Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 17.5.1 is uit: groot privacyprobleem in Foto’s opgelost

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iOS 17.5.1

Apple heeft maandagavond iOS 17.5.1 uitgebracht, met daarin een belangrijke fix voor een groot privacyprobleem in Foto’s. Oftewel: updaten maar!

Lees verder na de advertentie

iOS 17.5: Foto’s-lek

Het is nog maar iets meer dan een week geleden dat Apple iOS 17.5 uitbracht, maar inmiddels is er alwéér een update voor je iPhone verschijnen. Ditmaal gaat het om – verrassing – iOS 17.5.1. En hoewel dit soort tussentijdse updates doorgaans niet zo interessant zijn, is het ditmaal cruciaal dat je je iPhone direct bijwerkt.

Houd het laatste iPhone-nieuws in de gaten via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

iOS 17.5.1 lost een nogal opmerkelijke bug op in Foto’s, die eind vorige week werd opgemerkt. Hierdoor verschenen reeds verwijderde foto’s opeens weer tussen je iCloud-foto’s – zelfs als het al jaren geleden was dat je de foto had gewist. Oftewel: een privacy-nachtmerrie.

iOS 17.5.1 installeren

In iOS 17.5.1 moet deze bug zijn opgelost, aldus Apple. Het bedrijf spreekt zelf over het verhelpen van een ‘zeldzaam probleem’:

Deze update biedt belangrijke probleemoplossingen en verhelpt een zeldzaam probleem waarbij foto’s als gevolg van een beschadigde database opnieuw in de bibliotheek van Foto’s konden worden weergegeven, ook al waren ze eerder verwijderd.

Veel mensen vroegen zich af hoe foto’s uit 2010 opnieuw konden opduiken. De meeste mensen gebruiken immers niet meer dezelfde apparaten na al die jaren. Apple bevestigde dat dit niet te wijten is aan iCloud-foto’s. Het probleem ligt bij een corrupte databasevermelding op het bestandssysteem van het apparaat zélf.

Volgens Apple zijn de foto’s die niet volledig van een apparaat zijn verwijderd, niet gesynchroniseerd met iCloud-foto’s. Deze bestanden bevonden zich alleen op het apparaat zelf. Ze kunnen echter zijn meegekomen bij het herstellen van een back-up, bij een apparaat-naar-apparaatoverdracht, of bij het herstellen van een iCloud-back-up (ook al maak je geen gebruik van iCloud-foto’s).

Updaten dus

Het is dus verstandig om zo snel mogelijk je iPhone bij te werken naar iOS 17.5.1 – en vergeet ook je iPad niet te updaten naar iPadOS 17.5.1! Wel is het zo dat je hiermee niet volledig beschermd bent als je ooit je iPhone hebt gewist om door te verkopen. Alleen als de koper dan de iPhone ook heeft bijgewerkt zijn je foto’s helemaal veilig. Oftewel: dat is een kwestie van hopen.