Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
iOS 18
iOS

iOS 18

iOS 18 wordt de grote iPhone-update van 2024 – en de verwachtingen voor dit jaar zijn gespannen. De eerste nieuwe functies zijn al bekend. Maar wanneer komt iOS 18 uit? Wat doet Apple met AI? En werkt al dat moois ook op jouw iPhone? Dit is wat je op dit moment moet weten over iOS 18.

Lees verder na de advertentie

iOS 18 release date

Apple brengt de grote iPhone-update van het jaar altijd uit in september. De iOS 18 release date is dus naar verwachting in september 2024. Maar daar gaat nog wel het een en ander aan vooraf: de aankondiging door Apple, de bèta’s … Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom iOS 18 en als eerste de nieuwe functies ontdekken? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

Aankondiging tijdens de WWDC24

WWDC24

iOS 18 wordt aangekondigd tijdens de WWDC. Dit is Apple’s jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars. Apple trapt de WWDC altijd af met een keynote waarin een sneakpreview waarin de belangrijkste nieuwe functies getoond worden. Dit jaar gaat dit gebeuren op maandag 10 juni, de startdag van de WWDC.

iOS 18 nieuwe functies

Met een nieuw besturingssysteem krijgt je iPhone er allerlei nieuwe functies en verbeteringen bij. Bij iOS 17 waren dat bijvoorbeeld Stand-by, contactposters en stickers. Wat we van iOS 18 kunnen verwachten wordt langzaamaan duidelijk. En dat is veelbelovend: iOS 18 zou een ambitieus project zijn. Zowat alle Apple-apps zouden in de update op de schop gaan.

iOS 18 toegankelijkheidsfuncties

iOS 18 toegankelijkheid

Apple heeft een deel van de nieuwe iOS 18 functies al officieel onthuld. Het gaat om de iOS 18 toegankelijkheidsfuncties, ontwikkeld voor mensen met visuele, auditieve of motorische beperkigen. Maar daar zitten toch bijzonder innovatieve dingen bij, die een veel bredere groep aanspreken.

De update introduceert bijvoorbeeld oogtracking, waarmee gebruikers hun iPhone of iPad met hun ogen kunnen bedienen. Daarnaast wordt wagenziekte verminderd door bewegende stippen op het scherm te tonen die synchroon lopen met de bewegingen van de auto. Voor slechthorenden is er Apple Music Haptics, die muziek via trillingen voelbaar maakt.

AI-functies

iOS 18 lijkt een flinke AI-update te worden. In Berichten antwoord je op basis van slimme antwoordsuggesties, en kun je met AI oneindige emoji’s maken. In Apple Music genereert AI de beste afspeellijsten voor je en in Pages en Keynote denkt je iPhone voortaan mee met je voor wat betreft tekst en plaatjes.

Ook Siri steekt een hoop op van AI. Je voert straks natuurlijke gesprekken zoals met ChatGPT. De virtuele assistent moet met de iOS 18 de optie krijgen om complexe taken uit te voeren die bestaan uit meerdere stappen. De iPhone 16 krijgt ook een betere microfoon om communicatie met deze nieuwe Siri te verbeteren.

Opvallend is dat Apple ervoor lijkt te kiezen om alles on-device plaats te laten vinden. Je gegevens worden dus niet naar de cloud gestuurd – wel zo fijn voor je privacy! Hierbij wordt gebruikgemaakt van Apple’s eigen techniek, maar misschien ook van ChatGPT-maker OpenAI. Dat laatste wordt overigens steeds aannemelijker, want een deal lijkt bijna rond.

Notities

In Notities gaat er ook wat gebeuren, want naar verluidt krijgt deze app er twee grote nieuwe functies bij. Ten eerste: je kunt straks rechtstreeks in Notities audio-opnames maken. Ten tweede: wiskundige formules worden beter weergegeven. iOS 18 tilt je aantekeningen dus naar een hoger niveau.

Apple Kaarten

Apple Kaarten is al jaren bezig aan een inhaalrace ten opzichte van Google Maps, maar in iOS 18 komt er eindelijk een belangrijke feature die Apple’s navigatieapp wéér wat beter maakt. Er komt eindelijk een mogelijkheid om ‘custom routes’ aan te maken. Oftewel: plot je een route van A naar B, dan kun je de route zelf verslepen, bijvoorbeeld om een bepaalde weg te nemen of een tussenbestemming toe te voegen. Net zoals Google Maps nu al kan in de browser! Wel zal de functie in het begin alleen beschikbaar zijn in de VS.

Agenda en Herinneringen

De apps Agenda en Herinneringen zitten in elkaars vaarwater en hebben hier en daar wat overlap. In iOS 18 worden de krachten van de apps gebundeld en kun je direct Herinneringen-lijstjes aanmaken in Agenda. Overigens blijven de apps ook los van elkaar bestaan.

iOS 18 design

iOS 18 design

Al sinds iOS 7 heeft Apple nauwelijks nog gesleuteld aan het design van het besturingssysteem, maar we verwachten dat daar dit jaar eindelijk verandering in komt. Naar verluidt doet het iOS 18 design dat sterk denken aan visionOS. Dat wil zeggen: veel ronde hoeken en semi-transparante elementen. Ook zouden subtiele schaduweffecten voor het eerst sinds iOS 6 weer terugkeren. Daarnaast zou het thuisscherm op de schop gaan, met de mogelijkheid om lege ruimtes tussen je icoontjes te houden en icoontjes van kleur te veranderen.

iOS 18 bèta: als eerste de software testen

Wil je als eerste al die nieuwe functies testen? Direct na de WWDC-keynote verschijnt de eerste iOS 18 bèta. Een bèta is een testversie van de software. Liefhebbers kunnen de update zo alvast uitproberen. Daar zitten dan nog ongetwijfeld foutjes in, en het is de bedoeling dat testers die dan rapporten aan Apple. Apple lost deze fouten dan op, zodat in de definitieve versie nog zo min mogelijk fouten zitten. Vaak zijn er meer dan tien bèta-versies nodig.

Iedereen met een geschikte iPhone kan de iOS 18 bèta aankomende zomer downloaden. Dat is leuk omdat je zo als eerste kennismaakt met alle nieuwe functies. Maar houd er rekening mee dat er kinderziektes in kunnen zitten, en dat sommige apps niet zullen werken zoals verwacht.

iOS 18 ondersteuning

Goed nieuws als het gaat om iOS 18 ondersteuning: het lijkt erop dat alle iPhones die geschikt zijn voor iOS 17, geüpdatet kunnen worden! Dat betekent dat de volgende toestellen geüpdatet kunnen worden:

iOS 18 prijs

iOS-updates zijn altijd gratis. Als je een iPhone hebt die nog ondersteund wordt, dan kost de update je geen cent – en je iPhone voelt daarna weer als nieuw.