Terug naar iOS 16.1 is uit: gedeelde iCloud-fotobibliotheek, Live Activiteiten en meer!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16.1 is uit: gedeelde iCloud-fotobibliotheek, Live Activiteiten en meer!

Door Laura Grootaarts24 oktober 2022 19:004 min. leestijd2

Apple brengt vanavond iOS 16.1 voor de iPhone uit. Het is de eerste echt grote update voor de iPhone na het verschijnen van iOS 16 in september. Wat zijn de voornaamste vernieuwingen? En hoe kun je je telefoon updaten?

iOS 16.1

iOS 16.1: nieuwe functies

Toen Apple iOS 16 in juni aankondigde, werden er ook een aantal nieuwe functies genoemd die uiteindelijk niet in de eerste release in september zaten. De meeste van deze functies zitten nu wel in iOS 16.1:

Pre-order de iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Pre-order de iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

 • Met de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek deel je je foto’s samen met maximaal vijf anderen. Iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken of verwijderen. Je kunt al je foto’s delen, of je filtert ze aan de hand van regels die je zelf instelt.
 • Live Activiteiten verschijnen nu op het vergrendelscherm: zo zie je zonder je iPhone te ontgrendelen of bijvoorbeeld je bezorgpizza al in de over ligt, of de tussenstand van een wedstrijd. Op de iPhone 14 Pro (Max) zie je ze in het Dynamic Island.
 • Er is ondersteuning voor Matter, een nieuwe standaard die ervoor zorg dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter met elkaar samenwerken.

Verder zijn er ook een hoop kleine verbeteringen en vernieuwingen. Apple sleutelt bijvoorbeeld verder aan het design van het batterij-icoontje, het proces voor het instellen van het vergrendelscherm wordt vereenvoudigd en nog veel meer. Onderaan dit bericht zie je de volledige release-notes van Apple. Bekijk ook ons premium artikel met nog veel meer achtergronden (voor abonnees).

iOS 16.1 downloaden

iOS 16.1 downloaden en installeren is gratis. Binnenkort zal het rode update-bolletje automatisch bij de app Instellingen verschijnen. Dan is het een kwestie van de stappen volgen. Maar daarop hoef je niet te wachten! Als je wilt, kun je deze iOS update ook nu al downloaden.

Je downloadt en installeert iOS 16.1 via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Zorg ervoor dat je op een wifi-netwerk zit en dat je batterij ruim voldoende is opgeladen of dat je iPhone aan de stroom hangt.

Klaar met je iPhone? Dan kun je meteen door met de iPad: daarvoor is vanavond dan eindelijk de eerste versie van iPadOS 16 verschenen. Meer hierover lees je in ons artikel iPadOS 16 verschijnt vanavond: ben jij er klaar voor?

Wil je op de hoogte blijven van Apple-nieuws én handige tips voor je iPhone ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Release-notes van iOS 16.1

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

 • Afzonderlijke bibliotheek voor het naadloos delen van foto’s en video’s met maximaal vijf anderen
 • Wanneer je een bibliotheek configureert of deelneemt aan een bibliotheek kun je met configuratieregels gemakkelijk foto’s uit het verleden delen op basis van de begindatum of personen die op de foto staan
 • Bibliotheekfilters waarmee je snel de gedeelde bibliotheek, je persoonlijke bibliotheek of beide bibliotheken kunt weergeven
 • Met gedeelde bewerkingen en bevoegdheden kan iedereen foto’s toevoegen, bewerken, als favoriet instellen, van een bijschrift voorzien en verwijderen
 • Met de deeloptie in Camera kun je foto’s die je maakt rechtstreeks naar de gedeelde bibliotheek sturen of je kunt opgeven dat je de foto’s automatisch wilt delen wanneer via Bluetooth wordt gedetecteerd dat andere deelnemers in de buurt zijn

Live activiteiten

 • Live activiteiten van apps van derden zijn beschikbaar in het Dynamic Island en op het toegangsscherm voor iPhone 14 Pro-modellen

Wallet

 • Je kunt je autosleutel, je hotelkamersleutel en andere sleutels in Wallet veilig delen via berichtenapps als Berichten en WhatsApp

Woning

 • Ondersteuning voor Matter, de nieuwe connectiviteitsstandaard voor slimme woningen waarmee een breed scala aan slimme woningaccessoires tussen verschillende ecosystemen kunnen samenwerken

Boeken

 • Leesregelaars worden automatisch verborgen wanneer je begint met lezen

Deze update bevat ook probleem­oplossingen voor je iPhone:

 • Verwijderde gesprekken werden mogelijk weergegeven in de lijst met gesprekken in Berichten
 • Dynamic Island-materiaal was niet beschikbaar bij het gebruik van Bereikbaarheid
 • Er kon mogelijk geen verbinding worden gemaakt met CarPlay bij het gebruik van een VPN-app
Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
iPhoneFan0044
Lezer
iPhoneFan0044

Werken de schermen weer normaal voor gerepareede iphone schermen die issues hadden met ios16.0?

iPhoneFan0044
Lezer
iPhoneFan0044

Werkt dat nu weer allemaal zoals het hoort met ios 16.1?