Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
nieuws iOS 16

Hoe ziet iOS 16 eruit?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Hoe ziet iOS 16 eruit


Lees verder na de advertentie

Al ver voordat Apple iOS 16 aankondigde, werd er druk gespeculeerd over het ontwerp van deze grote update – op basis van alle speculaties maakten we toen een iOS 16 concept. Maar pas nu Apple iOS 16 gepresenteerd heeft, kunnen we eindelijk écht antwoord geven op de vraag: ‘Hoe ziet iOS 16 eruit?’ Geloof ons maar: als iOS 16 dit najaar verschijnt, voelt het even alsof je een andere iPhone in handen hebt – en dat heeft alles te maken met het compleet vernieuwde vergrendelscherm.

iOS 16 design

Hoe ziet iOS 16 eruit? Dat laten we je zien aan de hand van de volgende iOS 16 thema’s:

iOS 16 lock-screen

iOS 16 lock screen


kooptip


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Het is de grootste verandering dit jaar: het thuisscherm! Je kunt het veel meer dan ooit tevoren naar je hand zetten. Apple heeft voor het iOS 16 lock-screen een galerij vol met inspirerende voorbeelden voor je klaarstaan. Foto’s shuffelen, ingewikkelde emoji-patronen, subtiele kleurverloopjes: de keuze is reuze! Bovendien kun je nu ook kiezen hoe je klokje eruitziet en zijn er … widgets.

iOS 16 widgets

iOS 16 widgets

Widgets kennen we al van iOS 14. Twee jaar terug werd het mogelijk om widgets op je thuisschermen te zetten, tussen je apps in. In iOS 16 evolueren de widgets verder, en kun je ze ook kwijt op het thuisscherm. Zo zie je supersnel de informatie die je wilt zien: het weer, je eerstvolgende afspraak, de koers van een aandeel. Boven het klokje kun je een enkele kleine widget plaatsen, daaronder is er ruimte voor maximaal vier grotere widgets. Welke widgets er zijn, zie je in ons grote overzicht met iOS 16 widgets.

iOS 16 font

iOS 16 font

iOS 16 heeft nog iets nieuws: je kunt de font van het klokje aanpassen. Er zijn zes verschillende versies, dus voor ieder wat wils. Ook de kleur van het klokje heb je helemaal zelf in de hand: dankzij de nieuwe ingebouwde kleurkiezer is alles mogelijk. De kleur van je klokje is automatisch ook de kleur van je widgets.

iOS 16 achtergrond

iOS 16 achtergrond

Ieder jaar is er weer één nieuwe achtergrond die kenmerkend is voor het nieuwe besturingssysteem. Die zie je veel in de marketingmaterialen van Apple, bijvoorbeeld op de website. En hoewel er dit jaar stiekem veel meer nieuwe achtergronden zijn, is deze bovenstaande versie dé iOS 16 achtergrond. Opvallend genoeg is er dit jaar geen onderscheid tussen de donkere en de lichte modus. Overigens kun je de iOS 16 wallpaper nu al downloaden.

iOS 16 logo

iOS 16 logo

Je ziet het hierboven al: er is ook een iOS 16 logo. En dat logo is natuurlijk helemaal in de stijl van de zojuist besproken iOS 16-achtergrond. Dit logo ga je zien als je via de Instellingen straks de iOS 16-update installeert.

Emoji’s iOS 16

iOS 16 emoji

Dit jaar geen nieuwe emoji’s voor je telefoon, maar je kunt wel volop aan de slag met emoji-patronen op het nieuwe vergrendelscherm. Je kiest tot maximaal zes van je favoriete emoji’s, kiest een tof patroon en je iPhone doet de rest.

iOS 16 redesign

Ten besluit: kun je nou zeggen dat iOS 16 een redesign heeft gekregen? Dat nou ook weer niet. De grote wijzigingen zitten hem vooral in het compleet nieuw ontworpen lockscreen. Als je je iPhone ontgrendeld hebt, zul je zien dat alles behoorlijk lijkt op iOS 15. Zo zijn de app-icoontjes onveranderd gebleven en zien schakelaars, knoppen en andere bedieningselementen er bijzonder herkenbaar uit.

Meer nieuws over iOS 16?

Wil je meer weten over iOS 16? Lees dan ons dossier over iOS 16. Wil je de komende tijd op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom iOS 16? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!