Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

De Camera-app van je iPhone en iPad maakt een fototoestel in veel gevallen overbodig.

Lees verder na de advertentie

iPhone met de beste camera

Camera-app op de iPhone

De kans is groot dat je compactcamera tegenwoordig onder in een la stof ligt te happen – als je er überhaupt nog een hebt. Foto’s maken doen we bijna altijd met onze iPhone, ook op vakantie. Het is een groot voordeel dat je je telefoon altijd bij je hebt, zodat je op een fotogeniek moment direct toe kunt slaan.

Bovendien doet de camera van de ­iPhone echt niet meer onder voor de meeste compactcamera’s. Je kunt een foto maken door op het scherm te tikken, maar trillende handen kunnen dan leiden tot onscherpe foto’s. Het werkt veel beter om met de volumeknop aan de zijkant van het apparaat foto’s te nemen.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Zodra je een foto genomen hebt, kun je hem direct bewerken. Zo zet je een scheve foto op je telefoon nog snel even recht. Ben je klaar met fotograferen, dan kun je vanuit de app snel een kijkje nemen bij de foto’s die je al hebt gemaakt.

Functies

Naast het praktische voordeel hebben de camera’s vaak veel leuke extra mogelijkheden en biedt elke software-update weer meer functies. De camera’s van de iPhone en iPad kunnen behalve foto’s ook video’s maken, tijdsverloop- en panorama­foto’s schieten, filmen in slowmotion en met een zelfontspanner werken.

Timelapse

Een timelapse (oftewel ‘tijdsverloop’) is een video met een serie ­foto’s razendsnel achter elkaar geplakt. Deze modus wordt veel gebruikt om een zons­ondergang, een opengaande bloem of een drukke straat te tonen. Zoek op YouTube maar eens naar ‘timelapse’ voor inspiratie.

Portret

Alle modellen sinds de iPhone X uit 2017 kunnen portretfoto’s maken. Je maakt dan foto’s met een diepte-effect. De achtergrond is dan wazig, terwijl het onderwerp vooraan scherp blijft.

Panorama

Met de panoramafunctie maak je foto’s van 270 graden breed. Je kunt dus bij je linkerschouder beginnen, en met één beweging je hele gezichtsveld tot en met je rechterschouder in een foto vangen. Verticale panorama’s kunnen ook.

Heic-bestanden?

Wanneer je foto’s maakt met de Camera-app van je iPhone, krijgen deze het bestandsformaat heic. Dit is een verbeterde vorm van jpg: heic-bestanden nemen minder ruimte in beslag, zonder dat ze kwaliteit verliezen. Heic heeft dan ook vooral veel voordelen, maar niet alle apparaten hebben ondersteuning voor zulke bestanden. In sommige gevallen kun je dus beter heic-bestanden omzetten naar jpg.