Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
Stage Manager iPadOS 16
iPadOS

iPadOS 16

Net zoals ieder ander jaar verscheen er in 2022 een grote update voor de iPad: iPadOS 16. Wanneer kwam de update uit? Wat zijn de nieuwe functies? En kun je hem ook op jouw toestel installeren? Dit is wat je moet weten over iPadOS 16.

Lees verder na de advertentie

iPadOS 16 features

iPadOS 16 release

iPadOS 16 werd aangekondigd op maandag 6 juni. Op maandag 24 oktober 2022 was de release, ongeveer een maand later dan eigenlijk was gepland. Naar verluidt had dit te maken met de nieuwe functie ‘Stage Manager’: die was niet op tijd klaar, waardoor de release werd uitgesteld.

iPadOS 16 functies

kooptip

Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!
Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De iPadOS-update in het najaar is altijd de grootste update van het jaar. En dat bleek ook wel uit de nieuwe iPadOS 16 functies. We noemen hier de belangrijkste.

Stage Manager: multitasken naar een hoger niveau

iPadOS 16

Stage Manager is een functie waarmee je tot wel vier apps in losse vensters opent en tegelijkertijd kunt gebruiken. Net als op de Mac, dus. De vensters overlappen elkaar en het is aan jou hoe groot ze zijn. Met uitzondering van de app die je op dat moment gebruikt, want die verschijnt pal in het midden van het scherm.

Links vind je een soort Dock met alle andere openstaande vensters, zodat je vlotjes tussen apps navigeert. Om nog efficiënter te multitasken kun je zelfs appgroepen samenstellen. Bijvoorbeeld door al je werkapps in één compacte groep te zetten.

Helaas wel een grote kanttekening: Stage Manager is alleen beschikbaar op iPads met een M1-chip en in een uitgeklede versie op de iPad Pro van na 2018.

Eindelijk de Weer-app

iPadOS 16 weer app

Daar heb je lang op gewacht: de Weer-app is er eindelijk ook op de iPad! Ja, inclusief de coole (of zonnige) animaties. De app werkt precies zoals je gewend bent van de iPhone. Open hem en je ziet direct het meest actuele weerbericht van je huidige locatie, inclusief de temperatuur, bewolking, kans op neerslag en meer. Scrol iets naar beneden om zelfs de weersverwachting voor de komende tien dagen te bekijken. Voor onverwachte buien kom jij nog amper te staan.

Netter schrijven

Maak je vaak handgeschreven aantekeningen in Notities, maar staan deze teksten vervolgens schots en scheef? Na de update wordt het wat gemakkelijker om je handschrift te lezen. De app kan teksten namelijk rechter maken, zodat alle woorden op één rechte lijn zijn geschreven. Overigens is dit niet de enige nieuwe functie in Notities: in iPadOS 16 kun je ook notities beveiligen met je iCloud-wachtwoord, overzichtelijke filteropties gebruiken en schermafbeeldingen toevoegen aan Snelle notities.

Freeform

iPadOS 16

Bij een nieuw besturingssysteem hoort uiteraard een nieuwe app. In 2022 was dat Freeform, een digitaal whiteboard voor al je notities, schetsen en andere krabbels. Je kunt samenwerken met vrienden, familie en collega’s aan hetzelfde bord. Freeform was niet direct na de release van iPadOS 16 beschikbaar, maar volgde pas later in 2022.

Heel veel iOS 16-functies

De iPhone kreeg ook een update: iOS 16. Deze software heeft veel overlap met iPadOS 16. Slimme tools voor Berichten en Mail, praktische verbeteringen in Foto’s en passkeys in Safari: het kwam allemaal naar de iPhone én de iPad. Lees meer over de update in ons iOS 16-dossier. Eén opmerkelijke iOS 16-functie moet je missen op de iPad: dat is het vernieuwde vergrendelscherm met widgets. Die krijg je pas met iPadOS 17!

Voor welke iPads?

iPad modellen in maart 2022

Een nieuwe update betekent dat oudere iPads worden ‘afgeschreven’ – op het gebied van software dan. Ze blijven prima werken, maar je krijgt er niet de update naar iPadOS 16 op. Zo ook deze keer: de iPad mini (4e generatie), iPad Air 2 en iPad (4e generatie) zijn aan de beurt. De volgende iPad-modellen hebben wél ondersteuning voor iPadOS 16:

  • Alle versies van de iPad Pro
  • iPad Air (3e generatie en nieuwer)
  • iPad mini (5e generatie en nieuwer)
  • iPad (5e generatie en nieuwer)

Wat is iPadOS?

Je zult het vast wel ooit gehoord hebben: de afkorting iPadOS staat voor ‘iPad operating system’. Deze benaming bewijst dus naar het besturingssysteem voor de iPad, met daarin alle functies en apps van het toestel. Deze software krijgt elk jaar een grote update met daarin nieuwe functies, verbeteringen en andere nieuwigheden die de toestellen een stuk leuker en handiger maken.