check of jouw iPhone, iPad of Apple TV Apple Music Sing ondersteuning heeft.

Apple Music abonnement

Er zijn drie soorten Apple Music-abonnementen, met elk een eigen prijskaartje.

  • Individueel: €10,99 per maand. Abonnement voor één persoon. Ben je eenmaal abonnee, dan kun je je abo omzetten naar een jaarabonnement voor € 109 per jaar.
  • Gezin: € 16,99 per maand. Voor jou en maximaal vijf extra gezinsleden. Hiervoor moet je ‘Delen met gezin‘ geactiveerd hebben.
  • Student: € 5,99 per maand. Als student kun je maximaal vier jaar lang tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van Apple Music. Streamingdienst Apple TV+ is hierbij inbegrepen. Je moet hiervoor kunnen aantonen dat je staat ingeschreven bij een hogeschool of universiteit.

Apple Music maakt ook deel uit van Apple’s alles-in-éénbundel Apple One. Deze heeft een prijskaartje vanaf € 19,95, en daarbij krijg je naast Apple Music ook toegang tot Apple Arcade (games), Apple TV+ (films en series) en extra iCloud-opslag.

Apple Music gratis uitproberen

Apple Music

Apple Music heeft geen gratis versie, wel kun je Apple Music gratis uitproberen. Als je nog nooit gebruik hebt gemaakt van Apple Music, krijg je een proefperiode van doorgaans één maand. Neem je het abonnement in de Shazam-app, dan is dat zelfs drie maanden. Bij aankoop van de meeste nieuwe Apple-producten krijg je vaak zes maanden cadeau.

Heb je eerder Apple Music gehad maar inmiddels opgezegd? Zo nu en dan biedt Apple je ter promotie een extra gratis proefperiode aan. Houd dit dus goed in de gaten! Of schrijf je in voor onze wekelijks nieuwsbrief: wanneer er een aantrekkelijke actie loopt, laten we je dit graag weten. En zo blijf je ook op de hoogte van ander Apple-nieuws!