Terug naar iOS 16 preview
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 16 preview

Door Laura Grootaarts2 augustus 2022 09:195 min. leestijd

Dit najaar verschijnt iOS 16, de grote update voor je iPhone. Je iPhone voelt straks door iOS 16 weer helemaal als nieuw. Je bent vast benieuwd naar wat er allemaal nieuw is en hoe het eruitziet. Daarom geven we je in dit artikel alvast een iOS 16 preview.

iOs 16 preview

Hoe ziet iOS 16 eruit?

Apple heeft op maandag 6 juni een presentatie gegeven van iOS 16. Bovendien is op dit moment de eerste bèta-software al beschikbaar. We weten dus al welke nieuwe features er dit jaar naar je iPhone komen en hoe iOS 16 eruitziet. Het is een verrassend leuke update met opvallende functies. Soms zie je na een update niet meteen wat er nu anders is, maar geloof ons: bij iOS 16 is het overduidelijk. En dat heeft alles te maken met het compleet vernieuwde iOS 16 lock-screen.

De iPhone 14 Pro nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

iOS 16 lock-screen: wat is er allemaal nieuw?

Het grootste iOS 16 redesign betreft het vergrendelscherm. Dat kun je voortaan veel beter naar je hand zetten, zodat je ook echt ziet dat het jouw iPhone is. Dit zijn de belangrijkste vernieuwde onderdelen van het iOS 16 vergrendelscherm:

Nieuwe iOS 16 achtergrond

iOS 16 achtergrond en lgo

Bij een nieuwe versie van iOS verschijnt ook altijd een nieuwe achtergrond die Apple gebruikt in alle marketingmaterialen. De bovenstaande achtergrond is dat jaar ‘het gezicht’ van iOS 16. Je ziet de kleuren hieruit ook weer terug in het iOS 16 logo. Maar het blijft niet bij dit ene speciale iOS 16-achtergrondje!

Als je straks in iOS 16 een nieuwe achtergrond toevoegt, zal je opvallen dat er heel veel iOS 16 wallpapers zijn om uit te kiezen. Er is een galerie vol met inspiratie. Wat voor iOS 16 thema’s zijn er zoal?

iOS 16 achetergrondn

  • Collections: Kies uit een dynamische vergrendelschermen die speciaal voor iOS 16 zijn gemaakt. Ook Pride en Unity zijn van de partij.
  • Emoji’s: Kies je favoriete emoji’s uit (maximaal zes) en maak er een gaaf patroon van.
  • Kleuren: Kies je favoriete kleurcombi en laat de kleuren in elkaar overlopen.
  • Weer: Verandert het weer gedurende de dag? Je ziet het direct terug op je iPhone.
  • Astronomie: Bekijk de aarde, de maan of het zonnestelsel met een set dynamische vergrendelschermen. Alleen beschikbaar op nieuwere iPhone-modellen.
  • Personen: Bij een geschikte foto verdwijnt de klok deels achter de persoon. Werkt overigens ook met landschappen en skylines.

Meer voorbeelden zien? Check dan ook ons artikel Hoe ziet iOS 16 eruit?

Nu ook op je vergrendelscherm: iOS 16 widgets

iOS 16 widgets toevoegen

Ook nieuw op het vergrendelscherm zijn widgets. Die geven de belangrijkste informatie uit je favoriete apps weer. Je hoeft er je iPhone dus niet eens voor te ontgrendelen om op de hoogte te zijn van het weer, je volgende afspraak of nog heel veel meer. Welke widgets er allemaal zijn zie je in ons overzicht met alle iOS 16 widgets.

De widgets voeden het gerucht dat de nieuwe iPhone 14 een bijzonder scherm krijgt dat de widgets altijd toont, ook als je iPhone niet actief is. Lees er meer over in ons artikel Always on display iOS 16.

Klokje met zelfgekozen iOS 16 font

iOS 16 klokje

Op het vergendelscherm vind je nog een opvallende vernieuwing: je kunt het lettertype van het klokje veranderen. Er zijn zes verschillende stijlen om uit te kiezen. En ook de kleur staat niet meer vast: je kunt alle kleuren van de regenboog kiezen. De widgets verschijnen in dezelfde kleur als het klokje.

iOS 16 verwachte features: wat nog meer

Naast de vernieuwingen aan het vergrendelscherm, zijn er ook nog enkele andere andere nieuwe functies die wat minder opvallen. Maar praktisch zijn ze wel degelijk en daarom mogen ze niet ontbreken in deze iOS 16 preview! Dit zijn wat ons betreft de functies om naar uit te kijken

Berichten bewerken

iOS 16 berichten verbeteren

Met iOS 16 kun je berichten intrekken of zo nodig helemaal verwijderen. Je hebt hiervoor een kwartier de tijd. Ook nieuw is dat je gelezen berichten kunt markeren als ongelezen. Lees er meer over in ons artikel Eindelijk: in iOS 16 kun je Berichten bewerken en intrekken

Mail inplannen

Ook de Mail-app heeft wat fijne verbeteringen. Je kunt een mail intrekken, vlak nadat je hem verzonden hebt. Bovendien is het mogelijk om een mail in te plannen in de toekomst, zodat hij op het meest geschikte moment verzonden wordt. Lees ook: iOS 16 Mail-app: je mails intrekken (en nog veel meer nieuwe functies)

Slimme Foto’s-functies

iOS foto losmaken

Je ziet het niet meteen, maar ook Foto’s krijgt er toffe nieuwe functies bij. Heel tof is de functie om objecten uit foto’s te kopiëren en plakken. Zo maak je supersnel een sticker van bijvoorbeeld je huisdier, een bloem of je favoriete persoon.

Verder zijn er veel praktische vernieuwingen. Er is een gedeelde iCloud-fotobibliotheek, zodat je gemakkelijk foto’s kunt uitwisselen met bijvoorbeeld gezin. Ook nieuw: pas bewerkingen toe op een reeks foto’s, verwijder snel dubbele kiekjes en vergrendel je verwijderde en verborgen foto’s met Touch ID of Face ID.

Verbeteringen in Safari

Vorig jaar werd Safari drastisch vernieuwd, dit jaar houdt Apple de wijzigingen iets beperkter.

De met iOS 15 geïntroduceerde tabgroepen zijn wat verder verfijnd. De grootste vernieuwing is dat je straks complete tabgroepen kunt delen met vrienden, familie en collega’s. Handig als je samen een een groot project werkt.

Een opmerkelijke toevoeging zijn Passkeys. Dit is een vernieuwde manier van inloggen. In plaats van een wachtwoord, gebruik je biometrische gegevens voor het bevestigen van je identiteit. Je logt dus in met Touch ID of Face ID.

Heel veel kleine vernieuwingen

Naast de grote functies die direct in het oog springen, zul je straks ook een heleboel kleine vernieuwingen opmerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Wil je de komende tijd op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom iOS 16? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €12,50 korting per maand!

• €96 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
macOS Monterey
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden