Terug naar iOS 16 lock screen personaliseren: widgets, achtergronden en meer!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16 lock screen personaliseren: widgets, achtergronden en meer!

Door Laura Grootaarts13 september 2022 08:204 min. leestijd4

Apple heeft eindelijk iOS 16 uitgebracht! De vernieuwing die het meest tot de verbeelding spreekt, is het vernieuwde vergrendelscherm. Dat kun je voortaan veel extremer personaliseren. Wij zijn alvast aan de slag gegaan, en hebben al een aantal toffe ontwerpen voor ons iOS 16 lock screen.

iOS 16: lock screen personaliseren

iOS 16 lock screen

Het personaliseren van je iPhone was tot nu toe niet echt goed mogelijk. Oké, je kon een foto van je kat of kleinkind instellen als achtergrond, en dat was het dan wel. Nu iOS 16 is verschenen, is er veel meer dat je naar je hand kunt zetten. Een unieke achtergrond, gestileerde weergave van de datum en tijd, en – daar zijn ze weer – een hele trits iOS 16 widgets die je in één oogopslag heel veel info tonen. Die widgets kun je straks ook gebruiken met het always-on scherm van de iPhone 14 Pro (Max), maar dat terzijde.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Alles laat zich eindeloos combineren, en zo kun je unieke thuisschermen maken. Begin door het vergrendelscherm vast te houden en daarna op de plus te duwen. Er opent zich dan een wereld aan mogelijkheden dankzij een galerij vol inspiratie. Hier kun je kiezen uit de volgende soorten achtergronden – de details, kleuren en widgets kun je vervolgens finetunen.

Verzamelingen

Deze achtergrond is er een uit de serie Verzamelingen, waarbij het klokje gedeeltelijk achter de animatie verdwijnt. Je kunt verder onder meer kiezen uit een regenboogversie of bubbels die door het scherm zweven!

Emoji

iOS 16 lock screen

Op basis van maximaal zes zelfgekozen emoji’s draai je een achtergrond in elkaar – en het resultaat is bijzonder hysterisch. Je kunt de emoji’s op verschillende manieren laten husselen en ook de achtergrondkleur bepaal je zelf.

Kleuren

iOS 16 lock screen

Bijgekomen van het voorgaande Emoji-vergrendelscherm? Er zijn ook rustigere opties! Kies bijvoorbeeld voor een subtiel kleurenovergangetje. De widgets springen hierbij ook veel meer in het oog.

Weer

iOS 16 lock screen

Met de Weer-achtergrond krijg je ‘Live weer omstandigheden voor je huidige locatie’. Standaard worden er Weer-gerelateerde widgets getoond, maar je kunt ook andere kiezen. In potentie een heel gave achtergrond, maar niet op dinsdag 13 september in een helderblauw Nijmegen.

Astronomie

iOS 16 lock screen

Het Astronomie-lock screen is niet van deze wereld. Het geeft astronomische omstandigheden weer, en je bepaalt zelf of het gehele sterrenstelsel, de maan of onze eigen aardbol wordt afgebeeld. Bij die laatste komt een groene stip in beeld die je huidige locatie weergeeft. Al is het hier gewoon een groene vlek bovenop Nederland.

Personen

We besluiten met misschien wel de gaafste uit de reeks: personen. Bij een geschikte foto verdwijnt de klok deels achter de persoon. Je hebt een portretfoto met voldoende ruimte aan de bovenkant nodig. Op nieuwere iPhones werkt het ook met landschappen en skylines – dan verdwijnt het klokje een stukje achter de horizon.

Lettertype en kleur

lettertype

Heb je de perfecte lock screen achtergrond gevonden? Dan zat het personaliseren er voorheen nu wel op – in iOS 16 niet! Je kunt namelijk het klokje aanpassen qua lettertype en kleur.

Door op de tijd te tikken, verschijnt er een nieuw menu. Hiermee pas je het lettertype aan: tik maar eens op een van de acht verschillende twaalven. Iedere optie laat een eigen lettertype zien, en de een is extravaganter dan de ander. En met de gekleurde bolletjes onderin pas je de kleur van de letters aan.

Widgets

widgets

Wat ons betreft het hoogtepunt van het iOS 16 lock screen: widgets! Tik op ‘Voeg widgets toe’: er verschijnt nu een lijst met allerlei beschikbare opties en apps. Je bepaalt zelf hoeveel en welke widgets je toevoegt – het maximum is 4. De meeste opties zijn nu nog van Apple zelf, maar er zijn ook steeds meer externe partijen die met hun eigen widgets komen.

Het batterijpercentage, de huidige temperatuur, afspraken in je agenda – je ziet het tegenwoordig dus allemaal vanaf je lock screen. Wil je precies weten welke widgets er allemaal beschikbaar zijn? Wij hebben álle widgets voor het vergrendelscherm op een rij gezet.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Laurie
Lezer
Laurie

Jammer dat de google agenda niet beschikbaar is.. Hopelijk komt deze nog!

Wies
Lezer
Wies

Heb iphone13 mini, kan met foto’s niet knijpen in beginscherm. Schiet terug, zie geen rondje? Maar nu staat ineens niet storen aan in Ficus, kan t nergens uit zetten ! Help!!! Ohja weekagenda ook leeg…..

Longuich
Lezer
Longuich

Maar hoe dan ???

Ik leg m’n vinger op het lock screen en dan gaat m’n telefoon na een paar seconden weer op zwart.

Hoe kom je in de edit modus ???

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Is je telefoon ontgrendeld via Face ID of Touch ID? Wanneer dit niet het geval is, werkt het vasthouden niet – dit om te voorkomen dat anderen je vergrendelscherm aanpassen.