Terug naar iOS 17: deze 11 nieuwe functies zijn al gelekt
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 17: deze 11 nieuwe functies zijn al gelekt

Door Ward Edema4 mei 2023 09:006 min. leestijd2

iOS 17 krijgt heel wat grote verbeteringen, waarvan een flink deel al is gelekt: dit weten we tot nu toe van de nieuwe functies van iOS 17.

iOS 17 nieuwe functies

iOS 17 nieuwe functies

De weg naar iOS 17 lijkt misschien nog lang – de release is zoals gebruikelijk pas in september – maar over minder dan twee maanden onthult Apple de grote update voor je iPhone al. Op 5 juni organiseert Apple namelijk de WWDC 2023 (Worldwide Developers Conference), waarbij alle grote updates én een gloednieuwe VR-bril worden onthuld.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Maar wat kun je verwachten van iOS 17? Daar kunnen we nu al wat over zeggen, dankzij een leaker die op MacRumors het nodige heeft verklapt. Wij zetten alle gelekte functies op een rij.

1. Interactieve widgets op je thuisscherm

iOS 16 widgets

Het was eerder al een gerucht voor iOS 16, maar het kwam er toen uiteindelijk niet van: interactieve widgets voor je thuisscherm. Deze updaten niet alleen hun informatie, maar kunnen ook schakelaars en andere knoppen tonen. Zo heb je bijvoorbeeld altijd een bepaalde instelling direct onder je duim, of kun je door foto’s swipen in de Foto’s-widget.

Deze functie zou in iOS 17 eindelijk naar de iPhone komen. Ook wordt de Appbibliotheek op de laatste pagina van je thuisscherm aangepakt, met de mogelijkheid om de titels van alle mapjes aan te passen. Oftewel: het thuisscherm wordt interactiever dan ooit.

2. Verbeterd Dynamic Island

Het Dynamic Island – dat is het interactieve cameragat van de iPhone 14 Pro – komt dit jaar naar álle modellen van de iPhone 15. Reden genoeg dus voor Apple om nog meer functies aan het eiland toe te voegen, en volgens de leaker van MacRumors gaat dat dan ook gebeuren.

Live activiteiten in dynamic island

Om welke functies het gaat, is nog niet duidelijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat Apple notificaties gaat integreren in het Dynamic Island, of snelle instellingen toe gaat voegen die nu nog in het bedieningspaneel zitten.

3. Nieuw bedieningspaneel

Vorige week was er al een gerucht over: iOS 17 krijgt een volledig opnieuw ontworpen bedieningspaneel. Dit paneel, waarbij je snel bij de belangrijkste instellingen en regelaars van je iPhone komt, is al sinds iOS 11 onveranderd gebleven.

In iOS 17 kun je waarschijnlijk het bedieningspaneel nog verder customizen dan nu mogelijk is, en vermoedelijk heeft het ook een fris nieuw ontwerp. Ook komt er volgens geruchten een betere knop voor de zaklamp, waarbij de sterkte niet meer per stap gaat, maar soepel. En, wie weet: met die grote iPhones van nu, zou Apple er ook eens voor kunnen kiezen om alle knoppen onderin te plaatsen. Dan kun je er eindelijk met je duim bij.

4. Betere zoekfunctie

iPhone zoekknop thuisscherm

De zoekfunctie is in iOS 16 een stuk pontificaler in beeld gekomen, met een speciale zoekknop onderaan het beginscherm. Maar de zoekfunctie zelf is al een tijd onveranderd gebleven. In iOS 17 zou de zoekfunctie sterk verbeterd zijn, met overzichtelijkere resultaten en een krachtigere zoekmachine.

5. Twee vernieuwde Apple-apps

Apple wil met iOS 17 twee van zijn standaard-apps onder handen nemen: Wallet en Gezondheid. Eerstgenoemde krijgt een veel uitgebreidere interface, met tabbladen die onderscheid maken tussen je passen, sleutels, Apple Cash, ID-kaarten en lopende bestellingen.

iOS 17 design

De app Gezondheid wordt met name een stuk overzichtelijker, met een nieuwe weergave met daarin al je favoriete informatie. Zo zie je in een oogopslag bijvoorbeeld je hartconditie of saturatie, en hoef je niet meer door allerlei andere data te scrollen.

6. Vernieuwd vergrendelscherm

Het vergrendelscherm ging in iOS 16 op de schop, en in iOS 17 wordt het verder verbeterd. Zo zou het mogelijk worden om de grootte van de klok en andere lettertypes aan te passen, en krijg je nu de songtekst van je Apple Music-nummers direct op het vergrendelscherm te zien. Ook kun je het ontwerp voor je vergrendelscherm in iOS 17 delen met vrienden en familie. Er is zelfs een kans dat Apple de mogelijkheid toevoegt om je lockscreen met een link te delen: dan duurt het waarschijnlijk niet lang voordat we stores met downloadbare vergrendelschermen krijgen.

7. Nieuwe Apple-app: Journals

Journaling app Apple

Er komt een totaal nieuwe app in iOS 17 voor ‘journaling’. Dit is het dagelijks schrijven over wat je die dag gedaan hebt – oftewel, een dagboek. Waarschijnlijk gaat deze app erg lijken op het bestaande Day One, waarbij je je dag vast kunt leggen met tekst, foto’s, tekeningen, audio-opnames en meer. Elke dag is daarna terug te zien met een handige kalenderweergave. Je leest er meer over in ons artikel: Deze iPhone-app krijg je er met iOS 17 waarschijnlijk bij.

8. Sideloading

iOS 16 sideloading

Apple is het er zelf niet mee eens, maar vanaf 2024 móét het bedrijf toestaan dat je apps van buiten de App Store kunt installeren. Dat is bepaald door een nieuwe wetgeving van de EU. Volgens analist Mark Gurman gaat Apple daarom met iOS 17 deze functie – ook bekend als sideloading – invoeren. Maar dan wel alléén in de EU. Het voordeel: apps die Apple blokkeerde, kun je dan gewoon installeren. Het nadeel: het vormt een flink beveiligingsrisico.

9. Toegankelijkheidsopties

In iOS 17 zou Apple nieuwe toegankelijkheidsfuncties willen toevoegen die de iPhone veel fijner in gebruik maken voor mensen met een beperking. Hiermee kun je het vergrendelscherm en thuisscherm volledig aanpassen, met grotere interface-elementen, een Dock die je kunt verbergen, en grotere app-icoontjes.

10. Verbeterde prestaties

Naast de nieuwe functies richt Apple zich met iOS 17 op de prestaties en stabiliteit van de iPhone. Hier zouden met name oudere toestellen van profiteren – die nu vaak wat moeite hebben met nieuwe updates – en hierdoor blijft de ondersteuning voor deze apparaten hetzelfde.

iPhone 14 trager

Dat betekent dus dat de iPhone 8 (Plus) en iPhone X ook nog een update krijgen naar iOS 17, ondanks eerdere geruchten. En gezien deze apparaten al zes jaar geleden op de markt kwamen, zou dit een aangename verrassing zijn.

11. CarPlay 2.0

Apple gaat CarPlay een volledige make-over geven, waarbij de interface van Apple álle schermen van de auto over kan nemen. Zo wordt bijvoorbeeld het display van de snelheidsmeter ook helemaal in Apple-stijl, met geïntegreerde navigatie. De eerste auto’s die dit ondersteunen worden eind 2023 aangekondigd – de kans is daarom erg groot dat het al vanaf iOS 17 ondersteund wordt.

Apple Car CarPlay 2.0

iOS 17 nieuwe functies: meer nieuws

Op 5 juni, tijdens het Apple-event van de WWDC 2023, verwachten we alles te horen te krijgen over iOS 17. Wil je direct op de hoogte zijn van nieuws over iOS 17 zodra er meer bekend is? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 17
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Paul Lentjes
Lezer
Paul Lentjes

Betekenen de verwachte verbeterde prestaties van IOS17, dat bij iPadOS17 de iPad 5e generatie ook nog een update krijgt?