Terug naar iOS 16 gedeelde fotoalbums: foto’s delen wordt nog makkelijker
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16 gedeelde fotoalbums: foto’s delen wordt nog makkelijker

Door Laura Grootaarts29 augustus 2022 15:274 min. leestijd0

Je fotocollectie delen met je gezin? Of met een trouwe groep vrienden? In iOS 16 vind je straks een compleet nieuwe manier van gezamenlijk foto’s delen: de gedeelde iCloud fotobibliotheek. We laten je nu alvast zien hoe het werkt!

iOS 16 foto-album delen

iOS 16 gezamenlijke iCloud-fotobibliotheek

In iOS 16 kun je straks een fotobibliotheek aanmaken. Hierin staan oude foto’s, maar er kunnen ook nieuwe aan worden toegevoegd. Dit zijn enkele belangrijke dingen die je voordat je het instelt moet bedenken.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

  • Je kunt je fotobibliotheek delen met maximaal vijf anderen. Veel mensen zullen het instellen voor hun gezin, maar je het is ook mogelijk om met mensen van buiten je gezin een fotobibliotheek te delen.
  • Je kunt maar één zo’n iOS 16 shared photo library aanmaken. Wees er dus een beetje zuinig op. Het is meer geschikt voor bijvoorbeeld je familiefoto’s dan voor de foto’s van een dagje Efteling met collega’s.
  • Maak jij de fotobibliotheek aan? Dan ben jij degene die voor de iCloud-opslag zorgt.
  • Iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken of verwijderen. Ook bijschriften en sleutelwoorden worden gesynchroniseerd. De iOS 16 gedeelde iCloud fotobibliotheek ziet er bij iedereen hetzelfde uit.
  • Aan de hand van enkele criteria bepaal je welke foto’s gedeeld worden. Je kunt in principe al je foto’s delen, maar het hoeft niet.

iOS 16 deel foto’s met familie en vrienden

ios 16 gedeelde fotobibliotheek

Je moet de gedeelde iCloud-fotobibliotheek voor het eerste gebruik eenmalig activeren. Dat doe je op de volgende manier.

  • Ga naar ‘Instellingen>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’.
  • Tik in het volgende scherm op ‘Aan de slag’.
  • Voeg alvast deelnemers toe – dit kan overigens ook achteraf nog.

Je krijgt nu drie opties om eerder gemaakte foto’s te verplaatsen naar de gedeelde bibliotheek. De eerste optie, ‘Al mijn foto’s’, spreekt voor zich. Bij de laatste, ’Kies handmatig’, maak je een persoonlijke selectie door foto’s aan te vinken.

Regels instellen

De middelste optie heeft wat meer uitleg nodig. Dit is de optie ‘Kies op Personen of Datum’. Tik je op deze optie, dan krijg je eerst de optie om aan te geven welke mensen er bij de gedeelde foto’s aanwezig moeten zijn. Het gaat niet per se om foto’s waar de personen daadwerkelijk op te zien zijn, maar wel om momenten die je samen hebt doorgebracht.

Bij de volgende stap bepaal je vanaf welke datum foto’s zichtbaar moeten zijn. Zo stel je als het ware regels in: In de gedeelde fotobibliotheek staan foto’s van momenten met [naam] sinds [datum].

Voorvertoning van je gedeelde fotobibliotheek

Doorloop de stappen op het scherm totdat je bepaald hebt welke foto’s er in de gedeelde fotobibliotheek komen te staan. We raden je aan om nog even de voorvertoning te bekijken.

  • Tik op ‘Bekijk voorvertoning’.
  • Controleer deze en tik bovenin op ‘Ga door’.
  • Nodig eventueel nog deelnemers uit.

Nieuwe foto’s toevoegen

Deel via camera

Tijdens de laatste stap krijg je de vraag of je nieuw gemaakte foto’s automatisch wilt delen met je fotobibliotheek, of dat dit handmatig moet gebeuren. Kies je hierbij voor handmatig? Dan verschijnt er een nieuwe knop met twee poppetjes in de camera-app. Hiermee geef je aan of foto’s die je maakt ‘gedeeld’ of ‘persoonlijk’ moeten worden.

Heb je een nieuwe foto die je op ‘Persoonlijk’ hebt staan, maar die je bij nader inzien toch wilt delen? Open die foto dan, tik op de bol met de drie bollen en kies voor ‘Verplaats naar gedeelde bibliotheek’.

Je fotobibliotheek in de app Foto’s

Wisselen tussen bibliotheken

Je hebt nu dus twee fotobibliotheken die in de app Foto’s leven, namelijk je persoonlijke en je gedeelde bibliotheek. Om snel tussen de twee te switchen, tik je op de bol met de drie puntjes rechtsboven. Daarna kun je kiezen. Je geeft hier ook aan of foto’s die in de gedeelde fotobibliotheek staan, gemarkeerd moeten worden met een badge – ze zijn dan herkenbaar aan een klein pictogrammetje met twee poppetjes.

Gedeelde fotobibliotheek verwijderen

Gedeelde fotobibliotheek verwijderen

Je kunt een gedeelde fotobibliotheek op ieder moment weer verwijderen, via ‘Instellingen>Foto’s’>Gedeelde bibliotheek’. Je kunt dan kiezen om al je foto’s op te slaan in je persoonlijke bibliotheek, of om alleen de foto’s die je zelf hebt bijgedragen te bewaren.

Meer lezen over iOS 16?

iOS 16 brengt nog veel meer handige nieuwe functies naar je iPhone! Dit moet je weten.

Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen rondom iOS 16? Dan meld je je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar