Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
ipados 18
iPadOS

iPadOS 18

Apple heeft iPadOS 18 onthuld. Dit jaar nog komt de grote update naar jouw iPad, maar nu al kunnen we je een sneakpreview geven. Welke nieuwe functies komen er naar je iPad? Wanneer? En werkt het op jouw iPad?

Lees verder na de advertentie

iPadOS 18 nieuwe functies

Met een nieuw besturingssysteem komen er altijd nieuwe functies en verbeteringen. Wat de beste nieuwe iPadOS 18-functies zijn, lees je hieronder. Maar dit is nog maar het topje van de ijsberg. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief om nog veel meer nieuwe functies te ontdekken.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple Intelligence

De grootste nieuwe functie van iPadOS 18 heeft alles te maken met AI. De nieuwste AI-technologie van Apple komt naar al je apparaten, inclusief de iPad. Deze slimme technologie, Apple Intelligence, maakt je iPad gebruiksvriendelijker en efficiënter dan ooit tevoren. Met de mogelijkheid om teksten en afbeeldingen te begrijpen en te genereren, én de kennis over jouw persoonlijke context, helpt AI jou de dag door. Ook chatGPT is geïntegreerd!

Met deze vooruitgang kun je moeiteloos teksten verbeteren, herschrijven en samenvatten in apps zoals Mail en Notities. Daarnaast creëert de AI gepersonaliseerde afbeeldingen en emoji’s en zet het je handgetekende schetsen om in prachtige tekeningen. Dit alles gebeurt veilig, omdat je gegevens lokaal of via speciale beveiligde Apple-servers worden verwerkt.

Aanpasbaar startscherm

iPadOS 18 introduceert diverse nieuwe mogelijkheden om je thuisscherm aan te passen. Je kunt nu apps en widgets naar eigen inzicht plaatsen, kleurenschema’s wijzigen en de grootte van appsymbolen aanpassen. Of je nu een opgeruimd scherm wilt met alleen je favoriete apps, of de labels onder de apps wilt verbergen, alles is mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook ruimte vrij houden zodat je wallpaper er nog beter uit knalt.

Vernieuwd Bedieningspaneel

Bedieningspaneel

Ook het Bedieningspaneel krijgt een make-over. Na jaren van dezelfde indeling kun je nu zelf bepalen hoe het paneel eruitziet en meerdere pagina’s toevoegen voor snelle toegang tot je meest gebruikte functies. Zet bijvoorbeeld alle knoppen rondom één thema op dezelfde pagina – Apple heeft ook een systeem bedacht waarmee je razendsnel naar de juiste pagina veegt. Ook fijn: app-ontwikkelaars mogen nu ook knoppen maken voor in het paneel.

Vernieuwde Foto’s-app

Met de grote update van de Foto’s-app wordt het bladeren door je foto’s en het maken van collecties eenvoudiger dan ooit. De nieuwe carrouselweergave verrast je dagelijks met ververste uitgelichte foto’s. Dankzij het nieuwe retoucheergereedschap kun je ongewenste elementen uit je foto’s verwijderen, waardoor je herinneringen er nog mooier uitzien. En de allermooiste herinneringen, die ‘pin’ je voortaan vast zodat je ze supersnel ziet.

Verbeterde Berichten-app

De Berichten-app heeft nieuwe functies gekregen om je communicatie te verbeteren. Je kunt nu tekst vet, schuin of onderstreept maken, en zelfs bewegende tekst toevoegen. Bovendien kun je berichten inplannen, zodat ze precies op het juiste moment worden verzonden. Dit geeft je meer controle over je berichten.

Smart Script

Heb je een Apple Pencil (en een waardeloos handschrift)? Deze functie is er voor jou: met Smart Script wordt je handgeschreven gekrabbel omgezet in nette, leesbare tekst. Terwijl je schrijft, zorgt deze functie ervoor dat alles er keurig uitziet, zelfs als je snel notities maakt. Je kunt handgeschreven tekst ook bewerken, doorstrepen of nieuwe tekst invoegen, zoals je dat ook met getypte tekst zou doen. Dit maakt je notities overzichtelijk en flexibel.

Rekenmachine en geavanceerde wiskunde

Wat heeft het lang geduurd: eindelijk is er een rekenmachine-app beschikbaar op je iPad. Wiskunde is bovendien diep geïntegreerd in Notities, zodat je formules kunt typen of schrijven met je Apple Pencil, en de app lost ze direct op. Ideaal voor studenten en professionals die veel met getallen werken. Je kunt ook grafieken maken en variabelen aanpassen, waardoor je complexe berekeningen eenvoudig kunt visualiseren.

Wachtwoorden-app

In iPadOS 18 zijn je wachtwoorden, Passkeys, wifi-wachtwoorden en verificatiecodes verhuisd naar een losse Wachtwoorden-app. Zo heb je ze altijd onder de duim! Deze app is ook direct beschikbaar in iOS 18 en macOS Sequoia, en de gegevens worden – als je dat wilt – gedeeld tussen al je apparaten.

iPadOS 18 ondersteuning

De vraag is: komt al dat moois ook naar jouw iPad? Eerst het goede nieuws: de volgende iPads kun je updaten naar iPadOS 18. Er is echter een addertje onder het gras, ook voor deze toestellen met iPadOS 18 ondersteuning, en daar komen we zo nog op:

  • iPad Pro: 2018 en nieuwer
  • iPad Air: 2019 en nieuwer
  • iPad mini: 2019 en nieuwer
  • iPad: 2019 en nieuwer

Dat betekent ook dat de volgende modellen voor het eerst buiten de boot vallen. Deze blijven in het vervolg steken op iPadOS 17:

  • iPad 2018 (6e generatie)
  • iPad Pro 12,9-inch 2017 (2e generatie)
  • iPad Pro 10,5-inch 2017

Dan nu het addertje en dat heeft alles te maken met Apple Intelligence. Niet alle iPads die geschikt zijn voor iPadOS 18, zijn geschikt voor AI. Je hebt er een iPad Pro uit 2021 of nieuwer, of een iPad Air uit 2022 of nieuwer voor nodig. Oftewel: een iPad met ten minste een M1-chip. Bovendien moet je iPad op Engels zijn ingesteld.

iPadOS 18 bèta

Direct na de WWDC-keynote is de eerste iPadOS 18 bèta vrijgegeven. Deze testversie biedt in eerste instantie ontwikkelaars de kans om de nieuwe software uit te proberen en de laatste fouten eruit te halen. Het is aan de testers om deze fouten te rapporteren aan Apple, die ze vervolgens oplost voor de definitieve release.

Gedurende de zomer verschijnt er een hele reeks bèta’s. Er is ook een publieke iPadOS 18 bèta, voor iedereen met een compatibele iPad. Dit biedt een unieke kans om als eerste de nieuwe functies te ervaren, maar wees voorbereid op mogelijke kinderziektes en apps die niet helemaal lekker werken. Alleen voor de echte enthousiasteling, dus! Deze bèta verschijnt in juli.

iPadOS 18 release date

Wanneer kun je iPadOS 18 downloaden? Apple heeft tijdens de WWDC nog geen specifieke releasedatum gegeven, behalve dat het ‘dit najaar’ wordt uitgebracht. Op basis van eerdere jaren kunnen we aannemen dat de update in september wordt vrijgegeven, tegelijk met iOS 18.

Blijf op de hoogte van updates met onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Prijs van iPadOS 18

Updates voor iPadOS zijn altijd gratis. Als je een iPad hebt die ondersteund wordt, kost de update je dus niets en voelt je apparaat daarna weer als nieuw.