Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Diensten

iCloud

Zeg je Apple, dan zeg je al gauw iCloud. Maar wat is het, wat kun je ermee en is het wel veilig? Wij laten je de belangrijkste toepassingen zien – en dat is nog maar een greep uit de vele mogelijkheden.

Lees verder na de advertentie

Wat is iCloud?

iCloud

Apple iCloud is een online opslagdienst van Apple die wordt geleverd met elke iPhoneiPadiPod touch, Apple Watch en Mac. Het biedt een gemakkelijke manier om al je bestanden, foto’s, muziek, apps en andere belangrijke informatie op te slaan en te synchroniseren tussen al je apparaten. Maak je bijvoorbeeld een foto op de iPhone, dan verschijnt die op je Mac. Maar de dienst zorgt er ook voor dat je een back-up van je iPhone kunt maken. En je werkt gemakkelijk samen met anderen.

Inloggen

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Hoe kom ik bij mijn opslag? Op iCloud inloggen doe je met je Apple ID. Doorgaans word je tijdens het configureren van een nieuw apparaat automatisch door dit proces geleid. Anders vind je de inlog-optie zeer prominent in de instellingen van je apparaat. Het is belangrijk dat je op ieder van je Apple-apparaten inlogt met hetzelfde Apple ID.

Foto’s

Met iCloud Foto’s kun je al je foto’s en video’s opslaan en synchroniseren tussen al je apparaten. Je kunt ze bekijken en bewerken in de Foto’s-app op je iPhone, iPad, iPod touch en Mac. Verander je iets op het ene apparaat, dan zie je dat ook terug op het andere. Nieuw sinds iOS 16 is de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek, waarmee je met maximaal vijf anderen samen een fotobieb beheert.

iCloud Drive

Dit is een online opslagruimte waar je al je bestanden kunt opslaan en vanaf al je apparaten kunt openen. Met iCloud Drive kun je al je bestanden bewaren en organiseren. Je kunt er vanaf al je apparaten bij, en al je bestanden worden automatisch bijgewerkt. Handig als je werkt in documenten in PagesNumbers en Keynote. Maar je kunt in feite al je bestanden en documenten in de cloud zetten. Je kunt ook je mappen ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’ op je Mac toevoegen aan iCloud Drive, zodat je er overal bij kunt – dus zelfs vanaf je iPhone of iPad! Ook is het mogelijk om al je bestanden te delen met anderen. En heb je per ongeluk iets verwijderd, dan kun je zelfs bestanden herstellen in iCloud.

Informatie uit apps synchroniseren

iCloud zorgt ervoor dat apps op al je Apple-apparaten met elkaar gelijklopen. NotitiesContactenAgendaFreeform en nog veel meer: pas je iets aan op het ene apparaat, dan zie je dat direct ook terug op het andere. Maar ook je Muziek, boeken, apps en abonnementen in de App Store – alles wordt netjes gesynchroniseerd.

iCloud sleutelhanger

iCloud sleutelhanger is ontworpen om je wachtwoorden te beveiligen en te beheren. Het slaat je wachtwoorden op in een beveiligde omgeving, zodat je ze niet hoeft te onthouden. Je kunt ook automatisch wachtwoorden genereren voor nieuwe accounts. De sleutelhanger vraagt je om je wachtwoorden op te slaan wanneer je ze invoert op websites en in apps. Daarnaast biedt iCloud Keychain ook functies voor het opslaan van creditcardgegevens en het invullen van webformulieren. Ook hier wordt alles gelijkgetrokken op al je apparaten. Overigens ondersteunt zelfs Windows iCloud-sleutelhanger, dus kun je echt altijd en overal bij je wachtwoorden.

iCloud reservekopie

Van je iPhone en iPad kun je een back-up maken dankzij  iCloud reservekopie. Die gegevens zet je dan gemakkelijk weer over naar een nieuw toestel. Dit zijn de gegevens die worden meegenomen:

 • Appgegevens
 • Reservekopieën van Apple Watch
 • Apparaatinstellingen
 • Organisatie van het beginscherm en apps
 • iMessage-, sms- en mms-berichten
 • Foto’s en video’s
 • Aankoopgeschiedenis van Apple-voorzieningen (muziek, films, tv-programma’s, apps en boeken)
 • Beltonen
 • Visual Voicemail-wachtwoord (hiervoor moet dezelfde simkaart zijn geplaatst als tijdens het maken van de reservekopie)
  Houd er rekening mee dat de 5GB opslagruimte die je standaard krijgt wat schraal is. Zeker met meerdere Apple-devices stroomt dat zo vol. Brengt ons op het volgende!

iCloud prijzen

iCloud wordt standaard geleverd met alle Apple-apparaten en is gratis voor gebruik met een beperkte hoeveelheid opslagruimte: dit is 5GB. iCloud opslag vol? Je kunt tegen heel redelijke prijzen extra iCloud opslag kopen als je meer nodig hebt. Dat heet dan iCloud+. Naast de extra opslag krijg je met iCloud+ ook extra functies zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’. Bovendien kun je de opslag dan delen met je gezinsleden die ook een Apple ID hebben. Dit zijn de iCloud-prijzen, waarvoor je maandelijks betaalt:

 • 5 GB: Gratis
 • 50 GB: € 0,99
 • 200 GB: € 2,99
 • 2 TB: € 9,99

⠀iCloud+

Betaal je voor je iCloud-opslag, dan heb je automatisch ook iCloud+. Dit is de premium versie van de opslagdienst, met een paar handige extra functies – en de mogelijkheid om dat alles te delen met de leden van je gezinsgroep. Met iCloud Plus heb je de volgende extra voordelen:

 • Extra opslag
 • Verberg je e-mailadres
 • Privédoorgifte in iCloud
 • Veilige video in HomeKit
 • Aangepast e-maildomein
 • Al het voorgaande delen met je gezin

⠀iCloud website

Via de website iCloud.com heb je toegang tot je foto’s, notities, agenda en allerlei andere documenten en gegevens die op je Mac, iPhone en iPad staan. Dus ook via een Windows-pc. iCloud.com heeft recent een redesign gehad en is daarmee stukken overzichtelijker geworden. Is je iPhone gestolen, of ben je hem gewoon even uit het oog verloren? Dan kun je ook op deze website inloggen om hem op een plattegrond terug te vinden, er een geluidje op af te spelen of het toestel te blokkeren of te wissen. Deze functie heet ‘Zoek mijn iPhone’, ook wel bekend als ‘Find my iPhone’.

Is iCloud veilig?

iCloud is ontworpen om data veilig op te slaan en te delen. Apple gebruikt verschillende beveiligingsmaatregelen, zoals end-to-end encryptie. Hierbij wordt data uit de opslagdienst tijdens de opslag en overdracht beveiligd met een zogeheten encryptiesleutel. Bij elke online dienst is er altijd een bepaald risico op hacking of datalekken. Het is daarom verstandig om een sterk wachtwoord te gebruiken voor je Apple ID-account en twee-factor-authenticatie in te schakelen.


Dit doe je allebei door in de Instellingen-app boven op je naam te tikken. Ga vervolgens naar ‘Wachtwoord en beveiliging’. Er is ook een manier om je iCloud-gegevens nog beter te beveiligen: met Geavanceerde gegevensbescherming. Met deze optie bescherm je extra onderdelen met end-to-end-encryptie, waaronder iCloud Drive en iCloud-foto’s. De encryptiesleutel staat dan alleen op jouw apparaat – en zelfs Apple kan dan met geen mogelijkheid bij je gegevens.