iOS 18 is dé iPhone-update van dit jaar. Het is een grote update met veel toffe nieuwe functies – je iPhone voelt hiermee weer als nieuw! Wat heeft Apple allemaal toegevoegd? Hoe kun je iOS 18 downloaden? Werkt het op jouw iPhone? Op deze pagina ontdek je alles!
Lees verder na de advertentie
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
iOS 18 release date
iOS 18 is al een tijdje uit uit. De grote iPhone-update voor je iPhone is verschenen op maandag 16 september 2024.
Nieuwe functies in iOS 18
Met iOS 18 krijgt je iPhone er grote nieuwe functies en verbeteringen bij. Hieronder staan de belangrijkste nieuwe iOS 18 functies! Wil je dieper in de materie duiken? Als iCreate-abonnee ontdek je alle vernieuwingen in de iOS 18 Academy.
Nieuwe Wachtwoorden-app
Een nieuw besturingssysteem betekent doorgaans ook een nieuwe app, en dit jaar is dat niet anders. De app van 2024 is Wachtwoorden. Deze app vervangt iCloud Sleutelhanger, die eerder alleen via het menu in Instellingen bereikbaar was. Maar Instellingen in iOS 18 heeft een opknapbeurt gehad en voortaan zijn je wachtwoorden direct beschikbaar in een aparte app.
De Wachtwoorden-app voor je iPhone verzamelt al je inloggegevens, zoals wachtwoorden, wifi-wachtwoorden en passkeys op één centrale plek. Je kunt je accounts eenvoudig filteren en sorteren op verschillende criteria. De app verschijnt tegelijkertijd ook op alle andere Apple-apparaten en werkt daarmee naadloos samen. Via de iCloud voor Windows-app werkt het zelfs ook op je laptop.
Pas de knoppen op het vergrendelscherm aan
Een eerste verandering zie je al op het toegangsscherm. Van oudsher vind je hier twee knoppen: linksonder de zaklamp, rechtsonder de camera. Het vergrendelscherm aanpassen was maar in beperkte mate mogelijk. Die zaklamp, kan die niet weg? Tot nog toe was ons antwoord altijd een teleurstellende ‘nee’, maar je raadt het al: vanaf iOS 18 kun je hem verwijderen – net zoals de cameraknop.
Beter nog: je mag er een andere knop voor in de plaats zetten. Apple heeft tientallen alternatieven voor je klaargezet. Dus wat zet jij straks op deze plek? Shazam? De wekker? Een Opdracht waarmee je direct je favoriete app of functie activeert?
Zet apps en widgets waar jij wilt
Apps en widgets vallen tot nu toe altijd in een vast raster, dat van linksboven naar rechtsonder loopt. Je kunt daarbij geen ruimte leeglaten, of hooguit de onderste helft van het scherm. Straks heb je veel meer vrijheid. Wil je een rijtje apps uiterst rechts of links in het scherm, zodat je ze onder de duim hebt? Dan is dat mogelijk. Wil je alleen maar onderin een rijtje widgets zodat daarboven je wallpaper alle aandacht krijgt? Prima! Bovenin een rijtje apps of widgets, dan een paar rijen leegte, dan onderin weer wat apps? Je raadt het al.
Geef apps en widgets een andere stijl
Apps en widgets vormen een bont gezelschap op je beginscherm. Soms iets te bont, maar Apple helpt je nu om het geheel wat coherenter te maken: je kunt zelf kleuren voor app-icoontjes kiezen! Kies voor een licht, donker of extra donker scherm. Maar pas echt magisch is de optie ‘Getint’, waarbij de app-iconen getoond worden in een duotoon naar keuze. Hierdoor lijken alle apps plots uit de koker van dezelfde ontwerper te komen. Voor een nog strakkere uitstraling verberg je de labeltjes bij de apps.
Personaliseer het Bedieningspaneel
Het Bedieningspaneel herbergt de meest essentiële functies van je iPhone en iPad, maar ziet er al jaren hetzelfde uit: nogal statisch. Binnenkort krijg jij de regie over het paneel, want je kunt voor het eerst écht het Bedieningspaneel aanpassen. Zo bepaal je zelf welke knoppen je er wel en niet in wilt en hoe groot ze moeten zijn. De knoppen zijn bovendien verdeeld over verschillende pagina’s waar je heel gemakkelijk naartoe veegt. Zo zijn er pagina’s speciaal voor Muziek en Woning. Het beste komt nog: ook app-ontwikkelaars mogen voortaan knoppen maken voor het Bedieningspaneel.
Apps vergrendelen en verbergen
Je kunt apps vergrendelen voortaan: je moet ze bij gebruik ontgrendelen met Face ID of Touch ID. Deze optie om een app te sluiten, verschijnt als je het icoontje langer indrukt. Je krijgt daarbij dan ook de optie om de app helemaal te verbergen, hij is dan alleen toegankelijk vanuit een afgeschermde map in de Appbibliotheek. Apps met een slotje erop worden door heel het systeem verborgen: je krijgt er geen meldingen van, ze verschijnen niet via Spotlight.
Je hele fotocollectie op 1 enkele pagina
Je fotocollectie dijt alsmaar verder uit, maar het terugvinden van foto’s wordt er niet gemakkelijker op. De vernieuwde Foto’s-app zorgt ervoor dat je fotobibliotheek altijd netjes georganiseerd is en je snel je favoriete foto’s terugvindt. De app werkt met handige categorieën zoals Recente Dagen, Reizen en Personen & huisdieren. Met Vastgemaakte verzamelingen heb je razendsnel toegang tot de collecties die voor jou het meest waardevol zijn.
Verbeterde Berichten
Een veelgevraagde optie voor Berichten maakt zijn debuut: je kunt berichtjes inplannen voor verzending op een later moment (binnen veertien dagen). App je iemand met een Android-telefoon, dan zien je bericht en de bijgevoegde media er minder chaotisch uit dankzij RCS-ondersteuning. Raak je ver buiten bereik van een zendmast in de penarie, dan stuur je met een iPhone 14 of nieuwe voortaan sms’jes via satelliet.
Verder zijn er nog enkele lollige vernieuwingen in Berichten: je kunt nu een tapback sturen met alle emoji’s op het emojitoetsenbord. Ten slotte zijn er bewegende teksteffecten om je boodschap net wat meer ‘oomph’ te geven. Toch jammer dat iedereen bij WhatsApp blijft hangen.
Overzichtelijke Notities
Om je getypte aantekeningen overzichtelijk te houden, klap je ze per kopje of subkopje in. Er verschijnt een pijltje voor de (sub)kopjes en met een tikje daarop is het gebeurd. Tekst die moet opvallen, geef je voortaan een kleurtje met de nieuwe markeerstift speciaal voor getypte tekst – kies uit vijf kleuren. En ben je geen rekenwonder? Dan helpt Notities je met je sommen.
Orde in je mail
Heb jij ook zo veel mail dat je je inbox amper nog durft te openen? Met iOS 18 kun je mails sorteren en een reeks mails samenvatten. Binnenkomende e-mails worden voortaan automatisch gecategoriseerd, zodat je privémails en belangrijke berichten direct in het oog springen. Bevestigingen en betaalbewijzen belanden in de categorie Transacties, terwijl marketingmails onder Promoties komen. Ook fijn is de samenvattingsweergave, waarin relevante e-mails van een bepaald bedrijf worden gegroepeerd.
Deze functies zitten overigens niet in de allereerste versie van iOS en iPadOS 18, maar volgen hopelijk later dit jaar nog met een tussentijdse update.
Herinneringen in Agenda
In Agenda kon je voorheen al al je afspraken, evenementen en andere geplande zaken kwijt, maar met iOS 18 kun je ook herinneringen in de Agenda-app plaatsen. Vaak zijn dit bepaalde taakjes die je moet afronden. Denk aan het huis stofzuigen, boodschappen doen of een cadeau in de winkel kopen. Heb je die eenmaal afgerond, dan kun je ze afvinken of verwijderen. Voorheen moest dit altijd in de speciale Herinneringen-app, nu kan het dus ook gewoon in Agenda.
Wandelroutes Kaarten
Met Apple Kaarten kun je wandelroutes op je iPhone maken. Dan bedoelen we niet routes waarmee je van A naar B loopt: je kunt volledige routes uittekenen. Zo bepaal je bijvoorbeeld dat je een route wilt nemen door het bos, langs het strand of in de bergen. Of dat je een ingewikkelde route door de stad wilt nemen om allerlei winkels langs te gaan. Alles is mogelijk – jij wijst de gewenste locaties aan!
Vernieuwingen in Dagboek
De app Dagboek bestaat pas sinds december vorig jaar, maar krijgt er in iOS 18 direct al vernieuwingen bij. Inzichten zijn statistieken die je laten zien hoe toegewijd je bent in het schrijven van je Dagboek. En er zijn widgets die je helpen om door de dag heen inspiratie te vinden voor een aantekening. Ontdek de iOS 18 vernieuwingen in Dagboek.
Apple Intelligence: de AI-functies in iOS 18
Met iOS 18 krijgt Apple er zeer krachtige AI-functies bij. Apple noemt dit Apple Intelligence. Het biedt handige hulpmiddelen zoals het automatisch opstellen van e-mails en het genereren van afbeeldingen. Ze maken hun debuut in iOS 18.1, die naar verwachting verschijnt op donderdag 28 oktober.
Toch is het voor ons allemaal nog toekomstmuziek: de functies komen voorlopig nog niet naar Europa. Bovendien werken ze alleen op de allernieuwste en allerbeste iPhone.
Dit zijn zes functies die Apple Intelligence mogelijk maakt in iOS 18:
- Schrijven en bewerken: Je kunt teksten met behulp van AI herschrijven, proeflezen en samenvatten in Mail, Notities, Pages en andere apps. Zo kun je een telefoongesprek opnemen en laten samenvatten.
- Image Playground: Met Image Playground maak je snel afbeeldingen in gekozen stijlen. Bijvoorbeeld animatie, illustratie of schets.
- Verbeterde Siri: Siri wordt persoonlijker, natuurlijker en relevanter met een beter begrip van context. AI-integratie, waaronder ChatGPT, maakt Siri een veel effectievere virtuele assistent.
- Clean Up-tool: Met de nieuwe functie Clean Up verwijder je storende objecten van een foto door er simpelweg overheen te vegen.
- Gepersonaliseerde emoji’s: AI genereert gepersonaliseerde emoji’s (genmoji) die precies weergeven wat je voelt, en je kunt iedereen omtoveren in een eigen emoji.
- Acties tussen Apps: AI kan persoonlijke informatie ophalen uit verschillende apps en acties uitvoeren in andere apps. Bijvoorbeeld, het vragen om een podcast af te spelen die door je partner is gestuurd.
Wil je meer weten over Apple Intelligence? Check het artikel met de AI-functies van iOS 18:
iOS 18 ondersteuning
Goed nieuws als het gaat om iOS 18 ondersteuning: alle iPhones die geschikt zijn voor iOS 17, kunnen geüpdatet worden! Dat betekent dat je op de volgende toestellen iOS 18 kunt installeren:
Voor het baanbrekende Apple Intelligence heb je een iPhone 15 Pro of nieuwer nodig – mocht dit ooit in Nederlands geïntroduceerd worden.
iOS 18 bèta: als eerste de software testen
iOS 18 als eerste uitproberen kan door middel van de bèta’s. Ontwikkelaars konden dat al vanaf juni. Sinds medio juli is er ook een publieke iOS 18 bèta beschikbaar, voor iedereen die zeer geïnteresseerd is. Ook meedoen? Lees dan iOS 18 bèta: zo download je de volgende iPhone-update nu al! Je kunt dan ook meedoen aan de bèta’s voor de tussentijdse updates van iOS 18, zoals 18.1.