Onopgemerkt achtervolgd? Niet meer met iOS 17.5 Trackingdetectie
Apple heeft gisteren een nieuwe update uitgebracht voor de iPhone: iOS 17.5. Een van de belangrijkste nieuwe functies is Trackingdetectie. Trackingdetectie moet ervoor zorgen dat stalkers geen kans krijgen – ongeacht het merk tracker dat ze gebruiken. Maar hoe zit dat precies?
Lees verder na de advertentie
Op de hoogte blijven van handige nieuwe iPhone-functies? Meld je aan voor de nieuwsbrief:
Samenwerking met Google
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Met Apple’s AirTag of een andere bluetooth tracker kun je je spullen in de gaten houden. Gooi hem in je jas, je tas of koffer en je weet precies waar je eigendommen zijn: je volgt de locatie ervan dan op je iPhone. Maar je kunt de tracker natuurlijk ook in andermans jaszak laten glippen en dan deze persoon stiekem volgen.
Apple heeft voor zijn eigen tracker de nodige maatregelen getroffen om AirTag-stalking te voorkomen. Android heeft daarnaast weer een ander maar soortgelijk systeem. Maar nu hebben Apple en Google dan eindelijk de handen ineengeslagen, en werkt het over beide systemen heen. Met een Android-smartphone heb je ten minste Android 6.0 nodig, en op de iPhone dus iOS 17.5.
Wat doet trackingdetectie?
Apple beschrijft het zelf als volgt in de release notes bij iOS 17.5:
Volgmeldingen: Trackingdetectie tussen meerdere platforms zorgt ervoor dat gebruikers meldingen ontvangen als een compatibele Bluetooth-tracker die niet hun eigendom is met hen meebeweegt, ongeacht het besturingssysteem waarmee het apparaat is gekoppeld.
Trackingdetectie helpt dus om te ontdekken of iemand je stiekem volgt met een bluetooth tracker. Beweegt er al urenlang een vreemde tracker met je mee? En is de eigenaar daarvan niet bij jou in de buurt? Dan krijg je een zogenaamde ‘volgmelding’ op je telefoon. Zoiets ken je misschien al van Apple’s AirTag. Maar in het vervolg werkt het dus voor meer trackers en ook voor andere merken smartphones.
Als je telefoon zo’n tracker opmerkt, kun je zien wat voor apparaat het is, het een geluid laten afspelen zodat je het gemakkelijker kunt vinden, en kijken hoe je het kunt uitzetten. Dit helpt je om veilig te blijven. Niemand kan je dan nog ongemerkt volgen op deze manier. Het is dus goed om je telefoon te updaten naar de nieuwste versie, zodat je deze bescherming hebt – met voorlopig nog een klein voorbehoud.
Werkt dit al meteen?
Makers van bluetooth trackers moeten de functie nog wel gaan inbouwen. Veel bedrijven die deze bluetooth trackers maken, zeggen dat ze ook volgens de nieuwe manier willen gaan werken. Dat betekent dat hun toekomstige trackers ook zullen laten weten als ze met iemand meebewegen die het niet weet. Apple zegt in een persbericht dat Chipolo, eufy, Jio, Motorola en Pebblebee al hebben toegezegd om in de toekomst mee te gaan werken.
Dus vanaf nu weet de dief van mijn auto, fiets of bbq dat er een tracker in zit, laat deze een muziekje spelen zodat die makkelijk gevonden wordt en kan dan heerlijk onbezorgd met mijn spullen aan de haal… wat een onzin🥲
In zekere zin wel, maar je hebt een bijzonder fijne voorsprong op de dief. De eerste meldingen en bliepjes zijn er pas na uren. Grote kans dat de dief dan het zweet uitbreekt, want tegen die tijd heeft ie de fiets allang op een plek staan waar ie vaker te vinden is. En heb jij op Zoek mijn allang gezien wat die plek is. Nog een terzijde: Apple zet de AirTag eigenlijk niet in de markt als antidiefstal-hulpje, maar veel meer als een hulpmiddel voor de sloddervossen onder ons, om je eigen spullen terug te vinden. Meestal ergens in de… Lees meer »
@Laura, klein typfoutje: laatste alinia, 2e zin, einde 1e regel…daar staat bleutooth i.p.v bluetooth.
Verder super goed artikel, en ook je reactie hieronder! 😉😊
Dankjewel, meteen veranderd natuurlijk! (Met gepaste schaamte.)