De Apple Watch krijgt ieder jaar een grote update, met in 2024: watchOS 11. Welke nieuwe functies komen eraan, welke modellen kunnen updaten, en wanneer is de release? Hier lees je er alles over.
Lees verder na de advertentie
Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.
watchOS 11 release date
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
watchOS 11 verschijnt op maandag 16 september 2024. Om watchOS 11 te kunnen downloaden en installeren, moet je iOS 18 op je iPhone hebben staan. Die update komt ook uit op 16 september, net als macOS Sequoia voor de Mac.
watchOS 11 nieuwe functies
Een nieuwe watchOS-update kan uiteraard niet zonder nieuwe functies. Ook deze keer valt er genoeg te ontdekken! Dit zijn de belangrijkste nieuwe watchOS 11-functies.
1 Nieuwe app: Vitals
watchOS 11 introduceert een splinternieuwe app: ‘Vitals’. Hiermee zie je belangrijke waarden over je dagelijkse gezondheid. Die kun je ook in context plaatsen: watchOS 11 analyseert al je gegevens, en maakt op basis daarvan een ‘gemiddelde’ van je dagelijkse gezondheid. Zijn er op een dag afwijkingen bij bepaalde waarden, dan zie je dat direct: je kunt deze meetgegevens vergelijken met je normale waarden.
Heb je twee of meer waarden die afwijken? Vitals stuurt hier een melding van, inclusief mogelijke verklaringen. Misschien nuttig je meer of minder alcohol dan gewoonlijk of bevind je je op een andere hoogte. Maar mogelijk ben je ziek of is er iets loos – al laten we hopen van niet. Kortom: met Vitals krijg je meer inzicht in je fysieke gezondheid, zodat je snel ziet of je lichaam meer aandacht verdient.
2 Trainingbelasting
Over je gezondheid gesproken: een van de nieuwe watchOS 11-functies heet ‘Trainingbelasting’. Deze laat de invloed van je work-outs zien: wat doet de intensiteit en duur van je trainingen op lange termijn met je lichaam? Zo krijg je inzicht op de invloed van je work-outs van de afgelopen zeven dagen, en die gegevens kun je dan vergelijken met je gegevens van de afgelopen 28 dagen. En, zie je vooruitgang?
Trainingbelasting laat na elke work-out ook zien hoe zwaar deze voor je was. Dit gebeurt op een schaal van één tot tien: bij een laag cijfer weet je dat je de volgende keer wat intenser mag sporten, bij een tien mag je best naar een kleinere versnelling schakelen. Een algoritme houdt bij cardiowork-outs dan ook rekening met je lengte, leeftijd, gewicht en meer. Ook kun je hiervoor aangeven of je last hebt van stress of (spier)pijn.
3 Verbeterde Foto’s-wijzerplaat
Een nieuwe wijzerplaat heeft watchOS 11 niet, maar wel een vernieuwde. De wijzerplaat ‘Foto’s’ heeft namelijk een upgrade gekregen! Terwijl je eerst zelf naar een plaatje moest zoeken in je fotobibliotheek, scant de Watch nu zelf al je kiekjes door. Hij stelt dan de beste aan je voor, gebaseerd op de vormgeving, compositie en gelaatsuitdrukkingen van het kiekje. De Watch zoekt zelfs naar de beste positie voor dit plaatje op je scherm, zodat het onderwerp mooi binnen de schermranden valt en het diepte creëert.
Ga je akkoord met een van de aanbevelingen, dan kun je de Foto’s-wijzerplaat zelf nog personaliseren. Dit doe je door het klokje te wijzigen – kies een andere stijl, grootte of notatie. Ook kun je een filter over je wijzerplaat plaatsen. Wil je liever constant een ander plaatje? Met watchOS 11 heeft de Foto’s-wijzerplaat ook een dynamische modus: telkens wanneer je je pols optilt, zie je een nieuwe afbeelding als wijzerplaat.
4 Persoonlijke bewegingsringen
De bewegingsringen ken je al langer dan vandaag: hiermee zie je in één oogopslag wat je vorderingen qua beweging zijn. watchOS 11 tilt die ringen naar een hoger niveau. Neem je bijvoorbeeld een rustdag, dan kun je dit aangeven – je verliest dan geen belangrijke streak. Maar je kunt de ringen ook een week, maand of langer pauzeren, bijvoorbeeld vanwege een blessure.
Ook kun je voor elke dag van de week andere doelen samenstellen. Heb je bijvoorbeeld door je werk op maandag nooit tijd om naar de sportschool te gaan? Dan maak je je doelen wat minder ambitieus dan die in het weekend.
5 Conditie-app
Ook de Conditie-app kun je nog verder personaliseren, specifiek het tabblad ‘Overzicht’. Hier kun je aangeven welke informatieblokken je graag wilt zien – en waar je die wilt zien. Ben je bijvoorbeeld vooral geïnteresseerd in je bewegingsringen, dan kun je die bovenaan plaatsen. Tegelijkertijd kun je ervoor kiezen om blokken waarin je geen interesse hebt achterwege te laten.
6 Slimme stapel
De Slimme stapel ken je al van watchOS 10: draai aan de Digital Crown en je ziet een stapel met al je widgets. Met watchOS 11 is die nog een stukje slimmer geworden! Zo geeft de stapel nu widget-suggesties op basis van onder andere de tijd, de datum, je locatie en je dagelijkse routines. Ligt er bijvoorbeeld een onweersbui op de loer, dan schiet de widget met meldingen voor extreem weer direct naar boven. Verder zijn er nieuwe widgets voor apps als Shazam, Foto’s, Afstand en meer.
In de Slimme stapel vind je nu ook ‘Live Activiteiten’. Deze functie ken je al van de iPhone: hiermee kun je live bepaalde ontwikkelingen in de gaten houden. Verwacht je bijvoorbeeld vandaag de postbode met een pakketje, dan zie je met Live Activiteiten hoelang het nog duurt totdat deze voor je deur staat. Of bijvoorbeeld wanneer je chauffeur is gearriveerd.
7 Verbeterde Cyclus-app
Last but not least: in de Cyclus-app krijg je nu ook meer inzicht in je fysieke en mentale gezondheid tijdens je zwangerschap. Zo kun je je draagtijd bijhouden en veelvoorkomende zwangerschapssymptomen registreren. Bovendien krijg je meer inzicht in je hartslag: die ligt tijdens een zwangerschap doorgaans hoger, maar je hoeft je dan niet direct druk te maken.
8 Slaapapneumeldingen
watchOS 11 brengt ook slaapapneumeldingen naar de Apple Watch. Maar alleen naar vrij recente modellen: de Apple Watch Series 10 en Apple Watch Ultra 2. Bij slaapapneu stokt ’s nachts je adem. Hierdoor word je ’s ochtends niet lekker uitgerust wakker. Bovendien brengt het op langere termijn de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee.
watchOS 11 ondersteuning
Om watchOS 11 te installeren, heb je een Apple Watch-model nodig dat de functie ondersteunt. Doorgaans valt er slechts één model buiten de boot, maar dit jaar kunnen maar liefst drie modellen niet meer updaten: de Apple Watch Series 4, de Apple Watch Series 5 en de Apple Watch SE uit 2020. Dit betekent dat alleen de volgende modellen watchOS 11-ondersteuning hebben:
watchOS 11 is standaard al geïnstalleerd op de nieuwe Apple Watch Series 10.
Om watchOS 11 te installeren op je Watch, heb je ook een iPhone nodig die iOS 18 kan draaien. Dit betekent een iPhone SE 2020 of nieuwer, of een iPhone XR of iPhone XS of nieuwer. Pas na het updaten van je smartphone, kun je watchOS 11 installeren.
Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over watchOS 11? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.