Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Programma’s

Bestanden

De Bestanden-app is de plek om iPhone-bestanden te beheren. Dit moet je erover weten!

Lees verder na de advertentie

Op je Windows-pc heb je de ­Verkenner, gebruik je een Mac-computer, dan is er de ­Finder. Met beide beheer je de bestanden die op de ‘schijf’ van je computer staan. Ook als iPhone- of iPad-gebruiker heb je de mogelijkheid om bestanden te beheren. Uiteraard doe je dat in een app! Die heet Bestanden en toont op het eerste gezicht veel overeenkomsten met gebruikelijke bestands­beheerders à la Verkenner of Finder. Je ziet je mappen en bestanden, maakt nieuwe aan en wijst favorieten en tags toe. Je kunt ook bestanden hernoemen en gemakkelijk dupliceren.

iOS 11 Bestanden

Maar Bestanden kan meer. Standaard toont de app naast lokale bestanden ook bestanden die je in iCloud Drive hebt opgeslagen, en je voegt gemakkelijk clouddiensten als Dropbox en Google Drive toe. Ook kan Bestanden overweg met opslagmedia zoals usb-sticks en bestandsservers op je netwerk.

Gedownloade bestanden

kooptip

Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!
Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ook in iOS en iPadOS is het mogelijk om bestanden te downloaden. Dit kun je doen vanuit Safari of andere apps. De bestanden benader je in de app Bestanden, waar je naar het tabblad ‘Blader’ gaat en op ‘Downloads’ klikt. Standaard worden ze lokaal op je iPhone of iPad bewaard, maar je kunt ze vanuit hier ook in iCloud Drive zetten.

Lees ook: Bestanden downloaden op iPhone: hoe werkt dat precies?

Externe opslag

Het is mogelijk om externe opslagapparaten aan te sluiten op je iPhone, zoals een usb-stick, SD-kaart of externe harde schijf. Dit is handig als je een grote hoeveelheid bestanden op je iPhone of iPad wilt bewaren, zoals foto’s, pdf’ jes en andere documenten. Hiervoor heb je wel een verloopstukje nodig, zoals een Lightning-naar-usb-adapter.

Wanneer je het verloopstukje met opslagapparaat hebt aangesloten, open je de app Bestanden. Kies hier voor het tabblad ‘Bladeren’ en tik linksboven onder Locaties op de naam van het opslagapparaat. Vanuit hier kun je de bestanden openen en bekijken, of ze lokaal bewaren door ze naar ‘Op mijn iPhone/iPad’ te slepen.

Lokale server

Vanuit de Bestanden-app kun je zelfs verbinding maken met een lokale server. Hiervoor klik je in het tabblad BladerBladeren’ linksboven op de ronde knop met de drie puntjes. Kies voor ‘Verbind met server’ en voer het SMB-adres in. Op deze manier kun je bijvoorbeeld op je werk je iPad koppelen aan een Mac of Windows-pc en vanuit je iPad toegang krijgen tot de bestanden. Dat werkt overigens zelfs op afstand als je een vpn-verbinding met de server van je werk hebt.