Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
iPadOS 18
iPadOS

iPadOS 18

Later dit jaar verschijnt iPadOS 18 voor de iPad. Hoewel we nog heel wat maanden verwijderd zijn van de lancering, komen er geleidelijk details naar buiten over de grote iPad-update van 2024. Dit is wat je nu al moet weten over iPadOS 18.

Lees verder na de advertentie

iPadOS 18 release date en onthulling

Net als de jaarlijkse iPhone-update, brengt Apple de grote iPad-update doorgaans uit in september. Maar er zijn een aantal belangrijke momenten die hieraan voorafgaan.

De aankondiging van iPadOS 18 verwachten we in juni 2024 tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC), Apples jaarlijkse evenement voor softwareontwikkelaars.De WWDC start altijd met een keynote waarin een voorproefje van de nieuwe functies wordt gegeven voor alle grote updates. Ook voor iOS 18, de evenknie van iPadOS op de iPhone.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Wil je steeds op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPadOS 18 bèta om te testen

Direct na de WWDC-keynote wordt de eerste iPadOS 18 bèta vrijgegeven. Deze testversie biedt gebruikers de kans om de nieuwe software uit te proberen en om de laatste fouten eruit te halen. Het is aan de testers om deze fouten te rapporteren aan Apple, die ze vervolgens oplost voor de definitieve release.

Gedurende de zomer verschijnt er een hele reeks bèta’s. De iPadOS 18 bèta zal beschikbaar zijn voor iedereen met een compatibele iPad. Dit biedt een unieke kans om als eerste de nieuwe functies te ervaren, maar wees voorbereid op mogelijke kinderziektes en apps die niet helemaal lekker werken. Alleen voor de echte enthousiasteling, dus!

Nieuwe functies in iPadOS 18

Met een nieuw besturingssysteem komen er altijd nieuwe functies en verbeteringen. iPadOS heeft veel overlap met iOS 18, en met name daarover weten we al het een en ander. Zo verwachten we dat dit jaar AI een grote rol zal spelen.. Dit zie je terug in de Berichten-app met slimme antwoordsuggesties, in Apple Music met AI-gegenereerde afspeellijsten en in Pages en Keynote waar je iPad je assisteert bij tekst en afbeeldingen.

De laatste jaren was het ook steeds zo dat iOS voor iPhone steeds één grote vernieuwing had die pas een jaar later zijn debuut maakte op de iPad. We verwachten dus dat een grote iOS 17-functie dit jaar ook naar de iPad komt. Als we een gokje mogen doen: de stand-by functie, waarmee je van je iPhone een slim klokje maakt. Want die ontbreekt nu nog op de iPad.

iOS 18 design

Verder verwachten we dat iOS 18 en dus ook iPadOS 18 een grondige designupdate krijgt, meer in lijn met visionOS van de Apple Vision Pro – Apple’s nieuwe headset. Dit zou betekenen: veel ronde hoeken en semi-transparante elementen, met de terugkeer van subtiele schaduweffecten die we sinds iOS 6 niet meer gezien hebben.

iPadOS 18 ondersteuning

Helaas zijn niet alle iPads geschikt voor de update. Modellen met een A10X Fusion-chip, zoals de eerste generatie 10,5-inch iPad Pro en de tweede generatie 12,9-inch iPad Pro uit 2017 vallen waarschijnlijk buiten de boot. Evenals iPads met een A10 Fusion-chip (zesde en zevende generatie uit 2018 en 2019).

Deze modellen krijgen wél iPadOS 18 ondersteuning:

  • iPad Pro: 2018 en nieuwer
  • iPad Air: 2019 en nieuwer
  • iPad mini: 2019 en nieuwer
  • iPad: 2020 en nieuwer

Prijs van iPadOS 18

Updates voor iPadOS zijn altijd gratis. Als je een iPad hebt die ondersteund wordt, kost de update je dus niets en voelt je apparaat daarna weer als nieuw.