Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 17.3 maakt je iPhone waardeloos voor dieven: zo werkt het

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 17.3 nieuwe functie

iOS 17.3 heeft een grote nieuwe functie die je iPhone beschermt tegen dieven. Sterker nog: met de meeste gegevens kunnen ze straks helemaal niets meer!

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over nieuwe functies voor je apparaten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 17.3: nieuwe functie

iOS 17.3 is de eerste grote iPhone-update van 2024. De eerste bèta – een testversie om de software op grote schaal te testen – verscheen in december. Ook daarna bleef Apple de software toetsen, met nog eens drie extra bèta’s voor zowel ontwikkelaars als het gewone publiek. Maar gisteren (maandag 22 januari) was het eindelijk zover: iOS 17.3 verscheen voor iedereen met een compatibele iPhone.

kooptip

Net zoals de meeste updates bevat iOS 17.3 weer wat nieuwe functies voor je iPhone. Zo is er een nieuwe Unity-wallpaper, die het vergrendel- en beginscherm van je toestel flink opfleurt. En voor Apple Music-abonnees zijn er nu ‘Gemeenschappelijke afspeellijsten‘: playlists waarin je samenwerkt met vrienden en familie. Maar dit is niet alles, want Apple heeft een nóg grotere functie toegevoegd. En daar wordt je toestel weer een stukje veiliger van.

Bescherming voor gestolen apparaat

iOS 17.3 nieuwe functie

De nieuwe functie in iOS 17.3 heet ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ (in het Engels: ‘Stolen Device Protection’). Hiermee stel je een extra beveiligingslaag in voor je toestel: wanneer je sommige functies of gegevens wilt bereiken, moet je ze eerst ontgrendelen met Touch of Face ID. En als de eigenaar van de iPhone niet in de buurt is, kan een dief hier dus niet bij.

Er zijn allerlei situaties waarvoor de beveiligingslaag wordt ingeschakeld. Zo is Touch of Face ID nodig om bij je wachtwoorden in iCloud-sleutelhanger te komen, om de Verloren-modus uit te schakelen, en om al je gegevens en instellingen te wissen. Maar ook de volgende functies vereisen extra verificatie:

  • Betaalmethodes gebruiken die je in Safari hebt opgeslagen.
  • Een nieuw apparaat instellen met je iPhone.
  • Een Apple Card aanmelden en bekijken (niet beschikbaar in Nederland).
  • Wallet gebruiken voor Apple Cash en Apple Savings (niet beschikbaar in Nederland).

Beveiligingsvertraging

De ‘Bescherming voor gestolen apparaat’-functie activeert ook een beveiligingsvertraging. Dat wil zeggen: wanneer een dief toegang wil tot bepaalde functies of gegevens, moet hij een uur wachten voordat dit kan. En na dat uur moet hij zich weer verifiëren met Touch of Face ID om door te gaan. Dat gaat dus niet lukken zonder de eigenaar.

De vertraging wordt alleen geactiveerd in zeer privacygevoelige gevallen. Zo duikt-ie slechts op in de volgende drie situaties: bij het wijzigen van je Apple ID-wachtwoord, het aanpassen van je toegangscode, en het bijwerken van je beveiligingsinstellingen. Denk bij laatstgenoemde aan welke vertrouwde apparaten en telefoonnummers je hebt ingesteld, en wie je herstelcontact is.

Zelf heb je hier overigens geen last van. Want wanneer je iPhone zich thuis of op je werkplek bevindt, wordt de beveiligingsvertraging niet geactiveerd. Je hoeft dan dus geen uur te wachten om bij de genoemde functies te komen.

Bescherming voor gestolen apparaat instellen

iOS 17.3 nieuwe functie

Er is wel één nadeel: je kunt ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ niet op afstand inschakelen. Je bent dus al te laat op het moment dat je iPhone is gestolen. Het is dan ook slim om de functie na het updaten naar iOS 17.3 direct te activeren. Dat werkt als volgt:

  • Open de app ‘Instellingen’.
  • Ga naar ‘Face ID en toegangscode’ of ‘Touch ID en toegangscode’, afhankelijk van je toestel.
  • Voer de toegangscode van je iPhone in.
  • Scrol naar beneden en tik bij ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ op ‘Schakel bescherming in’.

Heb je de functie eenmaal geactiveerd, dan zul je er zelf weinig van merken. Als eigenaar van de iPhone kun je de betreffende functies (dankzij Touch of Face ID) namelijk alsnog snel ontgrendelen of gebruiken. Voor dieven is dat een ander verhaal – zij hebben jou nodig. En ben je op een bekende locatie, dan hoef je dus ook niet een uur te wachten tot de beveiligingsvertraging wordt opgeheven.