Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac ūü§Ė
Cover van
thumbnail
Programma’s

Opdrachten

Opdrachten is een handige Apple-app die je helpt om dingen sneller en eenvoudiger te doen. De app neemt saaie takenreeksen voor zijn rekening en dat scheelt jou een hoop gedoe. Opdrachten is beschikbaar is op iPhones, iPads en andere Apple-apparaten.

Wat is een Opdracht?

In de app Opdrachten bouw je takenreeksen. Deze bestaan uit een hele reeks kleine handelingen en deze complete takenreeks zet je uiteindelijk met slechts één klik of tik in gang. Zo’n takenreeks heet dan een Opdracht. De verschillende losse taakjes daarbinnen noemt Apple bouwstenen. Het principe lijkt een beetje op dat van een oudere Mac-app die je misschien al jaren gebruikt: Automator.

Een voorbeeld? Stel je voor dat je elke ochtend een reeks stappen moet doorlopen, zoals het openen van bepaalde apps, het controleren van het weer en het versturen van een bericht naar een familielid om te laten weten dat je veilig bent aangekomen. Een noodmelding kan ook. Met de Opdrachten-app kun je deze reeks handelingen automatiseren, zodat je met één enkele tik of klik op een knop al deze stappen kunt uitvoeren, zonder dat je ze één voor één handmatig hoeft te doen.

Handige Opdrachten iPhone

Je kunt een Opdracht helemaal zelf opbouwen aan de hand van verschillende bouwstenen. Maar in de app vind je ook een uitgebreide galerie met kant-en-klare Opdrachten.

Wat is een automatisering?

Opdrachten moet je nog handmatig in gang zetten met een tik of een klik. Maar het kan nog handiger en wel met automatiseringen. Een automatisering verwijst naar een opdracht die niet handmatig wordt gestart, maar in plaats daarvan wordt geactiveerd door specifieke gebeurtenissen. Ze treden automatisch in werking op een vooraf ingestelde tijd of locatie, bij aankomst of vertrek, of wanneer bepaalde instellingen op je iPhone worden aangepast.

Steeds uitgebreider

De Opdrachten-app van Apple bestaat sinds 2018 voor iOS, maar is eigenlijk al veel ouder. Eerder was er namelijk de app Workflow. Deze is niet gemaakt door Apple, maar Apple vond Workflow wel heel interessant: de app won een Apple Design Award in 2015, en niet veel later kocht Apple de app over.

MacBook Pro #2 Opdrachten Mac

Inmiddels heeft Apple de app flink uitgebreid. Zo heeft hij inmiddels ook zijn debuut gemaakt op macOS. Je kunt je voorstellen hoeveel extra mogelijkheden daarmee ontgrendeld werden! Ook op de Apple Watch is Opdrachten inmiddels terug te vinden. Toch ziet Opdrachten er in de basis nog steeds hetzelfde uit als de Workflow-app van weleer.

Creativiteit van de community

Een interessant aspect van de Opdrachten-app is de mogelijkheid om opdrachten te delen met andere Apple-gebruikers. Dit betekent dat als je een handige opdracht hebt gemaakt, je deze via iCloud kunt delen met vrienden of zelfs online kunt vinden en gebruiken. Hierdoor kun je profiteren van de creativiteit van andere gebruikers en nieuwe manieren ontdekken om je apparaat te automatiseren.