Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 16: deze 11 geheime functies heeft Apple niet genoemd

Auteur: Ward Edema
0 reacties


Lees verder na de advertentie

iOS 16 zit bomvol vernieuwingen, en een groot deel heeft Apple niet eens genoemd tijdens de WWDC-presentatie. Deze geheime functies van iOS 16 moet je kennen!

1. Trillend toetsenbord

Zit je wel eens in de trein met iemand die keihard die irritante toetsenbordtikjes aan heeft staan? Of ben jij zelf die persoon? Feedback tijdens het typen is handig, maar het kan behoorlijk storend zijn. Gelukkig heeft Apple daar nu wat op bedacht: het is in iOS 16 mogelijk om je telefoon een klein beetje te laten trillen bij het tikken op de toetsen. Zo heb je feedback zonder mensen te storen.

2. Losse beveiligingsupdates

De wereld van het internet is best gevaarlijk. Nieuwe virussen liggen constant op de loer, en Apple doet al jaren z’n best om alle lekken snel te dichten. In iOS 16 kunnen ze dit nog sneller: beveiligingsupdates komen los te staan van systeemupdates, en kunnen automatisch op de achtergrond uitgevoerd worden. Zo is je telefoon altijd veilig, ook als je even niet de laatste iOS-update hebt geïnstalleerd.

3. Portretfoto’s met wazige voorgrond


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

In de Portretmodus maak je prachtige foto’s met een mooie wazige achtergrond. Maar wat als er in de voorgrond nou net een blad of een bloem in de weg zit? Dan wordt die met iOS 16 nu óók wazig gemaakt.

4. Horizontale Face ID

Je kent het vast wel: heb je je telefoon in een houder, bijvoorbeeld in de auto, kun je hem niet meer ontgrendelen omdat hij niet verticaal staat. Zucht. In iOS 16 – op de iPhone 13 dan – kun je Face ID ook gewoon gebruiken als je telefoon horizontaal staat.

5. Duplicate Detection

iOS 16 duplicaten

Dubbele foto’s zijn best zonde van je opslagruimte. Dat weet Apple ook. En daarom is er straks een nieuwe sectie in de Foto’s-app met alle dubbele foto’s, zodat je gemakkelijk duplicaten kunt wissen.

6. Slot op verborgen en verwijderde foto’s

Gebruik je je Foto’s-app als een soort documenten-map, met foto’s van wachtwoordlijstjes, paspoorten, en andere gevoelige informatie? Dan is het handig om die foto’s te verbergen. En met iOS 16 zijn verborgen foto’s alléén te zien met je toegangscode of Face ID/Touch ID. Wel zo veilig.

7. Makkelijker bij AirPods-instellingen

AirPods iOS 16

Even de instellingen van mijn AirPods bijwerken. Instellingen>Bluetooth>AirPods>eh … Je raakt al snel verdwaald. In iOS 16 staan de instellingen van je AirPods gewoon in het hoofdmenu van Instellingen. Zo heb je ze direct voor je wanneer je ze nodig hebt.

8. Wi-Fi-wachtwoord inzien

Heb je weer zo’n Android-vriend in huis waar je je Wi-Fi-wachtwoord niet automatisch mee kunt delen? Apple heeft daar nu ein-de-lijk een oplossing voor. In Instellingen>Wi-Fi kun je nu van netwerken waar je eerder mee verbonden bent het wachtwoord inzien. Zo deel je hem gemakkelijk met je groene bubbel-vrienden.

9. Sorteeropties Muziek-app

Apple Music sorteren

Afspeellijsten zijn tegenwoordig dé manier om naar muziek te luisteren, maar de volgorde ervan is lastig te beheren. In iOS 16 zitten nieuwe sorteeropties, die je met één tik de volgorde van een afspeellijst laat veranderen. Zo sorteer je je lijst op songtitel, artiest, album of uitgavedatum.

10. Switch-controllers

Je iPhone ondersteunde al de controllers van je PS5 of Xbox One, maar als je alleen een Nintendo Switch in huis hebt staan dan had je tot nu toe pech. Maar met iOS 16 kun je ook de Nintendo Switch Joy-Cons én de Nintendo Switch Pro Controller gebruiken. Zo game je een stuk beter op je iPhone!

11. Siri kan ophangen

Handsfree bellen wordt nog handsfree’er. Want waar je voorheen fysiek op de ophangknop moest drukken om een gesprek stop te zetten, kun je dat nu gewoon aan Siri vragen. “Hé Siri, hang op”. Enige nadeel is dat je gesprekspartner deze woorden ook hoort voordat je telefoontje abrupt eindigt.

Meer geheime functies in iOS 16

Bij de testversies van grote iOS-updates zien we doorgaans bij elke bèta weer nieuwe geheime functies naar voren komen, tot de uiteindelijke release van iOS 16 in september. Wil je op de hoogte blijven van alle vernieuwingen die ontdekt worden? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Beeld: MacRumors en 9to5mac