Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
iOS 16 release date
iOS

iOS 16

Wanneer is iOS 16 verschenen? Wat zijn de beste nieuwe functies en welke iOS 16-geheimen moet je zeker even zien? Werkt het ook op jouw iPhone? We beantwoorden al je vragen over iOS 16 in dit dossier!

iOS 16 wanneer?

De iOS 16 release date was op maandag 12 september 2022. Sinds die dag kun je de nieuwe software installeren op je iPhone. Voor de iPad is iPadOS 16 verschenen.

iOS 16 ondersteuning

Welke iPhones kunnen iOS 16 installeren? Je ziet het in de lijst hieronder.

iOS 16 is standaard al geïnstalleerd op de nieuwe iPhones van 2022: de iPhone 14 (Plus) en de iPhone 14 Pro (Max).

Helaas zijn er dit keer verschillende modellen die buiten de boot vallen. Die hebben geen iOS 16 compatibiliteit, en blijven dus steken op iOS 15. Het gaat om de volgende modellen:

 • iPhone 6s (Plus) uit 2015
 • iPhone SE (eerste generatie) uit 2016
 • iPhone 7 (Plus) uit 2016

Ook de iPod touch kun je nu niet meer updaten.

iOS 16 features

Wat is er allemaal nieuw in iOS 16? We lichten de opmerkelijkste vernieuwingen voor je uit!

Een compleet vernieuwd lock screen

iOS 16 lock screen

In iOS 16 krijg je veel meer mogelijkheden om het vergrendelscherm te personaliseren. Er is een hele galerij met achtergronden in diverse thema’s ter inspiratie. Leuk zijn de varianten waarbij het klokje deels in de achtergrond opgaat, bijvoorbeeld in de officiële iOS 16 wallpaper. En je kunt patronen maken met emoji’s.

Die klok en de datum zijn overigens ook te personaliseren. Je kiest zelf de stijl en je kunt alle mogelijke kleuren gebruiken. En … er zijn widgets voor op het thuisscherm. Kun je niet kiezen? Je kunt meerdere ontwerpen maken en op ieder moment wisselen.

iOS 16 widgets op het Lock Screen

ios 16 widgets

Met iOS 14 werden de widgets voor op het thuisscherm geïntroduceerd, en vanaf iOS 16 kun je ze ook op het vergrendelscherm plaatsen. Zo zie je snel de belangrijkste informatie uit je favoriete apps. Ook nieuw op het thuisscherm zijn ‘Live activiteiten’: in deze interactieve widget kun je bijvoorbeeld checken of je bezorgpizza al in aantocht is.

Dan is er nog een onduidelijkheidje: krijgt de iPhone eindelijk een always on display? iOS 16 bevat hints in die richting, maar het lijkt erop dat het alleen op de iPhone 14 werkt. Die moet nog worden aangekondigd. Lees er alles over in ons artikel Always on display iOS 16.

Berichten bewerken

Berichten bewerken iOS 16

Je kunt straks verzonden berichten bewerken in de Berichten-app. Je hebt twee minuten de tijd om bijvoorbeeld een lelijke spelfout te verbeteren of een toch-niet-zo-leuke foto weer in te trekken. Ook nieuw: je kunt berichten voortaan markeren als ongelezen, zodat je weet dat je er op een later moment nog op terug moet komen.

Toffe dingen met foto’s

Ken je Livetekst nog, de iOS 15 functie die je tekst laat kopiëren uit foto’s? Die is verder uitgebreid. Je kunt nu ook tekst kopiëren uit video’s. En het blijft niet bij teksten!  Verder zijn er wat praktische verbeteringen in Foto’s. Zo is er een gedeelde iCloud Fotobibliotheek voor je gezin, zodat alle familiekiekjes gecombineerd worden. Bewerkingen die je op de ene foto hebt toegepast, pas je met één tik toe op een andere foto. En je iPhone helpt je eindelijk met het opschonen van dubbele foto’s!

iOS 16 Foto knippen

iOS foto losmaken

Je kunt nu ook complete objecten in foto’s kopiëren en plakken – zo maak je een leuke sticker van bijvoorbeeld je huisdier. Je iPhone is feilloos in staat om het onderwerp los te maken van de achtergrond. Daar had je vroeger heel wat uurtjes Photoshop voor nodig.

Verbeteringen voor je Mailbox

iOS 16 mail

Ook Mail in iOS 16 heeft enkele mooie verbeteringen, met als grootste gemene deler dat je je mail niet te vroeg verzendt. Zo kun je nu ook een verzonden mail terughalen, voor als je toch nog even iets moet checken. Merkt je iPhone dat je bent vergeten om een bijlage toe te voegen? Dan waarschuwt ie je. En je kunt voortaan ook mails inplannen. Ook handig: je kunt een binnenkomende mail ‘snoozen’ en er op een later moment aan herinnerd worden.

Verder zien je mails er visueel aantrekkelijker uit door verrijkte content. Voeg een linkje toe, en je krijgt een voorvertoning. Die maakt in één oogopslag duidelijk naar wat voor website je linkt. De verrijkte content is ook zichtbaar bij de verbeterde zoekfunctie: die toont voorvertoningen van linkjes en documenten.

Medicijnen beheren

Slik je medicijnen, vitaminen of supplementen? iOS helpt je voortaan om het overzicht te bewaren en je doses op tijd in te nemen. Nieuw in de app Gezondheid is ‘Medicijnen’. Hier voer je in welke medicijnen je gebruikt en op welk moment. Je krijgt dan een seintje als het zover is, en geeft dan meteen aan of je je medicijnen ook daadwerkelijk hebt ingenomen. Voeg je een medicijn toe en is dat geen goede combinatie met een ander medicijn dat je al gebruikt? Dan waarschuwt je iPhone je. Op termijn wordt het ook mogelijk om medicijnen toe te voegen door het label te scannen met je camera, maar dat werkt vooralsnog uitsluitend in de Verenigde Staten.

Deel zaken in Safari (of houd ze juist privé)

De afgelopen jaren heeft Apple flink gesleuteld aan Safari. Dit jaar doen ze het wat rustiger aan met je favoriete browser. Er is vooral gewerkt aan de vorig jaar geïntroduceerde tabgroepen. De opmerkelijkste verandering is dat je nu complete tabgroepen kunt delen: handig als je met een groepje mensen op vakantie gaat en alvast wat plannen maakt. Of als je met iemand een hobby deelt. De tabgroepen zijn nu ook beter herkenbaar: werk je in een tabgroep, dan zie je de naam van de groep bovenaan in het scherm. En om te voorkomen dat je je tabs overschrijft, kun je ze nu pinnen.

Een andere verbetering in Safari betreft Passkeys, waarmee je eenvoudiger en veiliger inlogt. Passkeys zijn een soort digitale sleutels om in te loggen op website en apps. Ze komen in de plaats van wachtwoorden en maken gebruik van biometrische verificatie. Oftewel: je logt in met je gezicht (Face ID) of vingerafdruk (Touch ID). Er komen geen 14 tekens tellende codes met hoofdletters, cijfers en omgekeerde uitroeptekens meer aan te pas. Wil je inloggen op je Mac, dan pak je er even je iPhone bij. De Passkeys worden lokaal bewaard en volgens Apple zijn ze ‘bijna onmogelijk te kraken’.

Conditie-app ook zonder Apple Watch

iOS 16 fitness app

De beste manier om in de gaten te houden of je voldoende beweegt, is via de Apple Watch. Maar in iOS 16 komt Apple mensen zonder zo’n slim horloge tegemoet. De Conditie-app is er namelijk ook voor mensen die geen Watch hebben. Sensoren in de iPhone registreren het aantal stappen, de gelopen afstand en het aantal gelopen trappen. Zo krijg je die rode bewegingsring alsnog vol. Houd je je work-outs handmatig bij in een app van een andere ontwikkelaar? Dat wordt ook gekoppeld met de app Conditie!

Freeform

Freeform iPhone

Freeform is dé nieuwe app van dit jaar. Niet alleen voor je iPhone, maar ook voor je Mac en iPad. De app zat niet in de eerste versie van iOS 16 – en kwam pas richting het eind van 2022 uit.

Freeform laat zich het best vergelijken met een Whiteboard waarop je kunt schrijven en tekenen. Ideaal om te brainstormen of projecten meet uit te tekenen. En Apple heeft de app zó gemaakt, dat het heel gemakkelijk is om samen te werken.

iOS 16 geheimen

Verder zijn er nog een hoop kleine functies:

En lees ook onze iOS 16 review!

Wat is de nieuwste Apple-update?

De allernieuwste versie is iOS 16.6. Hieronder zie je alle (tussentijdse) iOS 16 updates tot nu toe. We laten ook zien welke nieuwe functies Apple per update toevoegt.

 • Maandag 12 september 2022: iOS 16
 • Vrijdag 16 september: iOS 16.0.1. Deze update bevat probleemoplossingen en verbeteringen. Uitsluitend voor de iPhone 14-serie.
 • Donderdag 22 september: iOS 16.0.2. Deze update bevat probleemoplossingen en verbeteringen.
 • Maandag 10 oktober: iOS 16.0.3. Deze update bevat probleemoplossingen en verbeteringen, met name voor de iPhone 14.
 • Maandag 24 oktober: iOS 16.1. Deze update bevat diverse nieuwe functies, waaronder:
 • Woensdag 9 november: iOS 16.1.1. Deze update bevat probleemoplossingen en verbeteringen.
 • Woensdag 30 november: iOS 16.1.2. Deze update bevat probleemoplossingen en verbeteringen. Voor de iPhone 14 wordt crashdetectie verbeterd.
 • Dinsdag 13 december: iOS 16.2. Deze update bevat probleemoplossingen en heeft nieuwe functies.
 • Maandag 23 januari 2023: iOS 16.3. Deze update bevat probleemoplossingen en nieuwe functies:
 • Maandag 13 februari 2023: iOS 16.3.1. Deze update bevat probleemoplossingen en verbeteringen.
 • Maandag 27 maart: iOS 16.4. Deze update bevat probleemoplossingen en nieuwe functies, waaronder:
 • Vrijdag 7 april: iOS 16.4.1. Deze update bevat probleemoplossingen en verbeteringen.
 • Maandag 1 mei: iOS 16.4.1 (a). Dit is een tussentijdse beveiligingsmaatregel.
 • Donderdag 18 mei: iOS 16.5. Deze update bevat probleemoplossingen en een nieuwe functie
 • Maandag 24 juli: iOS 16.6. Deze update bevat probleemoplossingen en verbeteringen.
 • Donderdag 7 september: iOS 16.6.1. Deze update bevat beveiligingsupdates.
 • Maandag 18 september: iOS 16.7. Deze update bevat beveiligingsupdates.
 • Dinsdag 10 oktober: iOS 16.7.1. Deze update bevat beveiligingsupdates.

Wat is iOS?

iOS was ooit de afkorting van ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem voor de iPhone (en de iPod touch). iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies en verbeteringen bij krijgt.