Terug naar iOS 16
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 16

Door Laura Grootaarts17 januari 2022 11:544 min. leestijd

Ook in 2022 gaat Apple weer een grote update uitbrengen voor je iPhone: iOS 16. Het is nog wat vroeg in het jaar, toch zijn er nu al enkele geruchten over het nieuwe besturingssysteem. Dit is wat je op dit moment moet weten over iOS 16.

Aankondiging tijdens de WWDC

We verwachten dat Apple iOS 16 aankondigt in juni. Juni is de maand van de Worldwide Developers Conference, afgekort WWDC. Dit is Apple’s jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars. Apple trapt de WWDC altijd af met een keynote waarin een sneakpreview waarin de belangrijkste nieuwe functies getoond worden.

De iPhone 13 nu tot €277 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone 13 nu tot €277 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

iOS 16 bèta om de software te testen

Direct na de WWDC-keynote verschijnt de eerste iOS 16 bèta. Een bèta is een testversie van de software. Liefhebbers kunnen de update zo alvast uitproberen. Daar zitten dan nog ongetwijfeld foutjes in, en het is de bedoeling dat testers die dan rapporten aan Apple. Apple lost deze fouten dan op, zodat in de definitieve versie nog zo min mogelijk fouten zitten. Vaak zijn er meer dan tien bèta-versies nodig.

Iedereen met een geschikte iPhone kan de iOS 16 bèta downloaden in juni. Dat is leuk omdat je zo als eerste kennismaakt met alle nieuwe functies. Maar houd er rekening mee dat er kinderziektes in kunnen zitten.

iOS 16 release date

Na een hele zomer testen volgt dan eindelijk de officiële release en kan iedereen iOS 16 downloaden. Doorgaans vertelt Apple tijdens de aankondiging van de nieuwe iPhone begin september ook wanneer de officiële datum van de iOS release is. We verwachten ook dit jaar dat de nieuwe iOS verschijnt ergens medio september. De update is altijd gratis.

iOS 16 nieuwe functies

iOS 16 splitscreen

Met een nieuw besturingssysteem krijgt je iPhone er allerlei nieuwe functies en verbeteringen bij. Wat we van iOS 16 kunnen verwachten is nog niet duidelijk. Een nogal schimmig gerucht spreekt over een iets ander font op het thuisscherm, een redesign voor de app-icoontjes en antwoordsuggesties in Messenger-apps. We denken dat de geruchtenmolen binnenkort serieus op gang gaat komen – vooralsnog houden we het op een wensenlijstje voor iOS 16.

  • Interactieve widgets. Sinds iOS 14 staan er widgets op het scherm: kleine voorvertoningen van apps. Maar ze zijn nogal statisch en interactieve widgets zouden een mooie doorontwikkeling zijn. Bijvoorbeeld een muziekwidget waarin je direct een liedje afspeelt. Of een todo-widget om je zaken af te vinken.
  • Always-on display. De Apple Watch heeft sinds enkele jaren een always-on display. Het scherm gaat nooit op zwart. Het zou mooi zijn als de iPhones met een oled-scherm deze optie ook krijgen. Zodat je bijvoorbeeld altijd de datum, tijd en weersomstandigheden zien kunt.
  • Meer standaard-apps. Sinds iOS 14 kun je zelf je favoriete browser- en mail-app kiezen. Je bent niet meer gebonden aan Safari of Mail. We hopen bij andere soorten apps ook deze optie te krijgen. Bijvoorbeeld voor muziek-, navigatie en podcasts-apps.
  • Wat handigheidjes van de iPad. We zouden graag wat iPadOS-zaken ook op de iPhone zien. Splitscreen bijvoorbeeld, om twee apps naast elkaar te zetten. Ook het oproepen van een Snelle notitie door vanuit een schermhoek naar binnen te vegen, lijkt ons een prima iPhone-functie.

Voor welke iPhones?

Als Apple een grote nieuwe update uitbrengt, dan betekent dat vaak dat het doek valt voor enkele wat oudere iPhones. Die kun je dan niet meer updaten. Je kunt de toestellen nog wel blijven gebruiken zoals je nu ook doet, maar er komen geen nieuwe functies meer bij. Dit jaar gaan waarschijnlijk de iPhone 6s, de iPhone 6s Plus en de iPhone SE (eerste generatie) met pensioen. Dit zijn de toestellen die wél iOS 16 ondersteuning krijgen:

Op de nieuwe iPhone die dit najaar verschijnt, de iPhone 14, staat iOS 16 standaard al geïnstalleerd.

iOS 16: iPad krijgt iets soortgelijks

De iPad schittert door afwezigheid op deze pagina. Dat komt omdat de iPad sinds enkele jaren een eigen besturingssysteem heeft, iPadOS 16. Er is veel overlap met iOS 16. Vaak heeft Apple wel wat extra functies voor iPadOS, omdat met een groter scherm en een accessoire als de Apple Pencil gewoon veel meer mogelijk is.

Wat is iOS?

iOS was ooit de afkorting van ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem voor de iPhone (en de iPod touch). iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies en verbeteringen bij krijgt.

De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data of 2GB cadeau!

De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data of 2GB cadeau!

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Volgend dossier
macOS Monterey
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden