Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 17 Stand-by maakt van je iPhone een slim klokje

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
stand-by


Lees verder na de advertentie

iOS 17 is de grote iPhone-update van dit jaar. Een van de opvallendste nieuwe functies is Stand-by, waarmee je van je iPhone een slimme klok maakt. Maar hoe werkt dat dan?

iOS 17: Stand-by

Wanneer laad jij je iPhone op? ’s avonds op je nachtkastje? Op je werk terwijl je aan je bureau zit? Hoe dan ook: de momenten dat je de iPhone oplaadt, zijn meestal ook de momenten dat je het minst met je telefoon doet. Maar nu wordt je iPhone ook tijdens het opladen bijzonder functioneel: hij verandert dan namelijk in een slim klokje waarvan je het design zelf aanpast.

stand-by ios 17


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Stand-by komt automatisch in beeld als je je telefoon oplaadt en horizontaal op zijn kant zet – soms moet je nog op het scherm tikken. Standaard zie je dan de weergave met widgets, zoals op de foto hierboven. Maar dit kun je het helemaal naar wens inrichten. Maak er een weerstation van, of een muziekspeler, of een fotolijstje.

Drie Stand-by versies

Als je vorig jaar al helemaal los bent gegaan met het iOS 16 vergrendelscherm, dan heeft Stand-by maar weinig geheimen voor je. We leggen je uit wat er zoal te vinden is. Om te beginnen zijn er drie thema’s. Je veegt horizontaal over het scherm om ze allemaal te zien:

  • De eerste variant bestaat uit widgets
  • De tweede variant toont je favoriete foto’s
  • De derde variant is een schermvullende klok

Iedere versie verder aanpassen

Widgets aanpassen

Er zijn drie hoofdthema’s, maar die kun je vervolgens nog helemaal naar je hand zetten. Bij de eerste variant heb je twee widgets die helemaal werken zoals je van widgets gewend bent. Veeg verticaal over een widget voor andere varianten. Maar er is meer: houd het scherm vast, klik op het plusje en zet dat wat jij nodig hebt in het scherm. Een muziekspeler, je favoriete contacten, de weersverwachting – de keuze is reuze.

stand-by

Bij de tweede versie – het digitale fotolijstje – zie je standaard een selectie uitgelichte foto’s. Houd het scherm langer vast en klik op het plusje om een specifiek album te kiezen.

klokje in Stand-by modus

De derde variant doet een beetje denken aan de wijzerplaat van de Apple Watch. Veeg je horizontaal over het scherm, dan stuit je op de volgende klokjes:

  • Digital
  • Analog
  • World
  • Solar
  • Float

Duw je langer op zo’n klokje, dan krijg je ook nog opties om de kleur aan te passen.

Onze indruk van stand-by

We hebben gemengde gevoelens hierbij. De eerste (en toch wel meest overheersende) reactie is enthousiasme, want het voegt echt iets nuttigs toe aan de iPhone, en de opties zijn voor een eerste versie al bijzonder uitgebreid.

Toch zijn we er nog niet helemaal gelukkig mee. Op iPhones zonder always-on moet je het inschakelen met een tik op het scherm of door je bureau een beetje te bewegen. Daarna is het beeld weer weg. Apple: het ding hangt toch aan de stroom, laat het scherm gewoon wat langer aan staan. Al was het maar een kwartiertje.

Een kleiner bezwaar is verder dat het inrichten van het scherm uitsluitend mogelijk is als je al in de stand-by-modus zit. We hadden graag gehad dat je het bijvoorbeeld via Instellingen van tevoren al kan regelen. Voor sommige aanpassingen moet je je iPhone ontgrendelen, en dat is nu een heel gepriegel. Überhaupt vragen we ons af hoeveel mensen de functie compleet over het hoofd zien, want echt intuïtief is het allemaal niet.

Wil je op de hoogte blijven van alle functies die  nieuw zijn op je iPhone? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!