AirPlay is een handige functie waarmee je draadloos audio en video kunt streamen van je iPhone, iPad of Mac naar een compatibele luidspreker of tv. In dit dossier leggen we je alles uit wat je moet weten over AirPlay.
Lees verder na de advertentie
Wat is AirPlay?
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
AirPlay is een technologie die door Apple is ontwikkeld om draadloze communicatie tussen apparaten mogelijk te maken. De allereerste versie van AirPlay stamt al uit 2010 en inmiddels zijn er miljoenen apparaten wereldwijd die hiermee uit de voeten kunnen. Video streamen naar een groot scherm, geluid streamen naar een draadloze speaker – dat is AirPlay in een notendop
Met AirPlay kun je bijvoorbeeld het scherm van je iPhone of iPad spiegelen op een (Apple) TV, of muziek afspelen op een HomePod of andere AirPlay-luidspreker. Dat is fijner, want een groter scherm of toegewijde speaker kijkt of luistert stukken beter dan bijvoorbeeld je iPhone. AirPlay werkt via wifi, dus je hebt geen kabels nodig om verbinding te maken. Zorg er wel voor dat alle apparaten zich op hetzelfde wifinetwerk bevinden.
AirPlay 2: de huidige versie
In 2018 introduceerde Apple een nieuwe versie van AirPlay, genaamd AirPlay 2. Deze versie biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de originele AirPlay, zoals:
- Multiroom-audio: je kunt met AirPlay 2 meerdere luidsprekers tegelijk aansturen vanaf één apparaat, zodat je overal in huis dezelfde of verschillende muziek kunt horen.
- Betere synchronisatie: met AirPlay 2 wordt de audio beter gesynchroniseerd tussen de verschillende luidsprekers, zodat er geen vertraging of echo optreedt.
- Siri-integratie: je kunt met AirPlay 2 Siri gebruiken om muziek te bedienen op je AirPlay-luidsprekers, bijvoorbeeld door te zeggen “Hey Siri, speel Coldplay af in de woonkamer”.
- Meer compatibiliteit: naast Apple-apparaten ondersteunen ook veel andere merken AirPlay 2, zoals Sonos, Bose, LG, Samsung en Sony.
Inmiddels is AirPlay 2 zo ingeburgerd, dat iedereen het gewoon ‘AirPlay’ noemt. De eerste versie van AirPlay kom je ook eigenlijk niet meer tegen.
AirPlay iPhone: zo doe je dat
Om AirPlay te gebruiken op je iPhone, heb je een apparaat nodig dat AirPlay ondersteunt, zoals een Apple TV, een HomePod of een andere AirPlay-luidspreker of tv. Sinds iOS 15 is het ook mogelijk om naar je Mac te streamen vanaf je iPhone. Je kunt dan eenvoudig het volgende doen:
- Veeg vanaf de rechterbovenhoek van het scherm naar beneden om het Bedieningspaneel te openen.
- Tik op het scherm-symbool (voor video) of het muziek-symbool (voor audio).
- Kies het apparaat waarnaar je wilt streamen uit de lijst.
- Start de video of audio die je wilt afspelen op je iPhone.
Je kunt ook vanuit sommige apps direct AirPlay gebruiken door op het AirPlay-symbool te tikken in de app. Dit symbool ziet eruit als een vierkant met een driehoek erin, of een driehoek met drie cirkels eromheen.
AirPlay Mac
Audio en video streamen vanaf je Mac is ook en optie. Het kan op verschillende manieren, afhankelijk van de app die je gebruikt, maar via het bedieningspaneel van de Mac vind je altijd wat je nodig hebt. Beeld stream je via de knop ‘Synchrone weergave’. Geluid via de ronde AirPlay-knop achter de volumebalk.
Samsung TV AirPlay
Sinds 2019 ondersteunen sommige Samsung-tv’s ook AirPlay 2, waardoor je makkelijk video’s en foto’s van je iPhone, iPad of Mac naar je tv kunt streamen. Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat je Samsung-tv en je Apple-apparaat op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangesloten. Vervolgens kun je het volgende doen:
- Open de video of foto die je wilt streamen op je Apple-apparaat.
- Tik op het AirPlay-symbool in de app of in het Bedieningspaneel.
- Kies je Samsung-tv uit de lijst.
- Geniet van de beelden op je tv.
Je kunt ook het scherm van je Apple-apparaat spiegelen op je Samsung-tv via AirPlay. Dit doe je door in het Bedieningspaneel op het scherm-symbool te tikken en dan je Samsung-tv te selecteren.
Vanaf iOS 17 werkt AirPlay ook met televisies in sommige hotels. Het is dan een kwestie van een QR-code scannen op de betreffende televisie. Apple werkt hiervoor al samen met een select aantal hotels en resorts, maar de komende jaren breidt dit ongetwijfeld uit.
AirPlay werkt niet
Soms kan het gebeuren dat AirPlay niet werkt zoals verwacht. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als AirPlay niet werkt, kun je de volgende stappen proberen om het probleem op te lossen:
- Controleer of alle betrokken apparaten zijn ingeschakeld en verbonden met hetzelfde wifi-netwerk.
- Controleer of alle betrokken apparaten zijn bijgewerkt naar de nieuwste software-versie.
- Herstart alle apparaten door ze uit en weer aan te zetten.
- Schakel wifi uit en weer in op je Apple-apparaat.
- Schakel AirPlay uit en weer in op je Apple-apparaat of op het apparaat waarnaar je wilt streamen.
- Probeer een andere app of een andere bron van video of audio te gebruiken om te streamen.
AirPlay conclusie
AirPlay is een geweldige manier om draadloos te genieten van je favoriete media op verschillende apparaten. Met AirPlay 2 kun je bovendien profiteren van multiroom-audio, betere synchronisatie, Siri-integratie en meer compatibiliteit. Als je problemen ondervindt met AirPlay, kun je de bovenstaande tips proberen om ze op te lossen. Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat AirPlay is en hoe het werkt. Veel plezier met streamen!