Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Geavanceerde gegevensbescherming: alles over de iCloud-functie

Je iPhone heeft een functie om iCloud extra te beschermen: Geavanceerde gegevensbescherming. Maar moet je de functie inschakelen?
iCloud veilig
Icon voor iCloud
iCloud
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
5 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Wat is ‘Geavanceerde gegevensbescherming’?

Sommige van je gegevens versleutelt Apple met end-to-end-encryptie. Alleen met een zogeheten encryptiesleutel is het dan mogelijk om de gegevens te ontcijferen – en die sleutel staat alleen op jouw Apple-apparaat.

Bij veertien gegevenscategorieën uit iCloud gebeurt dit standaard. Dit geldt voor wachtwoorden die zijn opgeslagen in iCloud-sleutelhanger, gezondheidsgegevens, je zoekgeschiedenis in Apple Kaarten, gesprekken in Berichten (exclusief de back-ups) en meer.

Geavanceerde gegevensbescherming breidt deze veiligheidslaag uit naar de overgrote meerderheid van iCloud-categorieën. Hierbij gaat het onder meer om iPhone-backups die je maakt in iCloud, iCloud Drive en iCloud-foto’s. Uitzonderingen zijn Mail, Contacten en Agenda. Deze categorieën bescherm je extra goed als je ‘Geavanceerde gegevensbescherming inschakelt’:

Moet je de functie activeren?

Meer veiligheid voor je iCloud-gegevens: klinkt perfect, maar er is een reden dat Apple de functie niet standaard activeert. De bovenstaande gegevens worden nu ook beveiligd met een encryptiesleutel. Die staan op je Apple-apparaten, maar ook op de datacenters van Apple.

Schakel je ‘Geavanceerde gegevensbescherming’ in, dan verwijdert Apple de coderingsleutels van zijn servers. Doordat je data dan zo goed beveiligd is dat zelfs Apple er niet bij kan, kan het bedrijf je niet meer helpen met het herstellen van je gegevens, mocht je de toegang tot je Apple ID ooit kwijtraken.

Hier heeft Apple wel een oplossing voor: herstelcontacten en herstelsleutels. Zo heb je ook zonder de hulp van Apple altijd toegang tot je account, zelfs als je je wachtwoord bent vergeten. Het instellen van ‘Geavanceerde gegevensbescherming’ kan alleen als je een herstelcontact of herstelsleutel hebt, dus dit is vereist.

Heb je een HomePod? Werk deze dan even bij naar de nieuwste software-versie, voordat je deze iCloud-functie activeert. Een vreemde bug in de Woning-app verhindert nu dat HomePods met oudere versies worden bijgewerkt als iCloud end-to-end encryptie is ingeschakeld.

Geavanceerde gegevensbescherming inschakelen

Geavanceerde gegevensbescherming

Wil je Geavanceerde gegevensbescherming inschakelen? Dat kan als je je iPhone hebt bijgewerkt naar iOS 16.3 of nieuwer. Zo doe je dat:

  1. Open de Instellingen-app van je iPhone;
  2. Tik boven het scherm op je naam;
  3. Selecteer ‘iCloud’;
  4. Scrol naar beneden en tik op ‘Geavanceerde gegevensbescherming’.
  5. Kies ‘Schakel geavanceerde gegevensbescherming in’.