Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
thumbnail
Functies

AirDrop

AirDrop is een functie op je iPhone, iPad en Mac waarmee je snel en eenvoudig bestanden kunt delen met andere Apple-apparaten in de buurt. In dit artikel leggen we je uit hoe AirDrop werkt, hoe je het aan- en uitzet en wat je kunt doen als het niet werkt.

Lees verder na de advertentie

Wat is AirDrop?

AirDrop accepteren

AirDrop is een snelle en eenvoudige manier om bestanden te delen tussen een iPhone, iPad en Mac. Hierbij verstuur je bestanden (zoals foto’s) draadloos naar een ander Apple-apparaat, zonder gedoe met kabels, e-mails of programma’s.

kooptip

Om AirDrop te gebruiken, moeten apparaten in de buurt zijn van elkaar (binnen een straal van 9 meter). Ook moeten de apparaten verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk óf bluetooth moet zijn ingeschakeld. AirDrop werkt dus met wifi of bluetooth.

AirDrop aanzetten

Om AirDrop te kunnen gebruiken, moet je het eerst aanzetten op je apparaat. AirDrop aanzetten doe je als volgt:

Op je iPhone of iPad

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Tik op ‘Algemeen’;
 3. Ga naar ‘Airdrop’;
 4. Selecteer ‘Alleen contacten’ of ‘Iedereen gedurende 10 minuten’.

Als je voor ‘Alleen contacten’ kiest, kun je alleen bestanden ontvangen van mensen die in je contactenlijst staan. Als je voor ‘Ontvangen uit’ kiest, kun je geen bestanden ontvangen via AirDrop. Kies je voor ‘Iedereen’, dan kun je bestanden ontvangen van iedereen in de buurt die ook AirDrop heeft.

Op je Mac:

 1. Open de app Finder;
 2. In het paneel links zie je AirDrop staan. Klik erop. Zie je het niet? Toets dan Cmd+Shift+R;
 3. Je ziet nu een venster met alle beschikbare AirDrop-apparaten in de buurt. Klik onderaan op de knop ‘Ik mag gevonden worden door’ en kies voor ‘Iedereen’, ‘Alleen contacten’ of ‘Niemand’.

Hoe werkt AirDrop?

Met AirDrop verstuur je foto’s, video’s, documenten, contacten en meer versturen via een draadloze verbinding. Maar hoe doe je dat? We leggen uit hoe het op de iPhone werkt, en hoe je het delen van bestanden via AirDrop op de Mac doet.

Op de iPhone

 1. Zorg ervoor dat zowel jij als de ontvanger AirDrop hebben ingeschakeld op je iPhone, iPad of Mac.
 2. Open een bestand dat je wilt delen. Bijvoorbeeld een foto in de Foto’s-app.
 3. Tik op het Deel-icoon. Dit is het vierkantje met de pijl daarboven. Bij de Foto’s-app zie je de knop linksonder.
 4. Tik op ‘AirDrop’
 5. Tik op de naam of het icoon van de persoon waarmee je het bestand wilt delen. Je ziet alleen de mensen die AirDrop hebben ingeschakeld en binnen bereik zijn.
 6. Wacht tot de ontvanger het bestand accepteert. Je ziet een blauw vinkje als het bestand succesvol is verzonden.

Op de Mac

 1. Klik met de rechtermuisknop op een bestand. Bijvoorbeeld vanuit Finder, of vanuit Foto’s.
 2. Kies voor ‘Deel>AirDrop’;
 3. Wacht tot het apparaat waarnaar je wilt versturen verschijnt in het AirDrop-venster.
 4. Klik op de persoon waarmee je het bestand wilt delen. Je ziet alleen de mensen die AirDrop hebben ingeschakeld en binnen bereik zijn.
 5. Wacht tot de ontvanger het bestand accepteert. De ontvanger moet het bestand accepteren voordat het wordt overgebracht.

Een andere manier om van AirDrop gebruik te maken, is via Finder. Open het programma en klik in de zijbalk op ‘AirDrop’. Sleep vervolgens een bestand naar een van de personen die je in het AirDrop-venster ziet.

AirDrop werkt niet

AirDrop werkt niet

Helaas komt het vaak voor dat AirDrop niet werkt. Je kunt dan bijvoorbeeld geen bestanden versturen of ontvangen, of je ziet geen andere AirDrop-apparaten in de buurt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn een paar tips om AirDrop weer aan de praat te krijgen:

 • Controleer of AirDrop aanstaat op beide apparaten en of ze ingesteld zijn om bestanden te ontvangen van elkaar (dus ‘Iedereen’ of ‘Alleen contacten’).
 • Controleer of beide apparaten verbonden zijn met wifi en bluetooth. Deze functies moeten aanstaan om AirDrop te kunnen gebruiken.
 • Controleer of beide apparaten dicht genoeg bij elkaar zijn. AirDrop werkt alleen als de apparaten binnen een straal van ongeveer 10 meter van elkaar zijn.
 • Herstart beide apparaten. Soms kan een simpele herstart al veel problemen oplossen.
 • Controleer of beide apparaten up-to-date zijn. Zorg ervoor dat ze draaien op de nieuwste versie van iOS, iPadOS of macOS.
 • Schakel AirDrop uit en weer aan op beide apparaten. Dit kan helpen om de verbinding te herstellen.
 • Schakel eventuele storende functies uit, zoals Niet storen, Vliegtuigmodus of Persoonlijke hotspot. Deze functies kunnen interfereren met AirDrop en de verbinding verstoren.

Als deze tips niet werken, kun je ook nog contact opnemen met de Apple Support voor verdere hulp. Hopelijk heb je dan snel weer plezier van AirDrop!

AirDrop in iOS 17

In iOS 17 wordt AirDrop nog beter dankzij een aantal nieuwe mogelijkheden.

Een van de nieuwe functies heet NameDrop. Met NameDrop kun je snel je contactgegevens uitwisselen met iemand die ook een iPhone heeft. Je hoeft alleen maar je iPhone bij de andere iPhone te houden en te kiezen welke gegevens je wilt delen. Je kunt bijvoorbeeld je naam, telefoonnummer, e-mailadres of profielfoto delen. Later dit jaar kun je ook NameDrop gebruiken met de Apple Watch.

Ook het design van AirDrop is verbeterd in iOS 17. Als iemand je iets stuurt via AirDrop, krijg je nu een melding bovenaan je scherm in plaats van in het midden. Zo word je minder afgeleid van wat je aan het doen bent. Je kunt de melding ook naar beneden vegen om meer opties te zien, zoals openen, weigeren of delen met anderen.

Tot slot kun je in iOS 17 ook makkelijker een SharePlay-sessie starten via AirDrop. SharePlay is een nieuwe functie waarmee je samen met anderen kunt kijken of luisteren naar dezelfde content, zoals films, muziek of podcasts. Je kunt via AirDrop een uitnodiging sturen naar iemand die ook iOS 17 heeft om samen te SharePlayen.

Meer weten over AirDrop?

AirDrop is een handige functie die je veel tijd en moeite kan besparen. Je kunt er snel en makkelijk bestanden mee delen met andere Apple-apparaten, zonder kabels of internet. Wil je meer weten over AirDrop? Bekijk dan ook onze andere artikelen over dit onderwerp: