Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
ios 15
iOS

iOS 15

iOS 15 was dé iPhone-update van 2021! Wat is er nieuw? Kun je jouw iPhone ernaar updaten? Je leest het allemaal in dit dossier!

Lees verder na de advertentie

Wanneer kwam iOS 15 uit?

iOS 15

iOS 15 is verschenen op maandag 20 september 2021. September is traditioneel de maand waarin de grote nieuwe iOS-update verschijnt. De opvolger, iOS 16, verscheen in september 2022.

iOS 15 welke iPhones

kooptip

Alle iPhones die geschikt waren voor iOS 14, konden worden geüpdatet naar iOS 15. Dat betekent dat je een iPhone 6s (2015) of nieuwer nodig hebt. Ook de allereerste SE is nog geschikt. Dit zijn alle apparaten met iOS 15 ondersteuning:

Nieuw in iOS 15

iOS 15 is een grote update met heel veel nieuwe functies en verbeteringen. We noemen hier de belangrijkste, maar door het hele systeem heen zul je kleine en grote veranderingen bemerken.

FaceTime sterk verbeterd

Apple werkt met iOS 15 de grootste FaceTime-frustratie uit de weg. Het was altijd Apple-only, maar straks kun je ook facetimen met mensen die een Android-telefoon of een Windows-pc hebben. Je nodigt deelnemers gewoon uit via een linkje dat ze kunnen openen in hun browser. Maar Apple pakt verder uit.

FaceTime portretmodus iOS 15

Je videogesprekken zullen natuurlijker aanvoelen door slimme trucjes met geluid en beeld. Spatial Audio komt naar de videobel-app: is een deelnemer linksboven in het scherm gepositioneerd, dan lijkt het stemgeluid ook uit die richting te komen. Voice Isolation laat je stem kristalhelder doorkomen, zonder achtergrondgeluiden. Wissel je naar Wide Spectrum, dan hoor je juist alle geluiden. Qua geluid zit het dus wel snor, en dat geldt ook voor beeld: FaceTime werkt voortaan met de Portretmodus die je al kent uit de app Camera. Je gezicht komt daarbij scherp in beeld, de achtergrond wordt wazig – zo leg je de focus meer op jezelf. Later dit najaar volgt de mogelijkheid om via FaceTime gemakkelijker samen naar video’s te kunnen kijken of audio te beluisteren.

Verbeter je concentratie met Focus

Focus ios 15

Wordt jouw aandacht ook steeds opgeslokt door je iPhone? Focus is het toverwoord! Als je je ergens op moet concentreren of juist wilt ontspannen, zorgt Focus ervoor dat meldingen en apps gefilterd worden. Zie het als een minder rigoureuze variant van Niet Storen. Je kunt verschillende focussen activeren, zoals Werken, Autorijden of Persoonlijk – of configureer er zelf een.

Je houdt er meldingen mee stil, voorkomt afleiding door apps en laat je contacten weten dat je even niet beschikbaar bent. Maar staat bijvoorbeeld de focus Werken aan? Dan ben je wel beschikbaar voor collega’s. Je kunt zelfs speciale beginschermen inrichten met daarop alleen de apps en widgets die je echt nodig hebt tijdens de betreffende Focus. Activeer je een Focus op je iPhone, dan werkt dat door op je iPad en Mac.

Notificaties gebundeld

Misschien werd je op je iPhone zó overstelpt door alle notificaties, dat je ze uiteindelijk van pure ellende bijna allemaal hebt uitgezet. Zet ze gerust maar weer aan, want in iOS 15 worden ze een stuk behapbaarder. Je iPhone stelt namelijk enkele keren per dag een meldingenoverzicht voor je samen, met daarin de interessantste meldingen, geordend op prioriteit. Overigens worden de echt urgente berichten nog altijd direct afgeleverd. De notificaties zien er straks ook duidelijker uit, met een profielfoto van contactpersonen of groter app-icoon.

Slimme functies van Foto’s

De app Foto’s profiteert misschien nog wel het meest van de kunstmatige intelligentie van je iPhone, zo blijkt uit de volgende vernieuwingen

  • Perfecte muziek bij je terugblikken. Maak je weleens Terugblikken in Foto’s? Van die leuke compilaties van foto’s en video’s met een sfeervol achtergrondmuziekje? Je iPhone zoekt er voortaan zelf een muziekje bij dat perfect bij je herinneringen past, uit de enorme Apple Music-catalogus. Ook leuk: je hebt voortaan veel meer invloed op de samenstelling van je Terugblikken, zodat ze nog persoonlijker worden.
  • Visual Look Up.De zoekfunctie in Foto’s is de laatste jaren al stukken slimmer geworden. Zoek bijvoorbeeld op ‘bloem’ en je krijgt al je foto’s met bloemen te zien. Maar iOS 15 doet er nog een schepje bovenop en herkent wat voor bloem het precies is. Je iPhone weet je zo van alles te vertellen over de wereld om je heen: over planten, huisdieren, kunstwerken, bezienswaardigheden en boeken. Helaas nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Livetekst

Livetekst

Staat er tekst op een foto? Die kan je iPhone voortaan ‘lezen’ en vervolgens afhandelen. Maak bijvoorbeeld een foto van een telefoonnummer en tik op het nummer om het te bellen. Of kopieer de tekst in zijn geheel, en plak hem in een app als Notities. Het werkt ook met handgeschreven tekst.

Nieuwe en completere Weer-app

weer app ios 15

De nieuwe geanimeerde achtergronden geven je direct een indruk van het weer op een bepaalde locatie. Er zijn nu duizenden variaties die wolken, neerslag en de huidige positie van de zon laten zien. Pal daaronder worden de belangrijkste gegevens weergegeven als in een infographic – zo zie je in één oogopslag wat je mag verwachten.

Een goede toevoeging zijn de weerkaarten. Er zijn grote weerkaarten beschikbaar die de temperatuur, luchtkwaliteit en neerslag weergeven. Zoom zo ver in en uit als jij wilt. Open je de Neerslag-kaart, dan kun je ook kiezen voor bewegende radarbeelden: die tonen de loop van buien en de intensiteit ervan.

Gedeeld met jou

Berichten is de plek om allerlei informatie uit te wisselen met contactpersonen, maar vervolgens is het lastig om alles terug te vinden. Zaken die met jou gedeeld worden via de app Berichten, verschijnen vanaf iOS 15 voortaan in de speciale Gedeeld met jou-sectie in de corresponderende app. Zo vind je linkjes terug in Safari, foto’s in Foto’s, liedjes of afspeellijsten in Muziek, et cetera. Vanuit die apps kun je meteen ook reageren. Ook leuk: als iemand meerdere foto’s met je deelt in Berichten, dan verschijnen deze als een stapeltje waar je doorheen kunt vegen.

Safari

Safari achtergrond aanpassen

Aan Safari zul je misschien nog wel het meest moeten wennen. Alles is er nog wel, maar het is even zoeken. Wat meteen in het oog springt, is dat de adres- en zoekbalk nu aan de onderzijde van het scherm zweeft. Dit maakt het gemakkelijker om je iPhone met één hand te bedienen, bijvoorbeeld als je een webadres invoert. Typen doe je dan gewoon met je duim. Heb je meerdere tabs geopend, dan veeg je zó van de ene naar de andere tab. Ook zijn er tabgroepen om bij elkaar horende tabs in te bewaren. Natuurlijk wordt alles gesynchroniseerd met je Mac en iPad.

De startpagina van Safari in iOS 15 heeft heel veel weg van Safari zoals we het al een jaartje kennen van de Mac. Je kunt een eigen achtergrondafbeelding kiezen en de volgorde van de getoonde onderdelen (zoals Favorieten en Veelbezocht) aanpassen. Of verberg bepaalde items gewoon – een opluchting voor als je niet gecharmeerd bent van de zojuist besproken ‘Gedeeld met jou’-functie. Ook geleend van de Mac: extensies van andere apps, om Safari extra functies te geven. De ontwikkelaars van bijvoorbeeld adblockers en passwordmanagers zijn er al druk mee bezig.

Sleutels en ID-kaart in Wallet

iOS 15 wallet rijbewijs

Neem jij je portemonnee nog mee als je boodschappen gaat doen? De digitale versies van je pinpas, instapkaarten en klantenkaarten leven allemaal in de app Wallet. In iOS 15 komt daar nog het een en ander bij. Wat dacht je van sleutels? Je voordeur, je kantoor, je hotelkamer: ze zijn straks allemaal te openen met je iPhone – mits de benodigde ondersteuning is ingebouwd. En daar blijft het niet bij: het wordt straks mogelijk om je ID-kaart, rijbewijs of paspoort als digitale versie op te slaan in Wallet. Overigens is dit voor ons nog toekomstmuziek: voorlopig werkt dit alleen nog maar in enkele deelnemende staten in Amerika.

iOS 15 downloaden

Van iOS 15 zijn de volgende versies verschenen:

We verwachten nu iOS 16 al uit is, nog uitsluitend beveiligingsupdates.

iOS 15 iPad

iPadOS 15

De iPad heeft een eigen besturingssysteem, iPadOS. iPadOS 15 heeft heel veel overlap met iOS 15. Maar er zijn wat extra mogelijkheden die speciaal gemaakt zijn voor de iPad, en die bijvoorbeeld gebruikmaken van het grotere scherm.

Wat is iOS?

iOS staat oorspronkelijk voor ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem dat Apple heeft gemaakt voor de iPhone (en de iPod touch). iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies bij krijgt.