Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Google Pay en OV-chipkaart op je iPhone? Het kan straks!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Betalen met Apple Pay

Apple wil is van plan om NFC-betalingen met de iPhone ook open te stellen voor andere app-ontwikkelaars. Nu wordt de NFC-chip nog uitsluitend gebruikt voor betalingen met Apple Pay.

Lees verder na de advertentie

Inchecken met je iPhone

Banken en andere betaaldiensten konden tot nu toe niet hun eigen contactloze betaaloplossingen aanbieden op Apple-apparaten. Daar komt op termijn verandering in: concurrenten van Apple Pay mogen straks ook gebruikmaken van de NFC-betaalfunctie in de iPhone en de Apple Watch. Straks kun je dus in principe ook op Apple Pay-achtige wijze betalen met bijvoorbeeld Google Pay of je OV-chipkaart. App-ontwikkelaars moeten de functie nog wel inbouwen.

Op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt


Dat Apple nu NFC openstelt voor derde partijen, daar is wel het een en ander aan vooraf gegaan. De EU heeft Apple beschuldigd van oneerlijke praktijken en besloten dat Apple de NFC-chip in de iPhone voor álle betaaldiensten toegankelijk moet maken. Apple gaat daar nu in mee, maar kan ook niet echt anders. Dit is een verklaring van Apple tegenover Reuters:

‘We geven externe ontwikkelaars in Europa de mogelijkheid om hun gebruikers NFC-contactloze betalingen te laten doen via hun apps op iOS. Dit staat los van Apple Pay en Apple Wallet.’

Beveiliging met Face ID

Als de plannen doorgaan, kunnen ontwikkelaars van betaal-, bank- en portemonnee-apps in Europa hun oplossingen koppelen aan de NFC-chip op Apple-apparaten. Dit betekent dat gebruikers ook andere apps dan Wallet kunnen gebruiken voor contactloze betalingen. De plannen bevatten ook extra functies, zoals het gebruik van authenticatiefuncties als Face ID en Touch ID. Ook kun je straks je standaard betaal-app kiezen, op de manier waarop je nu al je standaard browser- of mail-app kiest.

Voorlopig geldt de openstelling van de NFC-chip nog alleen voor landen betalingen bij winkels in de EER (de Europese Economische Ruimte). De toezeggingen van Apple gelden voor de komende tien jaar. Houden ze zich er niet aan, dan kan dat tot fikse boetes leiden.

Meer weten over NFC? Ontdek hoe je de NFC-chip kunt inschakelen in ons artikel over NFC aanzetten iPhone.