Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Met iOS 17 typ jij veel sneller op je iPhone – dankzij AI

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Als je het vervelend vindt dat je iPhone je woorden steeds verkeerd corrigeert, dan ben je blij met iOS 17. Een van de belangrijkste nieuwe iPhone-functies zijn de verbeteringen voor autocorrecties en tekstsuggesties.

Autocorrectie en tekstsuggesties

Op de WWDC-keynote kondigde Apple aan dat autocorrectie veel beter wordt in iOS 17, dankzij een door AI aangredreven transformer-taalmodel. Dit taalmodel (dat ChatGPT ook gebruikt) leert van wat je op je iPhone-toetsenbord typt. Zo kan je iPhone nog beter voorspellen wat je hierna wil zeggen. Of het nou een naam, zin of vloekwoord is.

Je krijgt de voorspellingen terwijl je typt, zodat je een woord of zelfs een complete zin typt door simpelweg op de spatiebalk te drukken. De woorden zijn gebaseerd op de zinnen die jij gebruikt, dus het is veel meer dan nu gepersonaliseerd. Het iPhone-toetsenbord zal van je meestgebruikte woorden leren – inclusief scheldwoorden.

‘Op die momenten waarop je gewoon een ducking word wilt typen, nou, het toetsenbord zal daar ook van leren’, licht Craig Federighi – chef software van Apple – dinsdag toe in de presentatie van iOS 17.

Grammatica


kooptip

Ideaal is dat zinnen ook op grammaticaal niveau worden gecorrigeerd. Ziet iOS dat de grammatica in een zin niet klopt, dan volgt er ook een autocorrect, waarbij het gecorrigeerde woord wordt onderstreept. Door erop te tikken zie je wat je oorspronkelijk typte en ga je eventueel terug.

Dit laatste is ook nieuw. Wanneer autocorrectie een wijziging doet, wordt het veranderde woord altijd kort gemarkeerd met een onderstreping. Tik je op het onderstreepte woord, dan kun je terugkeren naar wat je eerder typte. Het systeem leert van deze handmatige correcties.

Tekstsuggesties

Ook nieuw is dat de tekstsuggesties boven het iPhone-toetsenbord nu ook op zinsniveau plaatsvinden en dat ze inline worden weergegeven. Terwijl je typt, wordt de tekstsuggestie achter de muiscursor getoond, zie afbeelding hierboven. Dit kan een woord zijn, maar ook meerdere woorden of de rest van de zin.

Laat de inline tekstsuggestie inderdaad zien wat je van plan was om te typen, dan volstaat een druk op spatie om de tekst toe te voegen. Ook deze suggesties zijn gebaseerd op de teksten die jij typt, dus ze zijn gepersonaliseerd.

iOS 17 is gepresenteerd, maar nu nog niet voor iedereen beschikbaar. Naar verwachting is de software in september voor alle iPhone-gebruikers te installeren. In een artikel lees je welke toestellen iOS 17 ondersteuning hebben.

Wil je op de hoogte blijven van alle functies die naar jouw iPhone komen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!