Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

SOS-noodmelding: snel 112 bellen met je iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
SOS noodmelding header


Lees verder na de advertentie

Met je iPhone bereik je razendsnel de hulpdiensten – en niet per se door in de Telefoon-app ‘112’ in te toetsen. Je iPhone maakt het je nóg gemakkelijker om politie, brandweer en ambulance te bellen, en wel met de functie SOS-noodmelding. In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt, zodat je weet wat je moet doen als je een keer in een noodsituatie belandt. Zo redt de iPhone je leven!

SOS noodmelding header

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

112 bellen iPhone: zo werkt SOS-noodmelding

SOS Noodmelding instellen


kooptip

Met SOS-­noodmelding bel je snel en eenvoudig 112, zelfs als je iPhone vergrendeld is. Maar op welke manieren kun je bellen? Open ‘Instellingen>SOS-noodmelding’ en kijk mee voor de verschillende mogelijkheden.

1) Slider tevoorschijn halen

SOS noodmelding

Bij de iPhone 8 en nieuwer moet je de zijknop en een van de volumeknoppen langere tijd ingedrukt houden – eigenlijk zoals je de iPhone uitzet. Dan verschijnt de slider ‘Noodoproep’. Om de hulpdiensten te bellen, veeg je die naar rechts. De combinatie van knoppen kan verschillen per iPhone-model, dus kijk goed wat er er bij jou staat onder ‘Instellingen>SOS-noodmelding’. De tekening bovenin geeft uitleg.

2) Bel met ingedrukt houden en loslaten

laat los om de hulpdiensten te bellen

Zet de schakelaar achter ‘Bel met ingedrukt houden en loslaten’ op groen om de tweede manier van alarmeren te activeren. Je gebruikt dan dezelfde toetsencombinatie, maar als het scherm met de slider verschijnt, blíj́f je de knoppen ingedrukt houden. Er start dan een aftelklok en je hoort een alarm. Als je na het aftellen loslaat, worden de hulpdiensten gebeld (of je duwt nog snel op annuleer).

3) Bel met vijfmaal drukken op de knop

Zet de schakelaar achter ‘Bel met vijfmaal drukken op de knop’ op groen om de derde manier van alarmeren te activeren. In geval van nood duw je vijf keer op de zijknop voor het bellen van de hulpdiensten. Ga je nooit onthouden hoe vaak je moet drukken? Duw gewoon heel snel achter elkaar door, want vaker dan vijf keer werkt ook.

Liever stil bellen?

Bij methode twee en drie klinkt er een alarm op je iPhone. Dit trekt de aandacht van omstanders en heeft een afschrikwekkende werking op een eventuele dader. Maar misschien vind je dit vervelend, en voelt het als een drempel op het moment dat je een SOS-noodmelding wilt plaatsen. In dat geval kun je de schakelaar achter ‘Bel stil’ beter op groen zetten.

Extra opties voor de iPhone 14

De iPhone 14 is de nieuwste iPhone en biedt nog enkele extra mogelijkheden om een SOS-­noodmelding te plaatsen. We nemen ze met je door!

1) Bel na ernstig ongeluk

Bel na ernstig ongeluk

Crashdetectie (of ongelukdetectie) is een nieuwe veiligheidsfunctie voor je iPhone en de nieuwste generatie Apple Watch-modellen. Standaard staat de functie al aan, dus laat de schakelaar achter ‘Bel na ernstig ongeluk’ maar mooi op groen staan. Beland je in een stevig auto-ongeluk, dan zal je telefoon dat merken en hulp inroepen via het noodnummer 112. Ook als jij daar zelf niet meer toe in staat bent. Lees meer achtergronden in ons artikel over crashdetectie.

2) SOS-noodmelding via satelliet

Als je de nooddiensten belt vanaf een plek zonder wifi of mobiel bereik, schakelt je iPhone 14 automatisch over op satellietcommunicatie en kun je alsnog contact opnemen. We raden je aan om de demo uit te proberen via ‘Instellingen>SOS-noodmelding>Probeer demo uit’. Zo weet je hoe het werkt, mocht de nood ooit echt aan de man zijn. Wil je daar nog wat extra hulp bij? Bekijk dan onze workshop over SOS-noodmelding via satelliet.

Voordelen van SOS-noodmelding

Bellen met SOS-noodmelding heeft als voordeel dat het lekker snel is. Je hoeft er je iPhone niet eens voor te ontgrendelen, en je hoeft al helemaal niet op zoek naar de Telefoon-app. Je locatiegegevens worden automatisch mee gestuurd naar de meldkamer. Ook worden je SOS-contactpersonen ingelicht dat je gebeld hebt naar de hulpdiensten, inclusief je locatie. Ze krijgen ook updates als je je verplaatst na een melding. Stel een SOS-contactpersoon in via je Medische ID in de app Gezondheid, bijvoorbeeld je partner, ouders of kinderen – meerdere kan ook.

kooptip

Wat als je per ongeluk 112 belt?

Hoewel je nog best wat momenten hebt om een oproep te annuleren, kan het soms gebeuren dat je per ongeluk 112 belt. Hang dan vooral niet op, maar vertel de meldkamer dat je per abuis gebeld hebt. Dat is beter dan snel ophangen, want dan wordt er misschien alsnog hulp gestuurd omdat ze niet weten wat er aan de hand is – wat helemaal niet nodig is.

SOS-noodmelding uitzetten

Misschien vind je SOS-noodmelding geen handige functie, of heb je het al een paar keer per ongeluk geactiveerd. Zet dan de sliders onder ‘Instellingen>SOS-Noodmelding’ uit. Daarmee voorkom je in ieder geval dat je automatisch belt door middel van de besproken combinaties. De slider om de nooddiensten te bereiken kun je dan nog wel oproepen (zie de allereerste stap).

Alternatief: 112-app

112 app

Nu je je toch verdiept in hoe je de nooddiensten moet bellen met je iPhone, is het misschien de hoogste tijd om de 112NL-app te downloaden. 112NL is de officiële app van de Nederlandse noodhulpdiensten. Hij werkt ook als er (zoals recent) een storing is bij 112, en er zit bovendien een chatfunctie in. Lees ook Waarom je nú de 112-app moet downloaden.