Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Bescherm je Apple ID nu extra met fysieke beveiligingssleutels

Met een fysieke beveiligingssleutel kun je je Apple ID extra beveiligen. Maar wat is dat? En hoe moet je een fysieke beveiligingssleutel instellen op je iPhone of Mac?
Afbeelding van Bescherm je Apple ID nu extra met fysieke beveiligingssleutels
Icon voor iCloud
iCloud
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
5 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Twee-factor-authenticatie

Voor het inloggen op je Apple ID maak je waarschijnlijk gebruik van twee-factor-authenticatie (tweestapsverificatie) – 95 procent van de mensen met een Apple ID doet dit al. Dat betekent dat je twee factoren gebruikt om in te loggen. Ten eerste: iets dat je weet, oftewel je wachtwoord. Ten tweede, iets dat je bezit. Dat was tot nu de cijfercode die je kreeg toegestuurd op een van je Apple-apparaten. Maar nu komt daar verandering in, want er is iets nieuws: een fysieke beveiligingssleutel.

Wat is een fysieke beveiligingssleutel voor je Apple ID?

Een fysieke beveiligingssleutel is een klein apparaatje dat je bijvoorbeeld aan je sleutelbos hangt. Het ziet eruit als een usb-stickje of een tag. En ook hierbij log je in met twee factoren:

 • Nog steeds het Apple ID-wachtwoord (‘iets dat je weet’).
 • De beveiligingssleutel, in plaats van de 6-cijferige verificatiecode (‘iets dat je bezit’).

Apple benoemt als belangrijkste voordeel dat de tweede factor niet onderschept of aangevraagd kan worden door een eventuele aanvaller.

Welke beveiligingssleutels?

Apple raadt zelf onder meer de volgende modellen aan:

Andere sleutels zijn er ook. Let op dat je voor een FIDO-gecertificeerd model kiest dat bij voorkeur NFC en usb-c ondersteunt.

Wat zijn de eisen?

Om gebruik te kunnen maken van de fysieke beveiligingssleutels, moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Je hebt ten minste iPadOS en iOS 16.3 en macOS Ventura 13.2 nodig op alle apparaten waarop je bent ingelogd met je Apple ID.
 • Twee-factor-authenticatie moet geactiveerd zijn.
 • Een moderne webbrowser.
 • Ten minste twee FIDO-gecertificeerde beveiligingssleutels.

Dat laatste is voor het geval je er eentje kwijtraakt. Apple adviseert om de sleutels los van elkaar te bewaren, bijvoorbeeld eentje thuis en eentje op je werk. Tijdens het configuratieproces wordt er ook specifiek gevraagd om ten minste twee sleutels. Je kunt maximaal zes sleutels toevoegen.

Fysieke beveiligingssleutel instellen

iOS 16.3 beveiligingssleutels

iPhone of iPad

 • Open de Instellingen-app en tik op je naam.
 • Tik op ‘Wachtwoord en beveiliging’.
 • Tik op ‘Beveiligingssleutels toevoegen’.
 • Tik op ‘Voeg beveiligingssleutels toe’.
 • Doorloop de laatste stappen in het scherm.

Op de Mac

 • Open de Systeeminstellingen en klik op je naam.
 • Klik op ‘Wachtwoord en beveiliging’.
 • Klik naast ‘Beveiligingssleutels toevoegen’.
 • Klik op ‘Voeg beveiligingssleutels toe’.
 • Doorloop de laatste stappen in het scherm

Inloggen op je Apple ID

Bij het inloggen op je Apple ID, krijg je in het vervolg geen 6-cijferige code meer. Er wordt om je sleutel gevraagd. Die moet je dan bijvoorbeeld tegen je iPhone houden, of in je Mac prikken. De sleutels ondersteunen doorgaans NFC en usb-c, in sommige gevallen ook Lightning.

Voor iedereen?

De functie is beschikbaar voor iedereen die er interesse in heeft. En als het jou ideaal lijkt en je de kosten geen probleem vindt: doen! Maar in het aankondigingsbericht dat Apple vorig jaar naar buiten bracht, blijkt al dat ze zich ermee op een specifiek publiek richten: ‘Deze functie is bedoeld voor gebruikers die, vaak vanwege hun publieke profiel, te maken krijgen met gecoördineerde bedreigingen van hun online accounts, zoals beroemdheden, journalisten en leden van de regering.’