Terug naar iOS 17
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 17

Door Laura Grootaarts22 mei 2023 09:006 min. leestijd

iOS 16 voelt nog als nieuw, maar inmiddels is Apple al druk bezig met iOS 17. Het duurt nog een hele tijd voordat deze nieuwe grote update voor je iPhone verschijnt. Toch is er al het een en ander bekend over het nieuwe besturingssysteem. En Apple heeft zelfs al enkele iOS 17 functies onthuld! Dit is wat je op dit moment moet weten over iOS 17.

iOS 17 concept

Aankondiging tijdens de WWDC

iOS 17 wordt aangekondigd tijdens de Worldwide Developers Conference, afgekort WWDC. Dit is Apple’s jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars. Apple trapt de WWDC altijd af met een keynote waarin een sneakpreview waarin de belangrijkste nieuwe functies getoond worden. De WWDC start op maandag 5 juni, en dat is ook de dag dat iOS 17 wordt aangekondigd. Die avond om 19.00 uur Nederlandse tijd vindt de onthulling plaats.

Lees deze zomer alles over iOS 17!

Wil je álles weten van iOS 17? Lees dan deze zomer iCreate magazine! Dan weet je straks als eerste welke vernieuwingen er naar je iPhone komen. Je hebt nu al 3x iCreate voor maar 20 euro!

Bekijk de aanbieding

iOS 17 bèta om de software te testen

Direct na de WWDC-keynote verschijnt de eerste iOS 17 bèta. Een bèta is een testversie van de software. Liefhebbers kunnen de update zo alvast uitproberen. Daar zitten dan nog ongetwijfeld foutjes in, en het is de bedoeling dat testers die dan rapporten aan Apple. Apple lost deze fouten dan op, zodat in de definitieve versie nog zo min mogelijk fouten zitten. Vaak zijn er meer dan tien bèta-versies nodig.

Iedereen met een geschikte iPhone kan de iOS 17 bèta deze zomer downloaden. Dat is leuk omdat je zo als eerste kennismaakt met alle nieuwe functies. Maar houd er rekening mee dat er kinderziektes in kunnen zitten.

iOS 17 release date: wanneer kun je updaten

Na een hele zomer testen volgt dan eindelijk de officiële release en kan iedereen iOS 17 downloaden. Doorgaans vertelt Apple tijdens de aankondiging van de nieuwe iPhone begin september ook wanneer de officiële iOS 17 release date is. We verwachten ook dit keer dat de nieuwe iOS verschijnt ergens medio september 2023.

iOS 17 prijs

iOS-updates zijn altijd gratis. Als je een iPhone hebt die nog ondersteund wordt, dan kost de update je geen cent – en je iPhone voelt daarna weer als nieuw.

iOS 17 nieuwe functies

Met een nieuw besturingssysteem krijgt je iPhone er allerlei nieuwe functies en verbeteringen bij. Bij iOS 16 waren dat bijvoorbeeld het compleet vernieuwde vergrendelscherm met widgets, de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek en nog veel meer. Naar iOS 17 is het nog enigszins gissen, al is de geruchtenmolen inmiddels op volle toeren aan het draaien. En sterker nog: Apple heeft al officieel enkele iOS 17 functies aangekondigd!

iOS 17 bedieningspaneel

Het meest concrete gerucht betreft het iOS 17 bedieningspaneel. Dat ziet er al jaren hetzelfde uit, maar zou nu toch grote veranderingen ondergaan met een nieuw design en verbeterde aanpasbaarheid. Ook weten we via een leaker van MacRumors dat in iOS 17 nieuwe functies als interactieve widgets, extra functies voor het Dynamic Island en een betere zoekfunctie toe worden gevoegd. Ook zouden de prestaties onder handen genomen worden, komt er een nieuwe app om een virtueel dagboek bij te houden, en wordt het eindelijk mogelijk om apps van buiten de App Store te installeren.

iOS 17 sideloading: alternatieve App Store

iPhone sideloading

Tot nu toe kun je als iPhone-gebruiker uitsluitend apps aanschaffen via Apple’s eigen App Store, maar naar verwachting komen er in de toekomst alternatieve App Stores. Apps downloaden van buiten de App Store wordt ‘sideloaden’ genoemd. Het is niet Apple’s eigen keuze, maar ze worden ertoe gedwongen door een nieuwe EU-wet. Mogelijk is sideloading in iOS 17 al beschikbaar.

Officieel al aangekondigd door Apple

Toegankelijkheidsfuncties iOS 17

Apple heeft enkele iOS 17-functies nu al aangekondigd, ruim voor de start van de WWDC. Het gaat hierbij specifiek om enkele toegankelijkheidsfuncties, bedoeld voor mensen die problemen hebben met zien, horen en mobiliteit. Apple kondigt de nieuwe toegankelijkheidsfuncties traditioneel aan in mei, in het kader van Global Global Accessibility Awareness Day. De functies zijn dan wel bedoeld voor mensen met een beperking, maar ook voor anderen zijn ze interessant. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘personal voice’, waarbij mensen met (dreigende) stemproblemen een kunstmatige stem aanmaken die lijkt op hun eigen stem en daarmee kunnen praten? Meer over de iOS 17 toegankelijkheidsfuncties lees je in iOS 17 krijgt geweldige functies voor mensen met een handicap.

Voor welke iPhones?

Als Apple een grote nieuwe update uitbrengt, dan betekent dat vaak dat het doek valt voor enkele wat oudere iPhones. Die kun je dan niet meer updaten. Je kunt de toestellen nog wel blijven gebruiken zoals je nu ook doet, maar er komen geen nieuwe functies meer bij.

Bij iOS 16 ging het om de iPhone 6s, iPhone SE (eerste generatie) en iPhone 7. Het zou heel goed kunnen dat de directe opvolgers daarvan geen iOS 17 meer krijgen. Dat zijn de iPhone X en iPhone 8 – deze toestellen verschenen tegelijkertijd in 2017 en hebben dezelfde chip. Maar maak je niet direct zorgen: er zijn ook jaren bij dat Apple geen enkele iPhone met pensioen stuurt, en sommige geruchten wijzen erop dat deze oude toestellen gewoon bijgewerkt worden.

Dit zijn de toestellen die in ieder geval wél iOS 17 ondersteuning krijgen:

iOS 17 staat standaard geïnstalleerd op de nieuwe iPhone van 2023, de iPhone 15.

En de iPad?

Misschien denk je tijdens het lezen van deze pagina: ik mis de iPad. En dat klopt. Sinds enkele jaren heeft de iPad een eigen besturingssysteem, iPadOS. Naar verwachting heeft iPadOS 17 veel overlap met iOS 17. Maar vanwege het extra grote scherm en accessoires als de Apple Pencil heeft de iPad meer mogelijkheden en zodoende ook extra nieuwe functies.

Soms gebeurt het ook dat bepaalde nieuwe iOS-functies pas in een later stadium op de iPad verschijnen. Widgets kriskras op je thuisscherm plaatsen bijvoorbeeld, kon op de iPad pas een jaar later dan op de iPhone. Het zou ons niet verbazen als met iPadOS 17 dan eindelijk de grootste iOS 16-functie naar de iPad brengt: het personaliseerbare vergrendelscherm.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wat is iOS?

iOS was ooit de afkorting van ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem voor de iPhone (en de iPod touch). iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies en verbeteringen bij krijgt.

Blijf op de hoogte

In de komende maanden verwachten we de nodige geruchten over iOS 17. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief met iPhone-nieuws en handige iPhone-tips:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
iPadOS 17
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden