Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Functies

Bedieningspaneel

De iPhone, iPad en Mac zijn allemaal uitgerust met een Bedieningspaneel. Maar wat is het precies? En wat heb je er eigenlijk aan? Hier ontdek je er alles over.

Lees verder na de advertentie

Wat is het Bedieningspaneel?

In Apple’s Bedieningspaneel vind je allerlei handige knoppen en modules die je regelmatig gebruikt. Het is vooral erg handig om bepaalde functies snel in of uit te schakelen. Want doordat het Bedieningspaneel snel te raadplegen is, hoef je niet meer op allerlei andere knoppen te drukken om de functie te vinden. Het is puur een kwestie van het Bedieningspaneel openen en op de gewenste knop drukken.

Je vindt het Bedieningspaneel op zowel de iPhone en iPad als de Mac. Maar welke knoppen erin staan en hoe je het paneel opent, verschilt per apparaat. Bovendien kun je de knoppen zelf aanpassen. En hoe dat precies werkt, verschilt ook per toestel. Hieronder praten we je bij.

Bedieningspaneel iPhone en iPad

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Apple bedieningspaneel aanpassen iPhone

Hoe je het Bedieningspaneel opent, ligt dus aan het toestel dat je hebt. Op de iPad en op iPhone-modellen zonder thuisknop veeg je vanaf de rechterbovenhoek van het scherm naar beneden. Heb je een iPhone met thuisknop, dan veeg je vanaf de onderkant van het scherm omhoog.

Als iPhone- of iPad-gebruiker bepaal je zelf welke knoppen of modules er in het bedieningspaneel staan. Sommige staan er standaard in, zoals die voor het staanderichtingsslot, Wi-Fi, Bluetooth en de vliegtuigmodus. Andere kun je zelf toevoegen of verwijderen. De zaklamp bijvoorbeeld, of de rekenmachine.

Het Bedieningspaneel aanpassen werkt als volgt:

  • Ga naar ‘Instellingen’.
  • Tik op ‘Bedieningspaneel’.
  • Tik naast een module op het groene plusje om dit toe te voegen aan het Bedieningspaneel. Tik op het rode minteken om de module weer weg te halen.

Bedieningspaneel Mac

Het Bedieningspaneel van de Mac werkt net wat anders dan op de iPhone. Om ‘m te openen, klik je rechtsboven op het icoontje met de twee schakelaars. Dit werkt op alle Macs hetzelfde.

Ook het wijzigen van het Bedieningspaneel werkt net wat anders dan op de iPhone. Plus je vindt er andere knoppen. Het Bedieningspaneel op de Mac aanpassen werkt als volgt:

  • Ga naar ‘Systeeminstellingen’.
  • Klik in de kolom links op ‘Bedieningspaneel’.
  • De bovenste modules staan standaard in het Bedieningspaneel. Met de schakelaars er rechts naast kun je er ook voor kiezen om ze in de menubalk te zetten.
  • Scrol naar beneden: bij ‘Andere modules’ kun je nog meer knoppen in het Bedieningspaneel zetten.