Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews iOS 16

iOS 16 review: er schuilt meer achter het vergrendelscherm

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOs 16 review

September is de maand van de nieuwe iPhones. Maar, psst: even updaten naar iOS 16 is ook al genoeg om het gevoel te hebben dat je een compleet nieuwe iPhone hebt. Iedereen met een iPhone 8 of nieuwer: van harte gefeliciteerd met iOS 16! Het is de grootste iPhone-update sinds jaren, met talloze praktische functies en vooral ook heel veel leuks. Tegelijkertijd is het misschien ook wel even wennen allemaal. We delen graag onze ervaringen met je in deze iOS 16 review.

Vergrendelscherm met widgets

Zeg je iOS 16, dan zeg je vergrendelscherm met widgets. Apple heeft een galerij vol met inspirerende voorbeelden, waaronder een dynamische weer-wallpaper, hypnotiserende emoji-patronen en een uiterst fraaie globe-achtergrond. Je kiest zelf het lettertype en de kleur van het klokje. En dan zijn er nog widgets. Helaas zijn die net zo statisch als de widgets die je tussen de apps plaatst: ze tonen informatie, maar ze zijn opnieuw nul interactief.

iOS 16 lockscreen instellen

De creatieve mogelijkheden voor het inrichten van je vergrendelscherm zijn eindeloos. Persoonlijk vind ik het leuk om alles uit te vogelen en in dat proces ook steeds verrast te worden door wéér extra opties. Tegelijkertijd kan ik me goed voorstellen dat je verdwaalt in dit doolhof van opties. Als je überhaupt al het begin van het doolhof weet te vinden – je zult de eerste niet zijn die denkt dat op het vergrendelscherm ‘alleen het klokje er wat anders uitziet’. Apple had het proces wat kunnen stroomlijnen.

Inmiddels heb ik een hele collectie aan vergrendelschermen gemaakt – ook dat is nieuw, je kunt er meerdere opslaan en steeds wisselen. Maar voordat de widgets op de juiste plek staan, je met trial and error de allerbeste foto voor dat kekke diepte-effectje hebt gevonden en als de klap op de vuurpijl verschillende vergrendelschermen hebt gekoppeld aan verschillende Focussen, ben je even verder.

Apple denkt aan je gezondheid

Vergrendelscherm met focus

Focus, wat was dat ook alweer? Wie kan zich tegenwoordig nog goed focussen? Precies om die reden bracht Apple vorig jaar in iOS 15 Focus uit. Je geeft daarmee aan waar en wanneer je meldingen wilt ontvangen van specifieke personen en apps, zodat je er niet door overstelpt wordt. In iOS 16 is Focus nog verder uitgediept, waardoor je het veel preciezer in kunt stellen. Tegelijkertijd is het instellen veel gemakkelijker gemaakt. De mogelijkheid om op mijn werk een serieus vergrendelscherm te hebben, en daarbuiten iets vrolijks, haalde me over de streep om deze functie toch eens te gebruiken.

medicijnen

Focus is natuurlijk bedoeld om wat rust in je hoofd te creëren. En er zijn nog meer iOS 16-functies waaruit blijkt dat Apple om je gezondheid geeft. Een welkome toevoeging aan de app Gezondheid, is een medicijnendagboek. Hierin voer je al je medicijnen (of vitaminen en supplementen) in, plus de tijden waarop je deze moet innemen. Je iPhone stuurt je dan reminders, zodat je ze nooit meer vergeet. Geniaal in zijn eenvoud, wel gejat van apps uit de App Store.

Goed nieuws voor mensen die geen Apple Watch hebben: de app Conditie is er nu ook voor jou! Probeer dagelijks de rode bewegingsring te vullen. De sensoren in je iPhone houden het aantal stappen, de gelopen afstand en het aantal gelopen trappen bij. In feite kon je iPhone dit al, en het is fijn dat er nu iets zinnigs met al die gegevens gedaan wordt.

Foto’s

Onderwerp naar voren halen

Met de meeste iPhones wordt anno 2022 meer gefotografeerd dan gebeld. De app Foto’s bevat misschien wel de meest geniale en tegelijkertijd nutteloze iOS 16-toevoeging: onderwerp naar voren halen. Je knipt de foto daarbij nauwkeurig uit en ontdoet hem van de achtergrond. Daar kan geen Photoshop tegenop. Perfect om zelf stickers mee te maken, en daarmee de gimmick van dit jaar. Maar onderschat het niet: het maakt stiekem duidelijk hoe slim de kunstmatige intelligentie op de iPhones met een A12 Bionic of nieuwer is in het herkennen van objecten.

Wat in iOS 16 ook herkend wordt, zijn dubbele foto’s. Die ruim je nu met het grootste gemak op. Verder heeft foto’s een hoop praktische toevoegingen. De mappen met verborgen en verwijderde foto’s moet je ontgrendelen met Face of Touch ID. Ook kun je nu meerdere foto’s tegelijk bewerken, zodat ze allemaal dezelfde stijl krijgen.

Waar we op dit moment nog met smart op wachten, is de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Hiermee deel je een bibliotheek met vijf anderen die allemaal gelijke rechten hebben voor het toevoegen, bewerken en verwijderen van kiekjes. Apple kondigde de functie eerder al aan, tijdens de bèta mochten we er even van proeven en dat ging probleemloos. Toch stelde Apple het last-minute uit. Het begint zo langzamerhand wel een traditie te worden dat de jaarlijkse iCloud-vernieuwing in de soep loopt en wordt uitgesteld.

kooptip

Dingen die we al jaren eerder hadden moeten hebben

iOS 16 batterij pictogram

En dan zijn er nog talloze kleine dingen die je iPhone fijner in gebruik maken. Alles benoemen kan niet. Maar graag even aandacht voor het allerkleinste (en misschien allerfijnste): de terugkeer van het batterijpercentage op iPhones met Face ID. Dat batterijpercentage zie je bij wijze van spreken direct dalen als je toetsenbordfeedback activeert: dan voel je feedback in de vorm van een tikje bij het typen, alsof je op een echt toetsenbord tikt. Toch de moeite waard, want het typt stukken fijner.

Heb je al tikkend en mail of Bericht opgesteld? Je kunt nu mails inplannen voor verzending op een later moment, of juist intrekken als je direct na verzending al spijt hebt. Voor de app Berichten geldt iets soortgelijks: onhandige berichtjes wijzig je of trek je weer in. Dat zijn allemaal fijne veranderingen, maar je zou ze bijna over het hoofd zien: zat deze functie er niet al veel langer in? Het lijkt zo vertrouwd en weinig innovatief. Van hetzelfde laken en pak is dat je nu voor het eerst tussenstops kunt toevoegen in Apple Kaarten. Apple, waarom duurde dit zo lang?

Conclusie iOS 16 review

We feliciteerden je in de eerste alinea niet voor niets: iOS 16 is een fantastische update en je merkt echt verschil. Dat geldt met name voor het vergrendelscherm – waarvoor je dan wel echt even de tijd voor moet nemen. Maar goed, dat doet Apple zelf ook, want veel van de nieuwe functies voelen nu al onmisbaar en hadden er al eerder mogen zijn – en toch voelt je iPhone weer nieuw, fris en opgeruimd.

Pluspunten

  • Veelzijdig vergrendelscherm
  • Mails en iMessages intrekken
  • Praktische toevoegingen

Minpunten

  • Soms een steile leercurve
  • Sommige functies niet voor de wat oudere iPhones