Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
thumbnail
iPadOS

iPadOS 17

iPadOS 17 is de grote iPad-update van het 2023. In juni van dat jaar werd de update officieel aangekondigd, inclusief alle nieuwe features. Sinds maandag 18 september 2023 kun je hem installeren. Maar wat verandert er met iPadOS 17?

Lees verder na de advertentie

iPadOS 17 ondersteuning

iPadOS 17: vergrendelscherm en widgets

De update kenmerkt zich met name door een soort ‘inhaalrace’ te vormen voor de iPad. Dé grote nieuwe toevoeging van iOS 16, een totaal nieuw vergrendelscherm, bleef in iPadOS 16 namelijk uit. In iPadOS 17 vind je deze functie eindelijk wél op de iPad! Hierdoor kun je het toegangsscherm van de iPad helemaal aanpassen met hippe wallpapers – waaronder nieuwe ruimte-achtergronden en een kaleidoscoop-wallpaper – en allerlei coole stijlen voor de klok.

iPadOS 17 vergrendelscherm

kooptip

Ook is er nu ruimte voor widgets op het vergrendelscherm. Met name in de landschapsmodus kun je losgaan: er passen maar liefst 16 widgets aan de zijkant van het scherm. Hierbij kun je denken aan een widget met aankomende afspraken, of de batterijstatus van je Apple Pencil, het weerbericht of het laatste nieuws. Ook zijn deze widgets interactief. Een vinkje zetten bij een lijstje in de Herinneringen-widget kan dus ook.

Berichten en stickers

iPadOS 17 stickers

Ook de Berichten-app is in iPadOS 17 flink aangepakt. Zo is de lijst van iMessage-apps nu een stuk overzichtelijker, kun je gemakkelijk naar het laatst gelezen bericht springen in een groepsgesprek, en houd je met Check-in bij of je vriend of familielid veilig thuiskomt. Ook handig: spraakberichten worden nu automatisch omgezet naar tekst, voor wanneer je even niet kunt luisteren. De tofste toevoeging voor Berichten zijn stickers. Deze maak je op basis van je eigen (live)foto’s, en kun je overal in het gesprek plakken. Dat vrolijkt de boel behoorlijk op. Je kunt de stickers ook in andere apps plaatsen, zoals messaging-apps, maar ook kladder-apps als Goodnotes en Freeform.

Gezondheid-app

iPadOS Gezondheid

Hoewel de Gezondheid-app op de iPhone al negen jaar bestaat, komt hij met iPadOS 17 pas naar de iPad. Hiermee houd je van alles in de gaten: je conditie, beweging, medicijnen, mentale gezondheid en meer. Deze gegevens worden gesynchroniseerd met de Gezondheid-app op je iPhone, dus je hebt waarschijnlijk al een heel archief aan data. Door het grotere scherm van de iPad zijn alle grafiekjes en trends in je gezondheid beter te volgen dan ooit. Ook gezondheid-gerelateerd: je iPad houd nu bij of je misschien te dicht bij het scherm zit – al werkt dit alleen op de iPad Pro-modellen met Face ID.

Meer verbeteringen

Er zijn nog veel meer handige features die met de update naar de iPad komen, die Apple’s tablet weer net een stukje fijner maken om mee te werken. Zo heeft iPadOS 17 ondersteuning voor interactieve widgets op het thuisscherm, en is het mogelijk om pdf-bestanden te bundelen en te bewerken in Notities. Ook kun je in Stage Manager vensters nu precies zo groot maken als je wilt, en ondersteunen iPads met usb-c nu voor het eerst externe webcams.

iPadOS 17 ondersteuning

iPadOS 17 draait op een hele waslijst aan iPads. Deze modellen kunnen updaten:

  • 12,9-inch iPad Pro (2017 en nieuwer)
  • 11-inch iPad Pro (2018 en nieuwer)
  • 10,5-inch iPad Pro
  • iPad (2018 en nieuwer)
  • iPad mini (2019 en nieuwer)
  • iPad Air (2019 en nieuwer)

Daarmee vallen alleen de 9,7-inch iPad Pro uit 2016, de 12,9-inch iPad Pro uit 2015 en de reguliere iPad uit 2017 buiten de boot ten opzichte van iPadOS 16. Valt jouw iPad hieronder? Dat betekent niet meteen dat je iPad helemaal niet meer ondersteund wordt! Daarover lees je meer in ons artikel: iPadOS 17 ondersteuning: welke iPads kun je straks (niet) updaten?


Op maandag 18 september vond de officiële iPadOS 17 release plaats, een paar dagen voor de release van de iPhone 15. Updaten was mogelijk vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd. Sindsdien zijn ook iPadOS 17.1, iPadOS 17.2 en iPadOS 17.3 uitgebracht met handige extra functies.

iPadOS 17 prijs

Apple-updates zijn altijd gratis, dus ook iPadOS 17 zal geen cent kosten. Iedereen kan de update na de release dus meteen downloaden en installeren – daarna voelt je toestel weer als nieuw. Het is dan ook niet nodig om speciaal voor iPadOS 17 een nieuwe iPad te kopen. Mits je een compatibele iPad hebt: zie daarvoor de lijst hierboven!

Wat is iPadOS?

iPadOS staat voor ‘iPad Operating System’, oftewel het besturingssysteem van de iPad. Dit is een verzamelnaam voor alle functies, apps en andere mogelijkheden van dit apparaat. iPadOS krijgt ieder jaar een grote software-update zoals iPadOS 17, maar tussendoor verschijnen er ook allerlei tussentijdse updates met wat kleinere verbeteringen.