Terug naar iOS 16: Lockdown-modus beschermt je tegen cyberaanvallen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16: Lockdown-modus beschermt je tegen cyberaanvallen

Door Annemiek Lourensen7 juli 2022 10:303 min. leestijd0

Vanacht heeft de meest recente bèta van iOS 16 ons voorgesteld aan de ‘Lockdown-modus’. Dit is een nieuwe beveiligingsfunctie die een kleine groep mensen beter beschermt tegen gerichte cyberaanvallen. Maar of jij daar ook onder valt…

ios 16 isolatiemodus

iOS 16: Lockdown-modus

Volgens Apple is de Lockdown-modus (in het Nederlands ‘Isolatiemodus’) de eerste beveiligingsfunctie die je persoonlijke bescherming naar een ‘extreem’ hoog niveau tilt. En extreem is het goede woord: activeer je de modus, dan worden bepaalde ‘onveilige’ functies gedeactiveerd. Zo kunnen onbekende contacten je niet meer bellen via FaceTime en kun je in Berichten geen bijlagen of links meer ontvangen. Browsen wordt ook een stuk moeilijker, omdat bepaalde technologieën als JavaScript worden uitgeschakeld.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Deze functies klinken op het eerste gezicht niet heel gevaarlijk, maar de modus is alleen relevant voor een kleine doelgroep. Het gaat om Apple-gebruikers die gevaar lopen vanwege hun werk of inzet, zoals journalisten, activisten en werknemers bij de overheid. Zij lopen nou eenmaal risico op gerichte aanvallen van gevaarlijke malware, zoals eerder gebeurde met de software Pegasus. En deze beperkingen bieden daar net wat meer bescherming tegen.

Om nog maar te benadrukken hoe serieus Apple je veiligheid neemt: het bedrijf roept iedereen op te proberen om de functie in de bètaversie te omzeilen. Krijg je dit voor elkaar en kun je het bedrijf nuttige feedback geven? Dan krijg je een beloning, die kan oplopen tot wel twee miljoen dollar. Het hoogste bedrag dat een ethische hacker momenteel kan verdienen.

Overigens werkt de Lockdown-modus ook voor de iPad en Mac. Maar voor ieder apparaat geldt dat je de functie zelf moet activeren. Heb je de bèta geïnstalleerd en val je onder de doelgroep? Ga dan naar ‘Instellingen>Privacy>Isolatiemodus’ om hem te gebruiken.

Alles over de nieuwe software

Hoewel de Lockdown-modus een specifieke doelgroep in gedachte heeft, zit iOS 16 ook vol nieuwe functies waar iedereen wat aan heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van gedeelde fotobibliotheken, widgets op je lockscreen en gepersonaliseerde vergrendelschermen?

Helaas moet je nog even geduld hebben om deze functies te gebruiken, want volgens Apple vindt de release van iOS 16 dit najaar pas plaats. Hoogstwaarschijnlijk in september, wanneer ook de iPhone 14 wordt aangekondigd. Voor nu hebben alleen ontwikkelaars toegang tot een bètaversie, die later deze maand voor iedereen beschikbaar wordt gesteld. Maar wij raden je aan om deze testversie voor nu over te slaan.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom iOS 16? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »

Praat mee!

avatar