Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 16: Lockdown-modus beschermt je tegen cyberaanvallen

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
ios 16 isolatiemodus


Lees verder na de advertentie

Vanacht heeft de meest recente bèta van iOS 16 ons voorgesteld aan de ‘Lockdown-modus’. Dit is een nieuwe beveiligingsfunctie die een kleine groep mensen beter beschermt tegen gerichte cyberaanvallen. Maar of jij daar ook onder valt…

iOS 16: Lockdown-modus

Volgens Apple is de Lockdown-modus (in het Nederlands ‘Isolatiemodus’) de eerste beveiligingsfunctie die je persoonlijke bescherming naar een ‘extreem’ hoog niveau tilt. En extreem is het goede woord: activeer je de modus, dan worden bepaalde ‘onveilige’ functies gedeactiveerd. Zo kunnen onbekende contacten je niet meer bellen via FaceTime en kun je in Berichten geen bijlagen of links meer ontvangen. Browsen wordt ook een stuk moeilijker, omdat bepaalde technologieën als JavaScript worden uitgeschakeld.

Deze functies klinken op het eerste gezicht niet heel gevaarlijk, maar de modus is alleen relevant voor een kleine doelgroep. Het gaat om Apple-gebruikers die gevaar lopen vanwege hun werk of inzet, zoals journalisten, activisten en werknemers bij de overheid. Zij lopen nou eenmaal risico op gerichte aanvallen van gevaarlijke malware, zoals eerder gebeurde met de software Pegasus. En deze beperkingen bieden daar net wat meer bescherming tegen.

Om nog maar te benadrukken hoe serieus Apple je veiligheid neemt: het bedrijf roept iedereen op te proberen om de functie in de bètaversie te omzeilen. Krijg je dit voor elkaar en kun je het bedrijf nuttige feedback geven? Dan krijg je een beloning, die kan oplopen tot wel twee miljoen dollar. Het hoogste bedrag dat een ethische hacker momenteel kan verdienen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Overigens werkt de Lockdown-modus ook voor de iPad en Mac. Maar voor ieder apparaat geldt dat je de functie zelf moet activeren. Heb je de bèta geïnstalleerd en val je onder de doelgroep? Ga dan naar ‘Instellingen>Privacy>Isolatiemodus’ om hem te gebruiken.

Alles over de nieuwe software

Hoewel de Lockdown-modus een specifieke doelgroep in gedachte heeft, zit iOS 16 ook vol nieuwe functies waar iedereen wat aan heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van gedeelde fotobibliotheken, widgets op je lockscreen en gepersonaliseerde vergrendelschermen?

Helaas moet je nog even geduld hebben om deze functies te gebruiken, want volgens Apple vindt de release van iOS 16 dit najaar pas plaats. Hoogstwaarschijnlijk in september, wanneer ook de iPhone 14 wordt aangekondigd. Voor nu hebben alleen ontwikkelaars toegang tot een bètaversie, die later deze maand voor iedereen beschikbaar wordt gesteld. Maar wij raden je aan om deze testversie voor nu over te slaan.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom iOS 16? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!