Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Zo beschermt iOS 17 je tegen expliciete foto’s

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Communicatiebeveiliging kinderen


Lees verder na de advertentie

In een wereld waarin het delen van foto’s een fluitje van een cent is geworden, ligt het gevaar van ongewenste beelden helaas op de loer. Zit je niet te wachten op expliciete foto’s? De functie Communicatieveiligheid zorgt ervoor dat jij en je kinderen er niet mee geconfronteerd worden. De functie is in iOS 16.4 geïntroduceerd voor kinderen en is vanaf dit najaar met iOS 17 ook beschikbaar voor volwassenen.

Communicatiebeveiliging kinderen

Communicatieveiligheid

Communicatieveiligheid moet voorkomen dat jij of je kinderen geconfronteerd worden met foto’s waarop naakt te zien is. Machine learning detecteert (mogelijk) ongepaste beelden en vervaagt ze, zoals op de afbeeling hierboven. Je kunt er dan alsnog voor kiezen om de foto te openen. Ook kinderen maken die beslissing uiteindelijk zelf, maar worden herhaaldelijk gewaarschuwd om het niet te doen. Bovendien krijgen ze de optie om het advies van een vertrouwde volwassene in te roepen.


kooptip

Communicatieveiligheid zit in Berichten, AirDrop, de nieuwe contactposters in de Telefoon-app, FaceTime en apps van derden. De functie werkt ook andersom. Versturen jij of je kind zélf een ongepaste foto, dan is er een soortgelijke procedure. (Misschien denk je: zoiets doe ik niet, maar het is ook een bescherming als het per ongeluk gebeurt).

Communicatieveiligheid instellen voor kinderen

Communicatieveiligheid

Communicatieveiligheid kun je nu al instellen voor kinderen. Het maakt deel uit van Ouderlijk toezicht. Als je dat hebt ingesteld, vind je de optie hier in de app Instellingen:

 • Tik op Schermtijd.
 • Tik op de naam van je kind.
 • Tik op ‘Communicatieveiligheid’
 • Zet de schakelaar achter ‘Controleer op gevoelige foto’s’ op groen

Op de Mac werkt het op soortgelijke wijze:

 • Open de Systeeminstellingen.
 • Tik op Schermtijd.
 • Tik op de naam van je kind.
 • Tik op ‘Communicatieveiligheid’
 • Zet de schakelaar achter ‘Controleer op gevoelige foto’s op groen

Communicatieveiligheid instellen voor jezelf

Je wilt je kinderen beschermen tegen ongepaste foto’s, maar waarschijnlijk zit je er zelf ook niet op te wachten. Als straks iOS 17 verschijnt – naar verwachting in september – dan kun je het ook voor jezelf instellen. Dat doe je dan op deze manier:

 • Ga naar ‘Instellingen>Schermtijd’. Schermtijd nog niet geactiveerd? Dan moet je dat eerst nog even doen.
 • Tik op ‘Communicatieveiligheid’.
 • Zet de schakelaar achter ‘Controleren op gevoelige foto’s’ op groen.

Hoe zit het met je privacy?

Apple benadrukt dat de foto’s privé blijven – de scan wordt volledig gemaakt op de iPhone en niet op de servers van Apple. In het geval van kinderen wordt er overigens géén waarschuwing gestuurd naar de ouders – de beslissing ligt uiteindelijk bij het kind zelf. De optie zorgt er in ieder geval wel voor dat het kind gewaarschuwd is en dat het gemakkelijker wordt om contact op te nemen met een volwassene.

Meer lezen over iOS 17

 Deze iOS 17-functie houdt je ogen gezond

Kom veilig thuis met check-in in iOS 17

‍⬛ iOS 17 herkent jouw huisdieren op foto’s

⌚️ Met iOS 17 raak je je Apple Watch niet meer kwijt