Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

20+ iOS 17 geheimen die je echt even zien moet

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 17 geheimen


Lees verder na de advertentie

Gisteren is iOS 17 verschenen, de grote iPhone-update van 2023. Met een keur aan grote nieuwe functies, zoals Stand-by waarmee je je iPhone verandert in een veelzijdig klokje en kleurrijke contactposters. Maar zeg nu zelf: de magie van zo’n nieuwe update zit hem vaak toch in de kleine, fijne dingetjes. En ook dit keer verrast Apple ons met talloze iOS 17 geheimen!

iOS 17 geheimen

Je iPhone is na de update nog persoonlijker, mooier en praktischer. En dat valt grotendeels toe te schrijven aan juist die kleine iOS 17 geheimen. Van een automatisch fotoalbum voor je huisdier tot nieuwe ringtones tot eindeloos veel timers tegelijkertijd: wij zetten de functies die je misschien niet zo snel ziet voor je op een rij. Heb je zelf nog een fijne iOS 17-functie ontdekt in deze categorie? Laat het ons weten via de reacties onder dit bericht.

We vullen dit artikel regelmatig aan met nieuwe verborgen functies. Sla deze pagina dus op bij je favorieten. Op de hoogte blijven van alles rondom iOS 17? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

1) Maak het klokje dikker (of dunner)

Sinds iOS 16 al kun je het klokje aanpassen op het vergrendelscherm. De kleur en het lettertype bepaal je zelf, en daar komt nu iets bij: je kunt het klokje dikker (of juist dunner) maken via een nieuwe slider in het aanpassingsmenu.

2) Heel veel nieuwe beltonen

iOS 17 beltonen

De meldingstonen heeft Apple al jaren niet meer aangevuld, maar met iOS 17 komt daarin verandering. Apple heeft een ruime selectie aan nieuwe riedeltjes toegevoegd. Bijna reden genoeg om dat belsignaal-schakelaar weer eens om te zetten.

3) Bijsnijden met een tik

Snij bij-knop

Zoom je in op een foto, dan verschijnt er rechtsboven een knop om de foto direct naar dit formaat bij te snijden. De uitsnede die nu al op het scherm te zien is, kun je direct nog wat verfijnen in het bewerkscherm.

4) Huisdier-herkenning

huisdier herkenning

Huisdieren zijn ook part of the family, toch? Naast personen herkent je iPhone daarom nu ook honden en katten. Ze krijgen zelfs een mapje met hun eigen naam in het album ‘Personen’ – dat heet straks overigens ook ‘Personen en huisdieren’. Vogels, knaagdieren en meer exotische types worden helaas nog niet herken

5) Foto’s en video’s zoeken op geluid

Geluid herkennen in foto’s

Je fotobibliotheek staat vol met bewegende Live Photos en video’s. Daarop is niet alleen veel te zien, maar ook te horen. Met iOS 17 doorzoek je je fotobibliotheek op geluiden: je iPhone herkent ze feilloos. Het werkt met zoektermen als lachen, praten, klappen en nog heel veel meer! De audioresultaten zijn herkenbaar aan het geluidsgolfje dat er ervoor staat.

6) Meer timers tegelijk

Meerdere timers tegelijk

Je bent aan het koken en de pasta heeft 7 minuten nodig. En dan is er ook nog de geheime saus, en die moet 12 minuten pruttelen. Dat wordt chaos … of toch niet, want vanaf iOS 17 kun je meerdere timers tegelijk instellen. Vergeet niet om ze duidelijk te labelen! Je kunt overigens maximaal honderden (!) timers tegelijk instellen.

7) Nieuwe achtergronden

iOS 17 wallpapers

Heb je de vergrendelschermen van iOS 16 inmiddels helemaal uitgespeeld? In iOS 17 voegt Apple weer een nieuwe variant toe: Caleidoscoop. Daarnaast is er natuurlijk ook de specifieke iOS 17-achtergrond die je ook ziet in de marketingmaterialen van Apple. En onder Astronomie vind je een aantal nieuwe planeten.

8) Vernieuwde widgets

Safari-widget

Apple heeft gesleuteld aan de widgets voor op het thuisscherm, tussen je apps. Safari heeft een nieuwe widget voor het weergeven van je leeslijst. En de widget Klok is vernieuwd: je vindt hierin een extra klokje in een nieuwe stijl. Ook leuk: widgets zijn interactief! Ze hebben knopjes waarmee je ze kunt bedienen – bijvoorbeeld een play-knop in audio-widgets.

9) Draai aan de maan

Maan in Weer

In de app Weer vind je vanaf iOS 17 ook diverse informatie over de maan. Je ziet de huidige status van de maan, de tijd tot de volgende volle maan, tijden van maansondergang en maansopgang én een maankalender. Nog een geheim: je kunt de grote maan laten draaien!

10) Nieuwe Memoji-stickers

nieuwe memoji-stickers

In iOS 17 spelen stickers een grote rol en dus verschijnen er ook weer nieuwe Memoji-stickers. Het zijn er drie: aureool, grijnzen en kiekeboe. Gebruik ze bijvoorbeeld om je iMessages mee op te vrolijken.

11) Crossfade muziek

Crossfade muziek

Je kunt straks crossfade aanzetten voor de app muziek. Het einde van het ene liedje loopt daarmee subtiel over in het begin van het volgende en dat luistert prettiger. Je vindt de optie via ‘Instellingen>Muziek’. Nadat je hier de schakelaar bij Crossfade hebt omgezet, verschijnt er een schuifbalk waarmee je de duur van de crossfade bepaalt.

12) Het weer van gisteren

Het weer van gisteren

Gisterenochtend was die lange sportlegging iets te warm, en vandaag? In de app Weer kun je nu ook terugblikken op het weer van gisteren en het zodoende gemakkelijker vergelijken met de weersomstandigheden van vandaag.

13) Je foto’s keurig recht

Foto waterpas

Staan jouw foto’s ook altijd nét iets uit het gelid? Zet dan in ‘Instellingen>Camera’ de schakelaar achter niveau op groen. Bij het fotograferen zie (en voel!) je dan of je je iPhone wel waterpas houdt.

14) Linkjes in Notities

Linkje in Notities

In Notities kun je straks linken naar een website of naar een van je andere notities. Selecteer het woord of deel dat je wilt linken en kies dan in het pop-up menu voor ‘voeg link toe’. Vervolgens is het een kwestie van de url invoeren, of de titel van de notitie.

15) Snel iemands locatie zien

Locatie in berichten

Natuurlijk, bij mensen met wie je je locatie deelt, kun je altijd snel uitzoeken waar ze zijn – bijvoorbeeld via Zoek mijn. Maar nu gaat het nog sneller, want boven een conversatie in Berichten staat nu ook hun locatie (in ieder geval, bij benadering).

16) Wachtwoorden terughalen

Wachtwoorden terughalen

Heb je een recent een wachtwoord verwijderd en heb je daar nu spijt van? Geen paniek. Voortaan kun je via Sleutelhanger je verwijderde wachtwoorden weer terughalen. Je vindt ze onder het menu-item ‘Recent verwijderd’. Je hebt hiervoor dertig dagen de tijd, pas daarna zijn ze echt verdwenen.

17) ‘Gereed’-knop bij emojizoekmachine

Gereed-knop bij memoji's

Zit je ook weleens ‘vast’ als je de emoji-zoekbalk gebruikt? Je moet wel drie keer ergens op tikken om weer terug te keren naar het gewone toetsenbord – en wij hebben eigenlijk nog steeds geen idee waarop je precies moet tikken. Maar nu is er dan eindelijk een ‘Gereed’-knop die je helpt om te ontsnappen!

18) Breid foto’s uit zodat de klok zichtbaar is

Wallpaper verlengen

Je hebt een mooie foto, maar hij werkt niet als achtergrond omdat hij deels achter het klokje verdwijnt. Zoom tijdens het instellen van de wallpaper wat uit: je iPhone breidt de foto aan de bovenzijde enigszins uit met een subtiel verlooptintje.

19) Ping je Apple Watch

Ping mijn watch

Ben je je iPhone kwijt? Dan kun je via hem via een knopje in het Bedieningspaneel ‘pingen’: er wordt dan een geluid op afgespeeld zodat je hoort waar je telefoon ligt. In iOS 17 werkt dat ook andersom: je kunt dan je zoekgeraakte Apple Watch pingen via het Bedieningspaneel van je iPhone.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

20) Bewegende wallpapers zijn terug

In iOS 16 schafte Apple de bewegende wallpapers voor het vergrendelscherm af, maar nu zijn ze gelukkig weer terug. Voor je Live Photos is er een compleet nieuw bewegings­effect dat in gang wordt gezet als je je iPhone oppakt. Apple kondigde dit effect wel aan voor iPadOS 17, maar vertelde er niet bij dat het ook op de iPhone werkt. Vreemd genoeg werkt het ook niet voor al je Live Photos – het is nog een beetje trial and error.

21) Ruim verificatiecodes op

ruim verificatiecodes op

Steeds vaker krijg je bij het inloggen op je online accounts een verificatiecode binnen via Mail of Berichten. Die codes worden nu na binnenkomst direct ingevuld in Safari. De berichten met codes worden vervolgens meteen verwijderd. Zo voorkom je dat je inbox of lijst met chats volstroomt met codes.

22) Houd je ogen gezond

iPhone te dichtbij schermafstand

Zit jij ook vaak naar je iPhone te turen, met het scherm pal voor je neus? Dat is niet best. Je krijgt er vermoeide ogen van – op zijn minst. Die weggestopt in de Instellingen van iOS 17 zit een functie die ervoor zorgt dat dit niet meer gebeurt: schermafstand. Is je iPhone te lang te dichtbij, dan moet je je houding veranderen om verder te kunnen.

iOS 17 release

iOS 17 is de grote iPhone-update van dit jaar. Er is iOS 17 ondersteuning voor de iPhone XS/XR en nieuwer. Er zijn grote vernieuwingen zoals stand-by, wat je iPhone verandert in een slim klokje, een vernieuwde versie van AirDrop en interactieve widgets. Lees ook ons artikel over nieuwe iOS 17-functies. De iOS 17 release was op maandag 18 september. Wat we ervan vinden lees je in onze iOS 17 review.