Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
thumbnail
Functies

Widgets

Het duurde even voordat Apple om was, maar inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit je iPhone en iPad: widgets! Deze kleine venstertjes tonen handige informatie en knoppen wanneer jij ze nodig hebt. Zo werken ze.

Lees verder na de advertentie

Widgets op iPhone en iPad

Zowel op de iPhone als de iPad zijn widgets beschikbaar op het thuisscherm en op het vergrendelscherm. Je voegt ze op het thuisscherm toe door even het scherm ingedrukt te houden en op ‘+’ te drukken. Op het vergrendelscherm doe je dit door het scherm ingedrukt te houden en ‘Pas aan’ te kiezen.

interactieve widgets iOS 17

De widgets variëren van die van Apple zelf, bijvoorbeeld het weerbericht van Weer of een klein fotolijstje van Foto’s, tot widgets van derden. Laatstgenoemde krijg je door een app te installeren die widgets ondersteunt. Widgets zijn beschikbaar sinds iOS 14 op de iPhone, en iPadOS 15 op de iPad. En sinds iOS 17 en iPadOS 17 zijn de widgets ook interactief, bijvoorbeeld met knoppen waar je op kunt drukken.

kooptip

Widgets op de Apple Watch

Sinds watchOS 10 heeft de Apple Watch ondersteuning voor (hele kleine) widgets. Dit heet de Slimme stapel. Je tovert deze tevoorschijn door op je wijzerplaat de Digital crown, dus het wieltje aan de zijkant de van de Watch, naar boven te draaien. Houd de stapel vast en tik op ‘+’ om een widget toe te voegen.

watchOS 10 widgets

Standaard zijn de widgets dynamisch, en veranderen ze van plek afhankelijk van het tijdstip en je locatie. Wil je liever dat een widget op dezelfde plek blijft hangen? Druk dan op het gele pincetje om de widgets vast te zetten.

Widgets op de Mac

Op de Mac verschuilen je widgets zich in het berichtencentrum – die laat je verschijnen door op de tijd rechtsboven te drukken. Maar sinds macOS Sonoma is het ook mogelijk om widgets op je bureaublad te plaatsen. Hiervoor hoef je alleen te control-klikken op je bureaublad en ‘Wijzig widgets’ te selecteren.

macOs sonoma widgets

Je kunt de widgets vrij kwijt op je bureaublad. Dat wil zeggen, helemaal naar links plaatsen zodat ze uit de weg zitten is mogelijk, maar ze in het midden van het scherm zetten kan ook. De widgets zijn gebaseerd op Apple’s eigen apps, en apps van derden die widgets ondersteunen, maar het is ook mogelijk om je iPhone-widgets op je bureaublad te zetten. Handig voor apps die er niet voor de Mac zijn!