macOS 15 Sequoia is de grote Mac-update van 2024. Welke functies krijg je erbij? En draait de update op jouw Mac? Wij zetten het op een rij.
Lees verder na de advertentie
macOS Sequoia functies
macOS Sequoia, die versienummer macOS 15 heeft meegekregen, is een forse update. Er zijn handige nieuwe functies toegevoegd die je productiever maken en werk uit handen nemen, en veel apps hebben een opfrisbeurt gekregen.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Ook staat Apple Intelligence centraal in het nieuwe besturingssysteem. Dat is een verzamelterm voor allerlei handige AI-functies die Apple in macOS Sequoia, iOS 18 en iPadOS 18 heeft gebouwd. Let wel op: alle Apple Intelligence-functies werken alleen op Macs met een M1-chip of nieuwer vanaf macOS 15.1.
Continuïteit
Continuïteit is een verzamelnaam voor alle functies waardoor je Mac, iPad en iPhone samenwerken. Daar waren er al heel wat van: zo kun je telefoongesprekken van je iPhone opnemen op je Mac, en waar je aan werkt op je Mac direct overnemen op je iPhone. Maar in macOS Sequoia komen er nog meer continuïteitsfuncties bij!
De belangrijkste is iPhone Mirroring. Hiermee toon je het scherm van je iPhone op je Mac, en kun je ook als je iPhone ergens anders in huis ligt alsnog die ene app, foto of wat dan ook openen. En nog cooler: bestanden slepen van en naar je iPhone wordt hierdoor ook mogelijk! Je kunt zelfs je iPhone-notificaties op je Mac ontvangen, zodat je nooit iets mist. Helaas komt de functie eerst nog niet naar Europa – dat gebeurt waarschijnlijk pas in 2025. Tot die tijd kun je het alleen activeren als je op je iPhone en Mac bent ingelogd met een Amerikaans Apple Account bij ‘(Systeem)instellingen>Media en aankopen’.
Eenvoudige vensterverdeling (Window tiling)
Zelfs de grootste Mac-fan zou toegeven dat Windows beter omgaat met vensters dan macOS. Want het kunnen verslepen van een venster naar de rand van je scherm om hem de helft van je scherm te laten vullen, is toch wel érg handig.
Gelukkig krijgt je Mac die functie nu ook in macOS Sequoia! Je vult hierdoor in een handomdraai twee helften van je scherm, of zelfs vier hoeken, met verschillende apps. Eenvoudige vensterverdeling is handig voor de multitaskfanaten!
Wachtwoorden-app
Diep in de Systeeminstellingen-app leefde het wachtwoorden-menu – niet bepaald praktisch als je even een wachtwoord of verificatiecode op moet zoeken. Gelukkig komt er in macOS Sequoia een losse Wachtwoorden-app, waar alles in verzameld wordt: wachtwoorden, Passkeys, verificatiecodes en wifi-wachtwoorden. En als je gebruikmaakt van iCloud-sleutelhanger, wordt alles ook gedeeld met je iPhone en iPad – en zelfs je Windows-pc! Ook fijn: je kunt een mini-versie van Wachtwoorden in de menubalk plaatsen.
Apple Intelligence
Last but not least: Apple Intelligence. Apple heeft zijn eigen AI-model ontworpen, dat gedeeltelijk lokaal, en gedeeltelijk op een beveiligde server draait. Daarmee worden allerlei toffe AI-functies aangestuurd. Op dit moment is helaas nog niet duidelijk of en wanneer dit beschikbaar komt in Europa, maar je kunt al wel Apple Intelligence testen. De lijst met opties is bijna te lang om op te noemen, dus hierbij een (forse) greep uit de mogelijkheden:
- Schrijftools (macOS 15.1)
Dankzij handige schrijftools kun je nu teksten en e-mails voor je laten schrijven, of door AI van toon laten veranderen. Ook kan je Mac lange teksten met één klik samenvatten, inclusief webpagina’s in Safari. - Slimme notificaties (macOS 15.1)
Je Mac analyseert welke notificaties belangrijk zijn, en zet die bovenaan je berichtencentrum, zodat je in één oogopslag ziet of je iets essentieels gemist hebt. - Image Playground (macOS 15.2 of later)
Op basis van een schets kan je Mac straks een volwaardige afbeelding genereren, dankzij de Image Playground. En door de Personen-functie in Foto’s, kun je ook plaatjes maken met daarin jezelf, familie of vrienden. Ook cool: je hebt straks oneindige emoji’s tot je beschikking met Genmoji – ook van bekenden! - Slimmere Siri (macOS 15.1, ChatGPT-ondersteuning in macOS 15.2 of later)
Siri krijgt een grote upgrade. De assistent spreekt natuurlijker, snapt de context van je gesprek beter, en kan meerdere acties achter elkaar uitvoeren. Ook kun je nu typen om met Siri te praten. En als de stemassistent er niet uit komt, vraagt hij of je de vraag wilt doorsluizen naar ChatGPT.
Kortom: Apple Intelligence helpt je veel productiever te zijn, en maakt je Mac tegelijkertijd leuker dan ooit met de Image Playground en Genmoji.
Virtuele achtergrond
Moet je weleens videobellen, dan heb je vast weleens meegemaakt dat je de ruimte waarin je zit zou willen verbergen. Omdat er bijvoorbeeld net een stapel was ligt. Of vanuit privacy-overwegingen. Voortaan kun je in FaceTime en andere apps voor videobellen een virtuele achtergrond kiezen.
Meer nieuwe functies
In veel apps in macOS Sequoia zijn handige verbeteringen doorgevoerd. Zo zitten je herinneringen nu ingebouwd in Agenda, toont Rekenmachine je rekengeschiedenis, ondersteunt Notities nu formules en berekeningen, en kun je iMessages inplannen in Berichten.
Uiteraard vraagt een nieuwe macOS-update ook om een nieuwe achtergrond. Dit jaar bestaat hij uit blauwe en oranje lijnen, en vormen ze een abstracte Sequoiaboom. Je kunt ook deze macOS Sequoia wallpaper downloaden als je op een oudere versie van macOS blijft hangen!
macOS Sequoia ondersteuning
macOS Sequoia ondersteuning is er voor de volgende Macs:
- iMac 2019 en nieuwer
- Mac Pro 2019 en nieuwer
- iMac Pro
- Mac Studio
- MacBook Air 2020 en nieuwer
- MacBook Pro 2018 en nieuwer
- Mac mini 2018 en nieuwer
Daarmee is het lijstje grotendeels hetzelfde als bij macOS Sonoma. Alleen de MacBook Air 2018 en 2019 zijn bij deze versie afgevallen. Bovendien zijn er enkele nieuwe functies die níét beschikbaar zijn op oudere Macs, alleen op modellen met een Apple Silicon-chip.
macOS Sequoia release
macOS Sequoia is op maandag 16 september 2024 uitgekomen. Dit is tegelijk met de andere Apple-updates, waaronder iOS 18 en watchOS 11. Eind oktober komt de eerste grote tussentijdse update voor macOS Sequoia uit, macOS 15.1, met daarin de eerste Apple Intelligence-functies.