Terug naar Always on display iOS 16: het werkt niet op je huidige iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Always on display iOS 16: het werkt niet op je huidige iPhone

Door Laura Grootaarts27 juli 2022 08:503 min. leestijd0

Het is een functie waar veel mensen al jaren op hopen: een always on display. iOS 16 brengt deze optie mogelijk naar je iPhone, zo wordt gefluisterd. Maar toen iOS 16 werd aangekondigd tijdens de WWDC 2022 begin juni, heeft Apple er niks over gezegd. Dat komt omdat deze functie waarschijnlijk exclusief voor de iPhone 14 is, de nieuwe iPhone die nog onthuld moet worden. Waarom komt het niet naar andere iPhones?

iPhone 14 always-on: widgets

Wat is Always on display?

De naam geeft het al een beetje prijs: Een always on display is een scherm dat altijd aan staat, ook als je je telefoon even niet gebruikt. Zelfs als je iPhone in sluimerstand verkeert, is de belangrijkste informatie dus nog continu afleesbaar. Denk bijvoorbeeld aan de datum, de tijd, het aantal ongelezen meldingen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Nieuw is deze techniek niet. Bepaalde Android-toestellen hebben al zo’n scherm. En ook voor Apple zelf is het niet nieuw, want de Apple Watch-modellen van de laatste jaren hebben ook always on. De wijzerplaat geeft altijd de tijd weer en de belangrijkste complicaties, zij het iets gedempter dan normaal. Op de Watch wordt deze functie ‘Altijd aan’ genoemd.

In de code van iOS 16 zitten subtiele hints naar een always on display.  Zo is er sprake van ‘frameworks’ voor het beheren van de achtergrondverlichting van de iPhone. En dan hebben we het nog niet gehad over de nieuwe iOS 16 widgets, die fantastisch uit de verf zouden komen op een always on display – bekijk ze alvast via onze iOS 16 preview.

Always on display iPhone 14

Voor always on heb je een scherm nodig dat maar heel weinig beeldverversingen per seconde heeft. De Apple Watch ververst bijvoorbeeld maar eens per seconde – 1 hertz wordt dat genoemd. Dat is voldoende om de nogal statische content te tonen én kost maar weinig energie.

Op dit moment is er geen enkele iPhone die zo’n lage verversingsgraad heeft. En dat betekent dat je iPhone-batterij razendsnel leeg zou gaan als je scherm altijd aan staat.  De luxere iPhone van vorig jaar, de iPhone 13 Pro (Max), komt wel al een heel eind in de richting. Die heeft een geavanceerd ProMotion-scherm waarbij de beeldverversing teruggeschroefd kan worden naar 10 hertz – maar zelfs dat zou nog te veel zijn.

De volgende stap is: terug naar 1 beeld per seconde. En het lijkt erop dat Apple zo’n iPhone in de maak heeft: de iPhone 14. Waarschijnlijk wordt het always on display iPhone 14 exclusive. Houd er rekening mee dat die felbegeerde nieuwe functie er alleen is voor de luxere (en duurdere) iPhone van 2022: de iPhone 14 Pro en de 14 Pro Max. Want alleen die krijgen het geavanceerde ProMotion-scherm.

Ook de zeer betrouwbare Apple-analist Mark Gurman meent dat het always on display naar de luxere iPhone komt:

‘Net zoals de Apple Watch zal de iPhone 14 Pro widgets kunnen tonen met het weer, kalenders, aandelen, activiteiten en andere gegevens, terwijl het scherm op een lage helderheid en framerate blijft staan. Via de Instellingen kun je voorkomen dat er privacy-gevoelige gegevens op het vergrendelscherm verschijnen.’

Op de hoogte blijven van ‘Always on display’ en ander iOS 16 nieuws?

Of het daadwerkelijk allemaal is? Dat horen we tijdens het Apple-event in september. In ons dossier over iOS 16 houden we je op de hoogte van de actualiteiten. Of meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar