Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Software

watchOS

watchOS is het besturingssysteem voor de Apple Watch. In dit artikel vertellen we je er alles over: welke versies zijn er? Wat is de nieuwste versie? Hoe check je of jouw horloge up-to-date is? Dit is alles wat je moet weten over watchOS!

Lees verder na de advertentie

Wat is watchOS?

Apple Watch SE 2022

watchOS is het besturingssysteem dat Apple speciaal heeft ontworpen voor de Apple Watch. De functies en gebruikersinterface zijn perfect afgestemd op het kleinere formaat van het horloge. Jaarlijks verschijnt er een grote update voor je Apple Watch. Dat betekent steeds weer een hoop nieuwe functies en extra wijzerplaten.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Wat is de nieuwste watchOS-update?

In september verscheen watchOS 10. Die heeft inmiddels tussentijdse updates gehad, en inmiddels zijn we beland bij watchOS 10.4.

Net als iOS voor de iPhone, brengt Apple regelmatig updates uit voor watchOS om nieuwe functies en verbeteringen toe te voegen aan de Apple Watch. Deze updates kunnen nieuwe wijzerplaten, extra opties en gezondheids- en fitnessfuncties bevatten. Maar ook probleemoplossingen, verbeteringen en beveiligingsupdates. Het is zodoende verstandig om je Apple Watch regelmatig bij te werken.

watchOSRelease dateLaatste tussentijdse update
watchOS 1018 september 2023watchOS 10.4
watchOS 912 september 2022watchOS 9.6.3
watchOS 820 september 2021watchOS 8.8.1
watchOS 716 september 2020watchOS 7.6.2
watchOS 619 september 2019watchOS 6.3
watchOS 520 september 2018watchOS 5.3.9
watchOS 419 september 2017watchOS 4.3.2
watchOS 313 september 2016watchOS 3.2.3
watchOS 221 september 2015watchOS 2.2.2
watchOS 124 april 2015watchOS 1.0.1

Welke watchOS-versie heb ik?

Dat kun je op verschillende manieren checken:

Op je Apple Watch

 1. Open de Instellingen-app
 2. Tik op ‘Algemeen’.
 3. Tik op ‘Info’.

Op de iPhone

 1. Open de Watch-app
 2. Tik op ‘Algemeen’.
 3. Tik op ‘Info’.

Op beide plekken zie je nu onder ‘Versie’ zie je welke update je hebt.

Hoe installeer ik een watchOS-update?

Een watchOS-update hangt vrijwel altijd samen met een iOS-update. Om de nieuwste watchOS-update te kunnen downloaden, moet je dus eerst je iPhone bijwerken naar de nieuwste update. Zorg ervoor dat je Apple Watch ten minste voor 50 procent is opgeladen, en dat je iPhone verbonden is met wifi. Het beste is het om beide apparaten aan de oplader te hangen en ze dicht bij elkaar te houden.

Vervolgens kies je uit de volgende methodes:

Via je iPhone

Open de Watch-app, ga naar het tabblad ’Mijn Watch’, tik op ‘Algemeen’, selecteer ‘Software-update’ en tik vervolgens op ‘Download en installeer’.

Via de Apple Watch

Open de Instellingen-app op je Apple Watch, ga naar ‘Algemeen’ en selecteer ‘Software-update’. Volg vervolgens de aanwijzingen op het scherm om de update te downloaden en te installeren.

Hoelang duurt een watchOS-update?

Als je je iPhone eenmaal hebt bijgewerkt, kan het updaten van je Apple Watch enkele minuten tot een uur duren. In september, wanneer de grote updates met al hun nieuwe functies verschijnen, is het vaak druk op de servers van Apple. Dan kan het updaten stukken langer duren. We raden je aan om de Apple Watch te updaten op een moment dat je hem niet nodig hebt, bijvoorbeeld als je gaat slapen.

watchOS 10

watchOS 10

watchOS 10 is door Apple aangekondigd tijdens de WWDC op 5 juni. In september kun je de software downloaden, tegelijk met iOS 17 voor de iPhone. Dit is de top drie met vernieuwingen:

 • Vernieuwde apps en slimme stapel: Met watchOS 10 krijgen Apple Watch-gebruikers vernieuwde apps die snel toegang bieden tot meer informatie. De nieuwe slimme stapel toont relevante widgets op het juiste moment, waardoor gebruikers belangrijke informatie kunnen zien vanaf de wijzerplaat.
 • Nieuwe wijzerplaten: Er zijn twee nieuwe kunstzinnige wijzerplaten toegevoegd aan watchOS 10: Palet en Snoopy. Palet toont de tijd in verschillende kleuren die veranderen naarmate de tijd vordert. De Snoopy-wijzerplaat brengt het stripverhaal Peanuts tot leven met bewegende figuren die reageren op het weer en je activiteiten.
 • Verbeterde functies voor fietsen en wandelen: Fietsers profiteren van nieuwe meetgegevens, work-out-weergaven en Bluetooth-ondersteuning voor accessoires zoals krachtmeters en snelheids- en cadanssensoren. Wandelaars kunnen gebruikmaken van nieuwe Kompas-routepunten en nuttige plaatsen op Apple Kaarten.

watchOS 10 is er voor de Apple Watch Series 4 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone Xs of nieuwer met iOS 17.

Meer weten over watchOS 10?

watchOS 9

watchOS 9

watchOS 9 is de actuele versie van watchOS. Dit zijn de opvallendste vernieuwingen:

 • Meer instelbare wijzerplaten met nieuwe opties zoals de maanwijzerplaat, Speelkwartier, Metropolitan en Astronomie.
 • Verbeterde Work-out-app met uitgebreide meetwaarden, professioneel geïnspireerde trainingen en intervaltrainingen.
 • Slaapfases en AFib-geschiedenis in de Slaap-app voor inzicht in remslaap, kernslaap, diepe slaap en hartritmepatronen.

watchOS 9 is er voor de Apple Watch Series 4 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 8 op iPhone SE 2020 of nieuwer met iOS 16.

watchOS 8

watchOS 8 preview

watchOS 8 verscheen in 2021. Dit zijn de opvallendste nieuwe functies:

 • Reflectie-sessies in de Mindfulness-app: De Ademhaling-app is vernieuwd en omgedoopt tot de Mindfulness-app, met toevoeging van Reflectie-sessies van één minuut om positief te denken.
 • Wijzerplaat Portretten: De nieuwe wijzerplaat Portretten maakt gebruik van gelaagde effecten om verbluffende portretfoto’s tot leven te brengen op je Apple Watch.
 • Nieuwe work-outs: watchOS 8 introduceert twee nieuwe work-outs, Tai Chi en Pilates

watchOS 8 is er voor de Apple Watch Series 3 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 6s of nieuwer met iOS 15.

watchOS 7

watchOS 7

watchOS 7 verscheen in 2020. Dit zijn de opvallendste nieuwe functies:

 • Het delen en ophalen van aangepaste wijzerplaatconfiguraties om je Apple Watch volledig naar jouw smaak aan te passen.
 • Het in kaart brengen van je slaappatroon, inclusief tools om lang genoeg te slapen en een vast avondritueel op te bouwen.
 • Automatische detectie wanneer je je handen wast, met een timer van twintig seconden en herinneringen.

watchOS 7 is er voor de Apple Watch Series 3 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 6s of nieuwer met iOS 14.

watchOS 6

watchOS 6

watchOS 6 verscheen in 2019. Dit zijn de opvallendste nieuwe functies:

 • Cycle Tracking: Vrouwen kunnen relevante informatie over hun menstruatiecyclus vastleggen en vruchtbare periodes bijhouden.
 • Noise-app: Apple Watch meet omgevingsgeluid en geeft gebruikers inzicht in geluidsniveaus om gehoorschade te voorkomen.
 • Activity Trends: Het nieuwe Trends-tabblad in de Activiteit-app op iPhone toont langere termijn fitnessvoortgang en biedt coaching bij negatieve trends.

watchOS 6 is er voor de Apple Watch Series 1 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 6s of nieuwer met iOS 13.

watchOS 5

watchOS 5 walkie talkie

watchOS 5 verscheen in 2018. Dit zijn de opvallendste nieuwe functies:

 • Competitie: Met de Apple Watch kun je je activiteiten delen met vrienden en familie. Je kunt uitdagingen aangaan, prestaties vergelijken en elkaar motiveren
 • Autodetectie van work-outs: De Apple Watch kan automatisch detecteren wanneer je begint met een work-out, zoals wandelen, hardlopen of zwemmen.
 • Walkietalkie-feature: De Apple Watch heeft een walkietalkie-functie waarmee je snel en gemakkelijk kunt communiceren met andere Apple Watch-gebruikers

watchOS 5 is er voor de Apple Watch Series 1 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 5s of nieuwer met iOS 12.

watchOS 4

watchOS 4

watchOS 4 verscheen in 2017. Dit zijn de opvallendste nieuwe functies:

 • Siri-wijzerplaat: Toont de hele dag door relevante informatie op basis van de gebruiker’s routine, app-gegevens en nieuwsberichten.
 • Slimme coaching: Biedt gepersonaliseerde meldingen, tips en maandelijkse uitdagingen om gebruikers te helpen hun activiteitsdoelen te bereiken.
 • Nieuwe muziekervaring: Synchroniseert favoriete muziek en biedt gemakkelijke toegang tot luisteren via de pols met de Apple Watch en AirPods.

watchOS 4 is er voor de Apple Watch Series 1 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 5s of nieuwer met iOS 11.

watchOS 3

watchOS 3 verscheen in 2016. Dit zijn de opvallendste nieuwe functies:

 • Snellere prestaties en eenvoudige navigatie met directe toegang tot favoriete apps en een verbeterd bedieningspaneel.
 • Baanbrekende gezondheids- en fitnessfuncties, waaronder de Ademhaling-app en de mogelijkheid om gegevens te delen en te vergelijken met vrienden.
 • Vernieuwde communicatie met snellere berichtenbeantwoording, stickers en handgeschreven berichten.

watchOS 3 is er voor de eerste Apple Watch of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 5 of nieuwer met iOS 8.2.

watchOS 2

watchOS 2 verscheen in 2015. Dit zijn de opvallendste nieuwe functies:

 • Personaliseer je Apple Watch met foto’s als wijzerplaat of gebruik de timelapse-wijzerplaten.
 • Gebruik de Time Travel-functie om gebeurtenissen in de toekomst of het verleden te bekijken en krijg toegang tot informatie zoals vergaderingen, weersverwachting en vluchtgegevens.
 • Stuur creatieve berichten via Mail: dicteer antwoorden, kies een slim antwoord of emoji’s en deel tekeningen met Digital Touch.

watchOS 2 is er voor de eerste Apple Watch of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 5 of nieuwer met iOS 8.2.

watchOS 1

watchOS 1 is de allereerste versie van watchOS en verscheen vroeg in 2015, tegelijk met de allereerste Apple Watch. De apps, de wijzerplaten, alle basisfuncties: eigenlijk is deze allereerste versie het fundament voor wat later nog zou volgen.