Terug naar iOS 16
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 16

Door Laura Grootaarts23 juni 2022 09:157 min. leestijd

De grote iPhone update van dit jaar is iOS 16. Apple heeft iOS 16 inmiddels officieel gepresenteerd, en dus weten we wat we mogen verwachten van het nieuwe besturingssysteem. Wanneer komt het uit? Wat zijn de nieuwe functies? Werkt het ook op jouw iPhone? Je leest het allemaal in dit dossier!

iOS 16 release date

iOS 16 wanneer?

Tijdens de WWDC op maandag 6 juni heeft Apple ons een uitgebreide iOS 16 preview gegeven. En nu is het nog even wachten op de Apple iOS 16 update. We weten nu dat iOS 16 ergens dit najaar verschijnt: naar verwachting is dat half september. En als we een exacte datum moeten zeggen: we denken dat de iOS 16 release date op maandag 19 september is.

Het zijn weer iDays bij Amac! De grootste Apple sale van Nederland.

Het zijn weer iDays bij Amac! De grootste Apple sale van Nederland.

• 20% korting op accessoires met: IDAYS2022
• 2 jaar Apple garantie en gratis training

Bèta iOS 16

Als je online rondkijkt, zie je dat veel mensen iOS 16 al op hun telefoon hebben. Hoe krijg je iOS 16 vroeg? Door de iOS 16 bèta te installeren. Dat is testsoftware waarin nog wat foutjes kunnen opduiken. Nu kunnen nog alleen software-ontwikkelaars dat, maar in juli verschijnt er ook een openbare bèta die iedereen op zijn iPhone kan installeren. De meest recente bèta is iOS 16 bèta 2 voor ontwikkelaars.

iOS 16 ondersteuning

Welke iPhones krijgen iOS 16? Je ziet het in de lijst hieronder.

Helaas zijn er dit jaar verschillende modellen die buiten de boot vallen. Die hebben geen iOS 16 compatibiliteit, en blijven dus steken op iOS 15. Het gaat om de volgende modellen:

  • iPhone 6s (Plus) uit 2015
  • iPhone SE (eerste generatie) uit 2016
  • iPhone 7 (Plus) uit 2016

iOS 16 verwachte features

Tijdens het iOS 16 event begin juni heeft Apple een iOS 16 preview gegeven. Wij lichten de leukste veranderingen uit!

Een compleet vernieuwd lock screen

iOS 16 lock screen

In iOS 16 krijg je veel meer mogelijkheden om het vergrendelscherm te personaliseren. Er is een hele galerij met achtergronden in diverse thema’s ter inspiratie. Leuk zijn de varianten waarbij het klokje deels in de achtergrond opgaat, bijvoorbeeld in de officiële iOS 16 wallaper. En je kunt patronen maken met emoji’s.

Die klok en de datum zijn overigens ook te personaliseren. Je kiest zelf de stijl en je kunt alle mogelijke kleuren gebruiken. En … er zijn widgets voor op het thuisscherm. Kun je niet kiezen? Je kunt meerdere ontwerpen maken en op ieder moment wisselen.

iOS 16 widgets op het Lock Screen

ios 16 widgets

Met iOS 14 werden de widgets voor op het thuisscherm geïntroduceerd, en vanaf iOS 16 kun je ze ook op het vergrendelscherm plaatsen. Zo zie je snel de belangrijkste informatie uit je favoriete apps. Ook nieuw op het thuisscherm zijn ‘Live activiteiten’: zo kun je bijvoorbeeld checken of je bezorgpizza al in aantocht is.

Berichten bewerken

Berichten bewerken iOS 16

Je kunt straks verzonden berichten bewerken in de Berichten-app. Je hebt een kwartier de tijd om bijvoorbeeld een lelijke spelfout te verbeteren of een toch-niet-zo-leuke foto weer in te trekken. Ook nieuw: je kunt berichten voortaan markeren als ongelezen, zodat je weet dat je er op een later moment nog op terug moet komen.

Toffe dingen met foto’s

Ken je Livetekst nog, de iOS 15 functie die je tekst laat kopiëren uit foto’s? Die is verder uitgebreid. Je kunt nu ook tekst kopiëren uit video’s. En het blijft niet bij teksten! Je kunt nu ook complete objecten in foto’s kopiëren en plakken – zo maak je bijvoorbeeld een leuke sticker van je huisdier.

Verder zijn er wat praktische verbeteringen in Foto’s. Zo is er een gedeelde iCloud Fotobibliotheek voor je gezin, zodat alle familiekiekjes gecombineerd worden. Bewerkingen die je op de ene foto hebt toegepast, pas je met één tik toe op een andere foto. En je iPhone helpt je eindelijk met het opschonen van dubbele foto’s!

Verbeteringen voor je Mailbox

iOS 16 mail

Ook Mail in iOS 16 heeft enkele mooie verbeteringen met als grootste gemene deler dat je je mail niet te vroeg verzendt. Zo heb je straks tien seconden om een zojuist verzonden mail weer in te trekken, voor als je toch nog even iets moet checken. Merkt je iPhone dat je bent vergeten om een bijlage toe te voegen? Dan waarschuwt ie je. En je kunt voortaan ook mails inplannen. Ook handig: je kunt een binnenkomende mail ‘snoozen’ en er op een later moment aan herinnerd worden.

Verder zien je mails er visueel aantrekkelijker uit door verrijkte content. Voeg een linkje toe, en je krijgt een voorvertoning. Die maakt in één oogopslag duidelijk naar wat voor website je linkt. De verrijkte content is ook zichtbaar bij de verbeterde zoekfunctie: die toont voorvertoningen van linkjes en documenten.

Deel zaken in Safari (of houd ze juist privé)

De afgelopen jaren heeft Apple flink gesleuteld aan Safari. Dit jaar doen ze het wat rustiger aan met je favoriete browser. Er is vooral gewerkt aan de vorig jaar geïntroduceerde tabgroepen. De opmerkelijkste verandering is dat je nu complete tabgroepen kunt delen: handig als je met een groepje mensen op vakantie gaat en alvast wat plannen maakt. Of als je met iemand een hobby deelt. De tabgroepen zijn nu ook beter herkenbaar: werk je in een tabgroep, dan zie je de naam van de groep bovenaan in het scherm. En om te voorkomen dat je je tabs overschrijft, kun je ze nu pinnen.

Een andere verbetering in Safari betreft Passkeys, waarmee je eenvoudiger en veiliger inlogt. Passkeys zijn een soort digitale sleutels om in te loggen op website en apps. Ze komen in de plaats van wachtwoorden en maken gebruik van biometrische verificatie. Oftewel: je logt in met je gezicht (Face ID) of vingerafdruk (Touch ID). Er komen geen 14 tekens tellende codes met hoofdletters, cijfers en omgekeerde uitroeptekens meer aan te pas. Wil je inloggen op je Mac, dan pak je er even je iPhone bij. De Passkeys worden lokaal bewaard en volgens Apple zijn ze ‘bijna onmogelijk te kraken’.

Leuk detail: de nieuwe versie van Safari kun je nu al uitproberen!

Verder zijn er nog een hoop kleine functies:

Wat is iOS?

iOS was ooit de afkorting van ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem voor de iPhone (en de iPod touch). iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies en verbeteringen bij krijgt.

Lees het allemaal terug in ons WWDC-nummer

Alle aankondigingen van de WWDC komen uitgebreid aan bod in onze WWDC-uitgave, het populairste nummer van het jaar. Sluit nu met korting een iCreate-abonnement af en je ontvangt deze WWDC-editie (iCreate 140) als eerste nummer van je abonnement. Als cadeautje krijg je dan van ons digitaal een exclusieve voorpublicatie van het WWDC-artikel!

Naar de keynote-actie

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

• Online weekenddeal exclusief bij KPN
• Apple iPad ter waarde van 389 euro

Volgend dossier
iOS 16 preview
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden