Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
iOS 14 nieuwe functies
iOS

iOS 14

Het was de grootste update van 2020 voor je iPhone: iOS 14! Voor de iPad verscheen iPadOS 14. Wat was er nieuw? Werkt het ook op jouw iPhone? Je leest er alles over in dit dossier!

Lees verder na de advertentie

iOS 14 wanneer?

De officiële release van iOS 14 vond plaats op woensdag 16 september 2020. Sindsdien kun je het besturingssysteem downloaden en installeren op de daarvoor geschikte iPhones.

iOS 14 nieuwe functies

iOS 14 welke iPhones

kooptip

Welke iPhones zijn geschikt voor iOS 14? Werkt het ook op jouw iPhone? Voor iOS 14 heb je een iPhone 6s of nieuwer nodig – dit zijn alle apparaten met iOS 14 ondersteuning:

Nieuw in iOS 14

Apple heeft met iOS 14 weer een groot aantal nieuwe functies toegevoegd aan de iPhone. Je iPhone voelt door de iOS 14 update weer als nieuw. Op deze pagina bespreken we eerst de grote wijzigingen die iOS 14 heeft doorgevoerd. iOS 14 heeft vervolgens ook weer allerlei tussentijdse updates gehad met ook weer nieuwe functies, die komen vervolgens ook aan bod.

Widgets en een beter thuisscherm

Widgets in iOS 14 plaats je gewoon tussen je apps. Ze zijn er in drie maten, klein, middel en groot. Widgets kun je ook stapelen, zodat ze maar weinig ruimte innemen – wel zo fijn als je bijvoorbeeld een iPhone 12 mini hebt. Vervolgens veeg je supersnel naar je favoriet.

Handig zijn ook de slimme stapels. Op basis van tijd, locatie en activiteit toont je iPhone precies de informatie die je op dat moment nodig hebt. ’s Ochtends bijvoorbeeld het weerbericht, tegen het einde van de middag verkeersinformatie.

Door de widgets werd het een hype om ook andere zaken aan je thuisscherm te verfraaien. Zo kon je eerder al app-iconen aanpassen, maar werd dat met iOS 14 pas echt populair.

Meer over de widgets en het iOS 14-lees je in de volgende artikelen:

Appbibliotheek

Appbibliotheek

Iedereen heeft zijn eigen methode om apps te ordenen, maar niets is écht ideaal. Nu is er de Appbibliotheek. Al je apps worden hierin automatisch op een handige manier gecategoriseerd; door slimme trucjes heeft je iPhone de app al gevonden voordat jij goed en wel aan het zoeken bent. De Appbibliotheek is zo handig, dat je je thuisschermen wellicht niet meer nodig hebt – daarom kun je ze nu verbergen!

Compactere functies

Apple heeft ervoor gekozen om heel veel functies die nu nog schermvullend zijn, in het vervolg stukken compacter te maken. Zo nemen binnenkomende gesprekken nog maar een klein deel van je scherm in beslag – handig als je aan het gamen bent. Ook nieuw is picture-in-picture, waarbij (FaceTime)-video’s nog maar een klein stukje van het scherm innemen.

Berichten

Berichten vastzetten

Je chats in Berichten worden overzichtelijker. Belangrijke conversaties kun je pinnen, zodat ze altijd bovenaan in je overzicht blijven staan. En er zijn verschillende verbeteringen voor groepsgesprekken. Zo kun je reageren op een specifiek bericht, of iemand gericht aanspreken. Een groepsgesprek is voortaan gemakkelijker te herkennen aan een foto of (m)emoji.

App Clips

Een App Clip is een klein deeltje van een app gericht op een specifieke taak. Zo’n clipje is maximaal 10 MB groot en is binnen enkele seconden gedownload en klaar voor gebruik. Een soort mini-app, dus. Hoe dat handig kan zijn? Bijvoorbeeld als je ergens moet betalen via een parkeerapp.

Je krijgt ze op je iPhone via bijvoorbeeld linkjes in Safari, Kaarten of Berichten. Maar er zijn ook door Apple ontworpen QR-achtige codes die straks veelvuldig in bijvoorbeeld winkels en horeca te vinden moeten zijn.

Kaarten

Met iOS 14 introduceert Apple fietsnavigatie. Hoewel Nederland ons een uitgelezen land lijkt om de functie op uit te proberen, denkt Apple daar anders over: fietsnavigatie is hier niet meteen beschikbaar. Ook nieuw is navigatie voor elektrische auto’s: Kaarten helpt je een route te plannen met geschikte oplaadpalen onderweg.

Car Key

Ben je altijd je autosleutels kwijt? Als je je iPhone (XR of nieuwer) maar op zak hebt, want daarmee open en start je je auto – zelfs nog tot vijf uur nadat je iPhone-batterij leeg is. Je deelt je digitale sleutels via de app Wallet eenvoudig met vrienden en familie, en trekt die sleutel ook net zo gemakkelijk weer in. Beginnende chauffeurs in huis? Dan kun je met Car Key restricties instellen, bijvoorbeeld qua snelheid en radiovolume. De nieuwste BMW 5-serie heeft de primeur, maar Apple wil snel uitbreiden.

CarPlay

Als je updatet naar iOS 14, dan verandert er ook het een en ander aan CarPlay. Zo worden er nieuwe soorten apps van derde partijen ondersteund: parkeren, eten bestellen en elektrisch parkeren. Ook kun je voortaan een wallpaper instellen en is het voor staande schermen mogelijk om de statusbalk onder in het scherm te tonen.

Translate

translate

Dit jaar maakt de app Translate zijn debuut in iOS. Op dit moment weten we nog niet of de app ook in het Nederlands komt. Wat we wél weten, is dat hij tussen elf talen onderling vertaalt en dat het Nederlands daar (nog) niet bij zit. Toch hopen we dat we de app al kunnen gebruiken – want met vertalingen vanuit bijvoorbeeld Japans of Italiaans naar het Engels zijn we ook al een heel eind geholpen. Ook in Safari komt een knop waarmee gebruikers complete webpagina’s kunnen vertalen.

En nog veel meer

Hierboven hebben we de opvallendste nieuwe functies beschreven, maar er is nog veel meer! Een greep uit de kleine maar fijne nieuwe functies! Stel zelf in wat je standaard browser of mail-app is. Deel je app-abonnementen met je gezin. Tik op de achterzijde van je toestel voor speciale acties. Een zoekmachine voor emoji’s. Geoptimaliseerd opladen van je AirPods. Gespiegelde selfies. De lijst is bijna eindeloos!

iOS 14 release

iOS 14 werd aangekondigd tijdens de WWDC in juni 2020. iOS 14 is te downloaden sinds woensdag 16 september 2020.

iOS 14 update

Tot september 2021 verschenen er regelmatig tussentijdse update voor iOS 14:

iOS 14 iPad

iPadOS 14 widgets

Sinds 2019 heeft de iPad een eigen besturingssysteem: iPadOS. iPadOS heeft grotendeels dezelfde functies als iOS, met nog wat extraatjes die speciaal zijn gemaakt voor de iPad. De iPad heeft met zijn grotere scherm, Apple Pencil en optie om muis en toetsenbord aan te sluiten, nu eenmaal extra mogelijkheden. Wil je meer weten, dan ga je naar ons iPadOS 14 dossier.

Wat is iOS?

iOS staat oorspronkelijk voor ‘iPhone operating system’. Het is het besturingssysteem dat Apple heeft gemaakt voor de iPhone (en de iPod touch). iOS vormt als het ware het geheel van basisfuncties van de iPhone, plus de bijbehorende apps. Jaarlijks brengt Apple een grote update uit voor iOS, waardoor je iPhone er weer allerlei leuke nieuwe functies bij krijgt.