Terug naar iOS 17
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 17

Door Laura Grootaarts15 november 2022 08:445 min. leestijd

iOS 16 is nog maar net uit, maar inmiddels is Apple al druk bezig met iOS 17. Het duurt nog een hele tijd voordat deze nieuwe grote update voor je iPhone verschijnt. Toch is er al het een en ander bekend over het nieuwe besturingssysteem. Dit is wat je op dit moment moet weten over iOS 17.

iOS 17 concept

Aankondiging tijdens de WWDC

We verwachten dat Apple iOS 17 aankondigt in juni 2023. Juni is de maand van de Worldwide Developers Conference, afgekort WWDC. Dit is Apple’s jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars. Apple trapt de WWDC altijd af met een keynote waarin een sneakpreview waarin de belangrijkste nieuwe functies getoond worden.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

iOS 17 bèta om de software te testen

Direct na de WWDC-keynote verschijnt de eerste iOS 17 bèta. Een bèta is een testversie van de software. Liefhebbers kunnen de update zo alvast uitproberen. Daar zitten dan nog ongetwijfeld foutjes in, en het is de bedoeling dat testers die dan rapporten aan Apple. Apple lost deze fouten dan op, zodat in de definitieve versie nog zo min mogelijk fouten zitten. Vaak zijn er meer dan tien bèta-versies nodig.

Iedereen met een geschikte iPhone kan de iOS 17 bèta volgend jaar zomer downloaden. Dat is leuk omdat je zo als eerste kennismaakt met alle nieuwe functies. Maar houd er rekening mee dat er kinderziektes in kunnen zitten.

iOS 17 release date: wanneer kun je updaten

Na een hele zomer testen volgt dan eindelijk de officiële release en kan iedereen iOS 17 downloaden. Doorgaans vertelt Apple tijdens de aankondiging van de nieuwe iPhone begin september ook wanneer de officiële datum van de iOS release is. We verwachten ook dit keer dat de nieuwe iOS verschijnt ergens medio september 2023.

iOS 17 prijs

iOS-updates zijn altijd gratis. Als je een iPhone hebt die nog ondersteund wordt, dan kost de update je geen cent – en je iPhone voelt daarna weer als nieuw.

iOS 17 nieuwe functies

Met een nieuw besturingssysteem krijgt je iPhone er allerlei nieuwe functies en verbeteringen bij. Bij iOS 16 waren dat bijvoorbeeld het compleet vernieuwde vergrendelscherm met widgets, de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek en nog veel meer. Wat we van iOS 17 kunnen verwachten is nog niet duidelijk. We denken dat de geruchtenmolen binnenkort serieus op gang gaat komen – vooralsnog houden we het op een wensenlijstje:

  • Interactieve widgets. Sinds iOS 14 staan er widgets op het thuisscherm: kleine voorvertoningen van apps. In iOS 16 vonden ze hun weg naar het vergrendelscherm. Tijd voor een volgende stap: interactieve widgets. Bijvoorbeeld een muziekwidget waarin je direct een liedje afspeelt. Of een todo-widget om je zaken af te vinken.
  • Wat handigheidjes van de iPad. We zouden graag wat iPadOS-zaken ook op de iPhone zien. Splitscreen bijvoorbeeld, om twee apps naast elkaar te gebruiken. Ook het oproepen van een Snelle notitie door vanuit een schermhoek naar binnen te vegen, lijkt ons een prima iPhone-functie.
  • Meer mogelijkheden voor het dynamic island. De iPhone 14 heeft een Dynamic Island en mogelijk krijgen meer iPhones dit. Tijd voor wat extra opties!

Voor welke iPhones?

Als Apple een grote nieuwe update uitbrengt, dan betekent dat vaak dat het doek valt voor enkele wat oudere iPhones. Die kun je dan niet meer updaten. Je kunt de toestellen nog wel blijven gebruiken zoals je nu ook doet, maar er komen geen nieuwe functies meer bij.

Bij iOS 16 ging het om de iPhone 6s, iPhone SE (eerste generatie) en iPhone 7. Het zou heel goed kunnen dat de directe opvolgers daarvan geen iOS 17 meer krijgen. Dat zijn de iPhone X en iPhone 8 – deze toestellen verschenen tegelijkertijd in 2017 en hebben dezelfde chip. Maar maak je niet direct zorgen: er zijn ook jaren bij dat Apple geen enkele iPhone met pensioen stuurt.

Dit zijn de toestellen die in ieder geval wél iOS 17 ondersteuning krijgen:

iOS 17 staat standaard geïnstalleerd op de nieuwe iPhone van 2023, de iPhone 15.

En de iPad?

Misschien denk je tijdens het lezen van deze pagina: ik mis de iPad. En dat klopt. Sinds enkele jaren heeft de iPad een eigen besturingssysteem, iPadOS. Naar verwachting heeft iPadOS 17 veel overlap met iOS 17. Maar vanwege het extra grote scherm en accessoires als de Apple Pencil heeft de iPad meer mogelijkheden en zodoende ook extra nieuwe functies.

Soms gebeurt het ook dat bepaalde nieuwe iOS-functies pas in een later stadium op de iPad verschijnen. Widgets kriskras op je thuisscherm plaatsen bijvoorbeeld, kon op de iPad pas een jaar later dan op de iPhone. Het zou ons niet verbazen als met iPadOS 17 dan eindelijk de grootste iOS 16-functie naar de iPad brengt: het personaliseerbare vergrendelscherm.

Wat is iOS?

iOS was ooit de afkorting van ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem voor de iPhone (en de iPod touch). iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies en verbeteringen bij krijgt.

Blijf op de hoogte

In de komende maanden verwachten we de nodige geruchten over iOS 17. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief met iPhone-nieuws en handige iPhone-tips:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Volgend dossier
iOS 15
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden