De opvolger van iOS 18 is … iOS 26. Oftewel, iOS 26 is dé grote iPhone-update van 2025. In dit dossier zetten we alles voor je op een rij: wanneer kun je iOS 26 verwachten, welke iPhones zijn compatibel, en welke nieuwe functies staan er op het programma?
Lees verder onder de advertentie
Wat is er gebeurd met iOS 19?
Ja, je leest het goed: iOS 26 – niet iOS 19. Apple neemt afscheid van de vertrouwde nummertjes en kiest in plaats daarvan voor jaartallen. De nieuwe software verschijnt eind 2025, maar wordt vooral in 2026 gebruikt. Vandaar: iOS 26 in plaats van iOS 19. Dit is ook het geval bij alle andere aankomende besturingssystemen van Apple, waardoor er ook eindelijk wat meer eenheid is in de nummering.
iOS 26 release date
kooptip

Met € 7,50 korting p.m. op Red Unlimited als je ook Ziggo Internet hebt!
Apple heeft de update aangekondigd tijdens de WWDC 2025, maar wanneer komt iOS 26 uit? Een concrete releasedatum is zoals altijd vlak na de WWDC nog niet bekend. Wel heeft Apple laten weten dat de update ‘dit najaar’ verschijnt. Bovendien weten we dat de release traditiegetrouw plaatsvindt rond dezelfde tijd als de aankondiging van de nieuwe iPhone. Richt je blikken daarom op september. Door naar voorgaande jaren te kijken, kun je zelfs al een echte iOS 26 release date ontfutselen.
Wil je de nieuwe functies van iOS 26 later dit jaar meteen raadplegen? iCreate magazine vertelt je alles wat je moet weten! Met het tijdschrift leer je binnenkort stap voor stap hoe alle nieuwe functies werken, zodat je dit in september niet meer zelf hoeft uit te vogelen. En het beste: als je nu een abonnement afsluit, krijg je tot wel 35% korting.
Welke iPhones krijgen iOS 26?
De grote vraag: kun je iOS 26 op jouw iPhone installeren? Vast wel, mits je een moderne telefoon hebt. Zo krijgen de volgende iPhones gewoon iOS 26 ondersteuning:
- iPhone 16 Pro (Max), iPhone 16 (Plus) en iPhone 16e
- iPhone 15 Pro (Max), iPhone 15 (Plus)
- iPhone 14 Pro (Max), iPhone 14 (Plus)
- iPhone 13 Pro (Max), iPhone 13 (mini)
- iPhone 12 Pro (Max), iPhone 12 (mini)
- iPhone 11 Pro (Max), iPhone 11
- iPhone SE (2e en 3e generatie)
Helaas betekent dit lijstje dat de iPhone XS (Max) en iPhone XR voor het eerst niet meer kunnen updaten. Zij blijven dus voor altijd steken op iOS 18. Wel krijgen die telefoons voorlopig nog de nodige beveiligingsupdates, maar verwacht dus geen nieuwe functies meer.
iOS 26: nieuwe functies en verbeteringen
Hoewel iOS 26 nog niet uit is, heeft Apple tijdens de WWDC wel alle grote nieuwe functies van iOS 26 verklapt. Hieronder vind je een greep van de aankomende nieuwigheden:
Nieuw design en Liquid Glass

iOS 26 heeft een duidelijk hoogtepunt: dat nieuwe design! Het gaat om de grootste upgrade sinds iOS 7 van twaalf jaar geleden. Maak hierbij kennis met Liquid Glass, een nieuwe techniek die ervoor zorgt dat elementen op je scherm een glasachtig ontwerp krijgen. Zo zijn ze doorzichtig en zelfs dynamisch – de manier waarop jij jouw iPhone beweegt, bepaalt hoe de elementen met Liquid Glass eruitzien. En dat zijn er een heleboel: van vensters en menu’s tot knoppen en icoontjes – je vindt Liquid Glass zowat overal terug.
Met Liquid Glass voelt niet alleen iOS een stuk frisser, maar ook Apple’s andere besturingssystemen. Dit zorgt er ook meteen voor dat Apple’s apparaten voortaan een uniforme look hebben en naadloos op elkaar aansluiten. Wel zo stijlvol!

Genoeg over Liquid Glass, want ook sommige apps hebben wat designwijzigingen gekregen. Enkele voorbeelden: Foto’s is voortaan opgesplitst in de tabbladen ‘Bibliotheek’ en ‘Collecties’ en Safari vult je iPhone-scherm van de bovenste naar de onderste rand met een webpagina, zonder onderbrekingen van de adresbalk dus. Ook de tabbladbalk is losgekoppeld van de onderkant van de iPhone, specifiek in de apps Muziek, Nieuws en Podcasts.
Vernieuwde Camera-app

De grootste vernieuwingen voor een app zijn weggelegd voor Camera-app, want die is met iOS 26 drastisch veranderd. Je vindt er nog maar twee knoppen – foto en video. Heb je eenmaal een keuze gemaakt en scrol je naar boven, dan krijg je meer opties te zien. Dit zorgt voor een opgeruimde interface en een snellere workflow.
Live vertaalfunctie

Een van de handigste features: met iOS 26 kun je je iPhone gebruiken als vertaler. Terwijl jij bijvoorbeeld in FaceTime met iemand een gesprek voert en jij die taal niet spreekt, vertaalt je iPhone de ander in realtime. De vertalingen komen dan live op je scherm te staan. Deze functie werkt ook in Telefoon en Berichten – bij laatstgenoemde kan de app zelfs voorstellen om jouw teksten te vertellen in een andere taal. Deze functie is dus ideaal voor mensen die in het buitenland wonen en de taal niet spreken, of vrienden hebben die andere talen spreken.
Meer Apple Intelligence, ook in het Nederlands

iOS 26 staat volledig in het teken van Apple Intelligence, Apple’s AI-ambities. Deze functies zijn later dit jaar eindelijk beschikbaar in het Nederlands, al is het nog onduidelijk vanaf wanneer precies. Je hoeft je iPhone dus niet meer in een andere taal te zetten om Apple Intelligence te gebruiken.
Verder is het leuk dat Visual Intelligence een flinke upgrade krijgt. Zo kan hij nu ook helpen bij iets wat op je scherm staat. Dat niet alleen: als Visual Intelligence ziet dat je naar een evenement op je scherm staart, krijg je automatisch een voorstel om deze in je agenda te plaatsen. Data, tijden en locaties worden dan direct meegenomen!
Apple Games

Zeg je nieuwe iOS-update, dan zeg je ook nieuwe Apple-app. Vorig jaar was dat Wachtwoorden, maar met iOS 26 gooit Apple het over een hele andere boeg: maak kennis met Apple Games! Je raadt het al, dit is voortaan de thuisbasis voor liefhebbers van games. Een greep uit de mogelijkheden: games opstarten, nieuwe favorieten vinden, contact opnemen met je vrienden – u vraagt, Apple Games draait.
Berichten en Telefoon

Verder hebben de apps Berichten en Telefoon er ook een heleboel vernieuwingen bij. ‘Hold Assist’ is in ieder geval een flinke opluchting: sta je in een wachtrij en moet je wachten tot je aan de beurt bent, dan laat deze functie weten wanneer het zover is. Jij hoeft dus niet urenlang naar je scherm te staren of naar een wachtmuziekje te luisteren – ga gerust even iets nuttigs doen. Maar blijf uiteraard wel een béétje in de buurt. Ook leuk in Telefoon: de interface is overzichtelijker geworden en soms kun je al zien waar iemand over belt voordat je hebt opgenomen. Met laatstgenoemde bepaal je dan zelf of het de moeite waard is om te antwoorden, of dat je het telefoontje beter kunt laten gaan.
En dan is er dus nog Berichten. Hier kun je voortaan (per chat) een eigen wallpaper kiezen, is er ondersteuning voor polls (handig als datumprikkers!) en kun je foto’s van contacten combineren met een emoji om zo een uniek exemplaar te generen. De app haalt zelfs berichten van onbekende contacten en plaatst die in een onbekende map, zodat je gemakkelijk kunt bepalen wat je ermee gaat doen. Al zal dat in de meeste gevallen vast ‘verwijderen’ zijn.
Toegankelijkheidsfuncties

Apple voegt ieder jaar ook weer wat functies toe die zijn apparaten weer wat toegankelijker maken. Ook met iOS 26! Denk aan een nieuwe leesweergave die je naar je hand kunt zetten en etiketten in de App Store die nog meer toegankelijkheidsfuncties uitlichten. Benieuwd welke functies je allemaal krijgt? Ontdek dan alle nieuwe toegankelijkheidsfuncties die binnenkort naar je Apple-apparaten komen.
iOS 26 bèta
De iPhone-update laat nog even op zich wachten, maar je kunt nu al de eerste iOS 26 bèta installeren. Dit kon al vlak na de aankondiging tijdens de WWDC. Vooralsnog kunnen alleen ontwikkelaars deze testversie downloaden en installeren, zodat zij hun apps alvast op de nieuwe software kunnen voorbereiden.
Er zal later ook een publieke bèta van iOS 26 verschijnen. Iedereen met een compatibele iPhone kan deze dan downloaden en installeren via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update>Bèta-updates’. Wel wordt je geduld nog even op de proef gesteld: meestal duurt het nog een maand of twee tot de publieke bèta’s beschikbaar zijn.