Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
watchOS 10
watchOS

watchOS 10

watchOS 10 is het nieuwste besturingssysteem van de Apple Watch en verscheen in september 2023. Welke nieuwe functies zitten er in deze software-update, wanneer was de release en kan jouw Apple Watch hem ook installeren? Ontdek alles over watchOS 10 in dit dossier.

Lees verder na de advertentie

Aankondiging: WWDC 2023

Apple kondigde het nieuwe besturingssysteem van watchOS aan op maandag 5 juni 2023, tijdens een uitgebreid Apple-event. Hiermee werd de WWDC 2023 afgetrapt. Dit is een jaarlijks evenement voor software-ontwikkelaars, georganiseerd door Apple zelf. De functies zijn sinds maandag 18 september voor iedereen beschikbaar.

watchOS 10 ondersteuning

watchOS 10

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Alle Apple Watch-modellen die ook watchOS 9 ondersteunen, hebben ook watchOS 10 ondersteuning. Dat wil zeggen dat de volgende modellen de update kunnen downloaden en installeren:

Doorgaans valt het oudste model dat de vorige update nog ondersteunde buiten de boot. Dat is dit jaar dus niet het geval. Zelfs de Apple Watch Series 4 – het oudste model in dit lijstje – kan nog gewoon updaten.

watchOS 10 nieuwe functies

Een nieuwe watchOS-update brengt natuurlijk volop nieuwe functies met zich mee. Zo veel zelfs, dat we ze hier niet allemaal kunnen noemen. Daarom lichten we hieronder de belangrijkste nieuwe functies uit.

Widgets!

Widgets ken je natuurlijk al van de iPhone, iPad en Mac, maar met watchOS 10 komen ze ook naar je Apple Watch. Daarmee kun je belangrijke informatie een stuk sneller zien, want je hoeft niet meer steeds de betreffende app te openen. Wil je bijvoorbeeld zien wat de weersverwachting voor vandaag is of naar welk nummer je luistert, dan hoef je alleen maar een blik op de daarvoor bestemde widget te werpen.


Overigens zitten deze widgets ook niet in de weg van je prachtige wijzerplaat, want ze krijgen hun eigen pagina. Die vind je door aan de Digital Crown te draaien. Alle widgets zijn hier op elkaar gestapeld met een slimme stapel. Door middel van machine learning herkent deze stapel zelfs welke widget je op een bepaald moment nodig hebt, en die wordt dan meteen bovenop geplaatst. Heb je vandaag bijvoorbeeld een belangrijke afspraak? Dan begint de stapel met de Agenda-widget.


Al deze wijzigingen betekenen wel dat je de Apple Watch nu op een iets andere manier bedient: de knoppen hebben nu andere functies gekregen. Meer daarover lees je in Zo gebruik je de Apple Watch-knoppen in watchOS 10.

Nieuwe wijzerplaten

Zeg je nieuwe watchOS-update, dan zeg je ook nieuwe wijzerplaten. Er zijn twee nieuwe watchOS 10 wijzerplaten: ‘Palet’ en ‘Snoopy’. Op eerstgenoemde zie je een klokje met mooie kleuren die veranderen naarmate de dag vordert, met dank aan drie overlappende lagen. Met de andere wijzerplaat maken Snoopy en Woodstock hun Apple Watch-debuut: door middel van animaties reageren ze op het weer en je activiteit.

Op de fiets

watchOS fietsen

De Apple Watch was al geweldig voor fietsers, maar met watchOS 10 wordt deze ervaring naar een hoger niveau getild. Je krijgt hier namelijk geavanceerde nieuwe meetgegevens, weergaven en ervaringen voor te zien. Zodra je begint te fietsen, begint er zelfs een liveactiviteit voor op je iPhone. Als je hierop tikt, vult de work-out het hele scherm: je ziet dan belangrijke gegevens zoals je hartslagzones, route, hoogte en fietssnelheid. En het wordt ook gemakkelijker om fietsaccessoires als krachtmeters en snelheidssensoren te verbinden.

Te voet

watchOS 10

Ga je liever wandelen? In dat geval verwijzen we je door naar Kompas, want deze app genereert vanaf watchOS 10 automatisch twee nieuwe routepunten. Zo is er een routepunt voor ‘de laatste keer dat je mobieledataverbinding had’. Dit is eigenlijk een schatting van de laatste plaats waar je bent geweest met mobiel bereik. Dat is dus handig als je even iemand moet bellen of naar je berichtjes moet kijken.

Ook komt er een routepunt voor ‘de laatste noodoproep’. Dit is ook een schatting, en die geeft aan wat het laatste punt op de route was waar je verbinding had met het mobiele netwerk van een willekeurige provider. Daar kun je in geval van nood dan een noodoproep plegen.

Net zo belangrijk: je mentale gezondheid

In watchOS 10 geeft Apple ook meer aandacht aan de app ‘Mindfulness’. Hierin kun je je emoties en stemmingen straks dagelijks vastleggen, en wel door kunstzinnige vormen uit te kiezen die je gemoedstoestand symboliseren. Op deze manier krijgen Apple Watch-gebruikers meer inzicht in hun geestelijke gezondheid. Gecombineerd met je slaapgedrag en bewegingen houdt de Gezondheid-app zelfs in de gaten of je (bijna) last hebt van angstgevoelens of een depressie.

Er is meer!

Zoals gezegd zijn er nog veel meer nieuwe functies die naar je Apple Watch zijn gekomen met watchOS 10. Dit zijn de belangrijkste:

  • NameDrop: Met deze variant op AirDrop wissel je snel en gemakkelijk contactgegevens uit met een ander. Het werkt door je Apple Watch (of iPhone) bij de iPhone van een ander te houden.
  • Nieuwe designs: Veel apps hebben nieuwe designs gekregen. Deze kun je op full-screen bekijken, waardoor het scherm van de Apple Watch voortaan beter wordt benut en je in één oogopslag meer informatie te zien krijgt. Denk hierbij aan apps als Weer, Woning, Kaarten, Berichten en Wereldklok.
  • Visuele gezondheid: De Gezondheid-app houdt straks bij hoeveel daglicht je hebt gezien. Dit is belangrijk om de kans op zichtbeperkingen als bijziendheid en myopomie te verkleinen.

Nieuwste versie

De nieuwste versie van watchOS 10 is watchOS 10.4, verschenen op donderdag 7 maart 2024 Geen grote nieuwe functies in deze updat, maar wel kleine probleeloplossingen en verbeteringen

In watchOS 10.3 werd een nieuwe Unity-wijzerplaat toegevoegd. Eerder verscheen al watchOS 10.2. Daarin werd opnieuw de functie geactiveerd om snel tussen wijzerplaten te wisselen door te swipen. In watchOS 10.1 werd de functie Tik dubbel voor de nieuwste Apple Watch-modellen geïntroduceerd, en NameDrop maakte zijn introductie bij de Apple Watch.

watchOS 10 release

watchOS 10 kwam uit op maandag 18 september. Wil je de update installeren, dan moet je eerst je iPhone bijwerken naar iOS 17. Daarvoor heb je een iPhone XR of XS of nieuwer nodig – de tweede en derde generatie iPhone SE vallen hier ook onder. Pas daarna kun je de Apple Watch bijwerken.

Wat is watchOS?

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. Hierin zitten alle basisfuncties en ingebouwde-apps van de Apple Watch verwerkt. Dit systeem krijgt meermaals per jaar wat kleine tussentijdse updates, en één keer per jaar een grote update zoals watchOS 10. En daarmee krijgt je slimme horloge er heel wat nieuwe functies en verbeteringen bij.