Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Met je iPhone surfen op internet? Dat verandert vanaf iOS 17.4

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone

Apple verandert dit jaar de manier waarop browsers op de iPhone werken. Zo wordt het bijvoorbeeld makkelijker om een andere standaardbrowser in te stellen, en is de kans groot dat browsers zoals Google Chrome er veel functies en plug-ins bij krijgen.

Lees verder na de advertentie

iPhone-browsers in iOS 17.4

Met de aanpassingen komt Apple tegemoet aan de strengere regels van de Europese Unie. Zij voerden de Wet op de Digitale Markten (DMA) in om eerlijke concurrentie te bevorderen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor webbrowsers. Standaard staat Apple’s browser Safari op alle apparaten ingesteld. Dit kun je aanpassen, maar dat moet je maar net weten en de optie is ver weggestopt in de instellingen.

Vanaf iOS 17.4 krijg je bij het starten van Safari een melding om een standaardbrowser in te stellen, zo verklaart Apple donderdag in een persbericht. Dat kan Safari zijn, maar ook browsers van derden, zoals Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox en DuckDuckGo.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Andere browserengine

Ook staat Apple voor het eerst toe dat alternatieve browserengines op iOS draaien. Sinds het begin van de App Store dwong Apple ontwikkelaars om WebKit te gebruiken. Dit is het softwareplatform dat ten grondslag ligt aan Safari.

Dit verandert met iOS 17.4. Iedere ontwikkelaar die een browser bouwt, kan een andere engine gebruiken. Google Chrome wordt aangedreven door de engine Blink, net als Edge, Brave en meer browsers. Firefox heeft zijn eigen engine: Gecko.

Wat je als gebruiker daarvan merkt? Het maakt het voor ontwikkelaars gemakkelijker om meer functies te introduceren en het maakt het installeren van plug-ins mogelijk. Zo heb je straks wellicht ook op je iPhone toegang tot de plug-ins die je op de Mac bij Google Chrome gebruikt.

In het persbericht stipt Apple ook de nadelen aan. Apps die alternatieve browserengines inzetten, kunnen ‘de gebruikerservaring negatief beïnvloeden’. Ook zou het het gevolgen hebben voor de systeemprestaties en de levensduur van de batterij.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Apple? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Alternatieve App Stores

Een misschien nog wel grotere verandering in iOS 17.4 is dat Apple ook alternatieve appwinkels toestaat. Zo kun je in de EU apps downloaden buiten de App Store om. In het artikel iOS 17.4 gaat je iPhone voorgoed veranderen (en dit is waarom) lees je daar meer over.