Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
macOS Sonoma
macOS

macOS Sonoma

macOS Sonoma is de grote macOS-update van 2023. Wat zijn de nieuwe functies? En kun je de software ook op jouw Mac zetten? We praten je helemaal bij!

Lees verder na de advertentie

macOS Sonoma

Aankondiging tijdens de WWDC

macOS Sonoma is aangekondigd tijdens Apple’s WWDC op maandag 5 juni 2023. De WWDC is Apple’s jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars. Tegelijk werden ook onder meer iOS 17 en de Apple Vision Pro aangekondigd.

macOS Sonoma nieuwe functies

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Met deze nieuwe versie zet Apple een grote stap in het versterken van zowel de productiviteit als de creativiteit van Mac-gebruikers. Denk aan meer personalisatiemogelijkheden, geavanceerde video-vergaderfuncties en aanzienlijke updates voor Safari. En ook voor gamers is er goed nieuws. We lichten de belangrijkste nieuwe macOS Sonona-vernieuwingen toe.

Widgets en personalisatie

Een van de opvallendste verbeteringen in macOS Sonoma is de verhoogde functionaliteit van widgets en personalisatie-opties. Zet widgets direct op je bureaublad. Als je je even op iets anders concentreert, zullen ze vervagen. Het is zelfs mogelijk om je favoriete iPhone-widgets te gebruiken op de Mac, zonder dat de bijbehorende app op je Mac staat.

macOS Sonoma

De widgets zijn interactief, je kunt er dus kleine taakjes mee uitvoeren. Vink todo-lijstjes af, duw op de play-knop in een muziekwidget of bedien slimme apparaten in je huis. Allemaal direct vanaf je bureaublad. En over personaliseren gesproken: er is een hele collectie slow-motion screensavers met adembenemende locaties van over de hele wereld. 

Kun je de update niet installeren, maar ben je wel fan van Apple’s bijbehorende macOS-wallpaper? Dan kun je alsnog de standaard macOS Sonoma wallpaper instellen.

120 nieuwe wallpapers

Wie fan is van nieuwe wallpapers, is ook fan van macOS Sonoma. In de update zitten namelijk maar liefst 120 nieuwe wallpapers. En deze keer zijn ze extra bijzonder: ze functioneren ook direct als screensaver. Wanneer je naar je bureaublad tuurt, staat het beeld stil. Ben je een tijdje niet actief, dan gaat de achtergrond soepel over in een screensaver.

Mac wallpapers

Ook is het nu mogelijk om de screensaver wat meer de stijl van iOS te geven, met een klok en de huidige datum bovenin het scherm. Zo dient je Mac dus als een stijlvolle klok als je hem niet gebruikt!

Verbeterde videovergaderingen

Is videovergaderen een constante factor geworden in jouw leven? Dankzij nieuwe Sonoma-opties wordt het delen van content en apps tijdens online vergaderingen een stuk eenvoudiger. Door de nieuwe ‘Presentator-overlay‘ blijf je altijd zichtbaar als een overlay bovenop gedeelde content. Daarnaast zijn er nieuwe reacties beschikbaar, zoals ballonnen, confetti en hartjes. Je activeert ze met handgebaren en dit werkt ook in apps die niet van Apple zijn.

Ook in de overige communicatie-apps is het een en ander veranderd. Zo is het in Berichten veel gemakkelijker geworden om een specifiek berichtje terug te vinden dankzij zoekfilters. In een druk groepsgesprek spring je terug naar het oudste bericht dat je nog niet gelezen hebt, en je fleurt alles op met zelfgemaakte stickers.

Aanzienlijke updates voor Safari

Safari, de snelste browser ter wereld, heeft er een hele collectie vernieuwingen bij gekregen. Zo kun je nu gebruikmaken van profielen: maak een profiel aan voor bijvoorbeeld studie, werk en privé en houd de zaken strikt gescheiden – denk aan je geschiedenis, favorieten en tabgroepen.

Je favoriete websites zet je supersnel om in een Mac-app, compleet met notificaties en wie weet zelfs een plekje in je Dock. Daarnaast kun je wachtwoorden en passkeys nu heel eenvoudig delen met mensen die je vertrouwt. Dit loopt helemaal via iCloud-sleutelhanger.

Game Mode

Mac en gamen geen goede combinatie? Daar is Apple het niet mee eens en daarom introduceren ze nu op Macs met een M1-chip of nieuwer de gamemodus. Deze geeft automatisch prioriteit aan games op de CPU en GPU van je Mac, waardoor het gebruik voor achtergrondtaken wordt verminderd. Ook zit er minder vertraging op de accessoires die je gebruikt: het geluid uit je AirPods klinkt dan bijvoorbeeld ook echt synchroon met wat je ziet op het scherm.

macOS Sonoma ondersteuning

Alle recente Macs hebben ondersteuning voor macOS Sonoma. Deze Macs kun je dus nog updaten naar macOS Sonoma:

Ook dit jaar zijn er weer wat oudere Macs die buiten de boot vallen. Check of jouw Mac macOS Sonoma ondersteuning heeft.

Exclusief voor Macs met een M1 of M2-chip

Houd er ook rekening mee dat niet alle Macs die kunnen updaten naar macOS Sonoma, ook daadwerkelijk alle nieuwe functies krijgen. Sommige functies vind je exclusief op Macs met een M1-, M2- of M3-chip. En in een heel enkel geval is zelfs de originele M1-chip niet meer genoeg. Het gaat om onder meer de gamemodus en de presentator-overlay. Lees meer hierover in ons artikel Deze 6 macOS Sonoma-functies zijn er alleen voor Apple Silicon-Macs.

macOS Sonoma release date

De update is sinds dinsdag 26 september (vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd) beschikbaar. Downloaden en installeren kan via ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Software-update’.

Nieuwste versie

macOS Sonoma

De nieuwste versie van macOS Sonoma kwam uit op maandag 14 mei 2024 en heeft versienummer 14.5. Deze lost met name enkele problemen op. In de VS zijn er daarnaast ook verbeteringen van Apple News – een dienst die hier niet beschikbaar is.

macOS Sonoma problemen

Heb je macOS Sonoma geïnstalleerd, maar ervaar je nu problemen met je Mac? Wij hebben de meest voorkomende macOS Sonoma problemen op een rij gezet en steeds een mogelijke oplossing gegeven. Staat jouw probleem er niet tussen? Laat weten wat er mis is in de reacties en we proberen je te helpen.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws en de handigste tips rondom macOS Sonoma? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!